Επικαιρότητα

Σε συμφωνία για περισσότερο ρεύμα και μικρότερες διακοπές

Σε συμφωνία για περισσότερο ρεύμα και μικρότερες διακοπές κατέληξαν τελικά στις τρεις τα ξημερώματα η διοίκηση της ΔΕΗ με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ. Αποφασίστηκε να τεθούν σε λειτουργία οι δύο θερμοηλεκτρικές μονάδες σε Πτολεμαΐδα και Κερατσίνι, δίνοντας συνολικά επιπλέον 500MW. Παράλληλα συμφωνήθηκε να διατεθεί προσωπικό ασφαλείας, ώστε να λειτουργήσουν τα ορυχεία της Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας όπου τα αποθέματα λιγνίτη είναι μειωμένα κάτω από το όριο ασφαλείας. Από την πλευρά της η επιχείρηση τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε μία ώρα. Εντός των ημερών αναμένεται και το πόρισμα, της εισαγγελικής έρευνας, που ζήτησε η διοίκηση της ΔΕΗ, για να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις σχετικά με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος. Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Η ΔΕΗ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΔΕΣΜΗΕ προκειμένου να διαπιστωθεί το έλλειμμα που υπάρχει και να προγραμματιστούν διακοπές που η ΓΕΝΟΠ ζήτησε να μην ξεπερνούν την μια ώρα. Σήμερα Τρίτη η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα, αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανακοίνωση της ΔΕΗ και εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών

Η ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, από τη μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και τις επαναλαμβανόμενες διακοπές, λόγω της απεργίας,
– απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την χρήση ηλεκτρικών συσκευών, μηχανημάτων κλπ και κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 6:30 το απόγευμα έως 9:30 το βράδυ.
– εφιστά την προσοχή των καταναλωτών να αποφεύγουν την χρήση ανελκυστήρων προκειμένου να αποφευχθούν εγκλωβισμοί.
– για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας οι καταναλωτές πρέπει να θεωρούν ότι το δίκτυο βρίσκεται συνεχώς υπό τάση, ακόμα και όταν υπάρχει διακοπή του ρεύματος, επειδή η ηλεκτροδότηση μπορεί να αποκατασταθεί ανά πάσα στιγμή.

Το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε εγκύκλιο στις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας ενόψει των μεγάλων προβλημάτων τα οποία δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη απεργία της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και των σοβαρών επιπτώσεών της, ώστε να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση της ενέργειας το χρονικό αυτό διάστημα των απεργιών, προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν.

Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος, δήλωσε ότι: “Οι κινητοποιήσεις πρέπει να διέπονται από νόμους που στην συγκεκριμένη περίπτωση, στην απεργία της ΔΕΗ καταπατώνται βάναυσα. Είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα οι διακοπές θα είναι ολιγόλεπτες, καθώς έχει παρέμβει η Δικαιοσύνη. Όλοι πρέπει με συναίνεση να βρούμε λύση στα προβλήματα. Ωστόσο σε καμία περίπτωση η κοινωνία δεν μπορεί να είναι όμηρος. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος”.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8, ο Ρίζος Ρίζος οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, τόνισε πως: “Οι αγωγές πρέπει να κατατεθούν στη διοίκηση της ΔΕΗ. Γίνονται μεγάλες διακοπές γιατί η διοίκηση δεν κάνει καλά την δουλειά της Η δικαιοσύνη θα πρέπει να διερευνήσει σωστά. Η απεργία θα συνεχισθεί μέχρι η κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η διοίκηση πρέπει να ενημερώνει για τις διακοπές ρεύματος. Οι διακοπές δεν θα ξεπερνούν τα 40 λεπτά”.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης , είπε ότι “οι απεργίες δεν πετυχαίνουν αν δεν έχουν τη στήριξη της κοινωνίας και πως κάποια στιγμή οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ θα αναζητήσουν κάποια ηρωική έξοδο”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε πως “σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση δεν πρέπει να καταγράφονται μεγάλα κενά με την κοινωνία, που αποπροσανατολίζουν από τον αγώνα”.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ και στέλεχος της ΔΑΚΕ, Βαγγέλης Μπουζούλας , τόνισε ότι “η παράταξη συμμετέχει στην απεργία. Όμως δε γίνεται να αναμιγνύονται άλλα ζητήματα, πέρα από το ασφαλιστικό”, κάνοντας λόγο για κομματική εκμετάλλευση της απεργίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιάννης Δήμας στέλεχος της ΓΕΝΟΠ και μέλος της ΔΑΚΕ, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8: “Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ δηλώνει ρητά ότι συνεχίζει τις κινητοποιήσεις με μοναδικό στόχο την επίλυση του ασφαλιστικού. οποιοσδήποτε και να βγαίνει μπορεί να κάνει δηλώσεις όπως τις φαντάζεται. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Δεν μπορούμε να λέμε ότι η δικαιοσύνη πράττει άδικα σε ευνομούμενη χώρα. Είχαμε πρωτοποριακό νόμο, η ΔΕΗ έπαιρνε ζεστό χρήμα από τους εργαζόμενους κι έφτιαχνε εργοστάσια. Το 1992 ψηφίστηκε ο νόμος 2084 με υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον κ. Μάνο. Όλοι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είναι ενωμένοι. Είμαστε και προβληματισμένοι. Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα γίνει επίταξη. Πιστεύω ότι οι Έλληνες καταναλωτές στηρίζουν την προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι. Το καλοκαίρι έκαναν θαύμα την ώρα που καιγόταν η χώρα. Τα μηνύματα που παίρνω, στηρίζουν την προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας. Αν μας καλέσει η κυβέρνηση θα πάμε στο διάλογο. Αν όχι, θα συνεδριάσει το Δ.Σ για την πορεία. Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική”.

Νωρίς σήμερα το πρωί συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ συγκεντρώθηκαν στα Σεπόλια, έξω από το κτίριο που στεγάζει το Μηχανογραφικό Κέντρο Έκδοσης των Λογαριασμών της Επιχείρησης και απέκλεισαν την είσοδο των εργαζομένων. Στόχος της ενέργειας αυτής, όπως τόνισαν, ήταν μια συμβολική κίνηση για να υπογραμμίσουν ότι το προσωπικό ασφαλείας αυξάνεται για την παραγωγή ηλεκτρισμού και την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών και όχι για την έκδοση λογαριασμών.

Παρέμβαση από το Συνήγορο του Καταναλωτή

Διαδικασία εξώδικης επίλυσης των διαφορών που έχουν οι καταναλωτές με τη ΔΕΗ προωθεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Στα πλαίσια αυτά, καλεί τους καταναλωτές που έχουν υποστεί ζημία από τις συνεχείς διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος να απευθυνθούν στην Ανεξάρτητη αρχή, “ώστε χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνσή τους να κινηθεί άμεσα η διαδικασία εξώδικης επίλυσης του προβλήματός τους και να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υφίστανται”. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για ζημιές που αφορούν τόσο την πρόκληση βλαβών ή και την καταστροφή πολλών οικιακών συσκευών, τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας (ασθενείς, άτομα με αναπηρία, κ.λπ.) που εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους, την αλλοίωση τροφίμων, την καταστροφή χιλιάδων επαγγελματιών, που σε αυτή την περίπτωση αποτελούν όμως τελικούς καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος, την πρόκληση χαώδους κατάστασης στους οδικούς άξονες λόγω της διακοπής φωτισμού και λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών, με σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, κ.ά.
Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *