Κόσμος

Λίβανος:Πόλεμος έχει ξεσπάσει στους δρόμους της δυτικής Βηρυτού

Συνεχίζονται για τρίτη μέρα οι σφοδρές συγκρούσεις στη Βηρυτό ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντισυριακής πλειοψηφίας και αυτών της αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από τη Δαμασκό και την Τεχεράνη, αυξάνοντας τους φόβους για ένα νέο εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο.

“Πόλεμος έχει ξεσπάσει στους δρόμους της δυτικής Βηρυτού”, γράφει η γαλλόφωνη εφημερίδα “L’Orient Le Jour”. Χθες Πέμπτη από τις βίαιες συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί ακούγονταν πυρά από αυτόματα όπλα κυρίως στη δυτική Βηρυτό. Ένοπλοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους και αρκετοί βρίσκονταν στα μπαλκόνια κτιρίων, ενώ οι δρόμοι της λιβανικής πρωτεύουσας ήταν σχεδόν έρημοι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι της Χεζμπολάχ ανέλαβαν τον έλεγχο πολλών συνοικιών της δυτικής Βηρυτού, που θεωρούνται προπύργιο του ηγέτη της αντισυριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, Σαάντ Χαρίρ. Συγκεκριμένα, ένοπλοι της Χεζμπολάχ και της Αμάλ έχουν λάβει θέσεις στις σουνιτικές συνοικίες Ζάρι, Μάλα, Ζόκακ ελ Μπλατ, Χαντάκ ελ Γάμικ και Αϊσα Μπάκαρ. Συγκρούσεις ξέσπασαν και στη μικτή σιιτική, σουνιτική και χριστιανική συνοικία Χάμρα. Το αεροδρόμιο της πόλης παραμένει για τρίτη ημέρα κλειστό ενώ έκλεισε και το λιμάνι της Βηρυτού, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των λιμενικών αρχών.

Νωρίτερα, ένοπλοι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ εισέβαλαν στο κτίριο του τηλεοπτικού δικτύου Future News και διέκοψαν την εκπομπή. Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσαν πως μαχητές της Χεζμπολάχ και της, επίσης σιιτικής, οργάνωσης Αμάλ κατέλαβαν τα γραφεία του καναλιού, που ανήκει στο Σαάντ Χαρίρι, στην, κυρίως μουσουλμανική, δυτική Βηρυτό. “Αξιωματικός του στρατού συνοδευόμενος από μέλη της Χεζμπολάχ εισέβαλαν στο σταθμό και μας είπαν να διακόψουμε την εκπομπή. Σταματήσαμε να εκπέμπουμε”, διευκρίνισε στέλεχος του καναλιού στο Ρόιτερ.

Η Χεζμπολάχ όμως ανάγκασε όλα τα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στην οικογένεια του Χαρίρι να διακόψουν τη λειτουργία τους. Οι εκπομπές του δικτύου Future TV, του δορυφορικού δικτύου ενημέρωσης Future News, η εφημερίδα “al-Moustaqbal” και ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio-Orient “έκλεισαν τις πόρτες τους και βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού, μετά τις απειλές ενόπλων μαχητών της Χεζμπολάχ”, επισήμανε ο ίδιο στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
“Η διοίκηση του στρατού μας ενημέρωσε για τις απειλές αυτές και έτσι εμείς προτιμήσαμε να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου όπως μετέδωσε το κανάλι της Χεζμπολάχ, το αλ-Μανάρ, η οργάνωση απέρριψε σήμερα την πρόταση του Χαρίρι, για τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Το κανάλι μετέδωσε δηλώσεις που φέρεται να έκανε πηγή της αντιπολίτευσης με τις οποίες απέρριψε την έκκληση αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις που υπέβαλε νωρίτερα σήμερα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ο Νασράλα είχε ζητήσει να ακυρωθούν τα μέτρα που έλαβε στις αρχές της εβδομάδας η Κυβέρνηση.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *