Επικαιρότητα

Τριήμερο με διακοπές ρεύματος και πολλά σκουπίδια

Με διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, πιο συχνές και μεγαλύτερης διάρκειας, φαίνεται πως θα κυλήσει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Η διοίκηση ζητά από τη ΓΕΝΟΠ να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας και από τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας. Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την Τετάρτη και η διοίκηση της επιχείρησης επιμένει ότι έχει περιοριστεί κατά 40% η παραγωγή ρεύματος, καθιστώντας απαραίτητες τις εκ περιτροπής διακοπές. Επαγγελματίες και καταναλωτές εκφράζουν τη δυσφορία τους για τα προβλήματα με την παροχή του ηλεκτρικού, ενώ η Κυβέρνηση καλεί τους απεργούς να σεβαστούν το κοινωνικό σύνολο. Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της διοίκησης της ΔΕΗ. Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, την ερχόμενη Τρίτη αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το ένα μετά το άλλο τα συνδικαλιστικά σωματεία σε πολλούς εργασιακούς κλάδους εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις με κορύφωση την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 19 Μαρτίου. Προβλήματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών αναμένεται να προκαλέσει η απεργία των εργαζόμενων στην ΤΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Απεργούν από την Παρασκευή ως και την επόμενη Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις κοινότητες. Έκκληση να μη βγάζουν οι πολίτες τα απορρίμματα στους δρόμους απευθύνουν οι δήμαρχοι καθώς δεν θα γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών. Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διαμαρτυρηθήκαν έξω από το υπουργείο Απασχόλησης.

Μηχανικοί, δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές έχουν εξαγγείλει απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη στις 12 και 13 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, λιγοστεύουν τα προβλήματα στις συναλλαγές των πολιτών, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζουν την απεργία τους και την Τρίτη 11 Μαρτίου. Την Παρασκευή πάντως το Χρηματιστήριο λειτούργησε κανονικά.

Διαδοχικές συνεργασίες είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαο Γκαργκάνα, για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Συνεχίζονται τα προβλήματα

Απέσυρε η διοίκηση της ΔΕΗ τη μήνυση -που επρόκειτο να εκδικαστεί την Παρασκευή- κατά της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προκειμένου να κηρυχθεί η συνεχιζόμενη απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η ΓΕΝΟΠ ανέστειλε την 24ωρη κυλιόμενη απεργία που είχε προκηρύξει για σήμερα. Ωστόσο, 23 σωματεία των εργαζομένων σε όλη τη χώρα ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την Τετάρτη.

Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ συνεδρίασε το απόγευμα και, μεταξύ άλλων, καταλόγισε στη διοίκηση της επιχείρησης ότι παραπλανά την κοινή γνώμη με αδικαιολόγητες πολύωρες διακοπές του ρεύματος. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα επάρκειας της ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά τη συνεδρίαση το προεδρείο ανακοίνωσε πάντως την επαναλειτουργία 2 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ως χειρονομία καλής θέλησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης, οι προβλεπόμενες περιοχές της Αττικής με διακοπή ηλεκτροδότησης για το Σάββατο είναι οι ακόλουθες:
08.00-10.00: Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Παλλήνη, Γέρακας, Πεντέλη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Παιανία, Σπάτα, Λούτσα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Κερατέα, Καλύβια, Λαύριο, Σούνιο, Ανάβυσσος, Λάγονήσι, Νεα Ιωνία, Ηράκλειο, Πεύκη, Ριζούπολη, Μαρούσι, Μελίσσια, Κηφισιά, Παπάγου, Χολαργός, Ψυχικό, Γαλάτσι, Φιλοθέη, Κολλέγιο, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Κολωνάκι, Ζάπειο, Θησείο, Μοναστηράκι, Μουσείο, Εξάρχεια.

10.00 -12.00: Σκαραμαγκάς, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα, Μέγαρα, Σαλαμίνα,

12.00-14.00: Υμηττός , Δάφνη , Νεα Σμύρνη , Παλαίο Φάληρο , Άγιος Δημήτριος , Ηλιούπολη , Αργυρούπολη , Άλιμος , Ελληνικό , Καλλιθέα , Τζιτζιφίες , Χαροκόπου , Κουκάκι , Πετράλωνα, Καλαμάκι , Γλυφάδα , Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρη, Βάρκιζα

14.00-16.00: Παγκράτι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Καρέας, Βύρωνας, Ιλισία, Γουδί, Νέος Κόσμος.

16.00-18.00: Πατήσια, Πλ.Αμερικής, Κολιάτσου, Πλ.Βικτωρίας, Π.Άρεως, Γκύζη, Αμπελόκηποι, Ελληνορώσων, Ερυθρός, Πολύγωνο, Κυψέλη.

18.00-20.00: Μενίδι, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Λυκόβρυση, Ερυθραία, Εκάλη, Δροσιά, Διόνυσος, Αγιος Στέφανος, Άνοιξη, Κιούρκα, Καπανδρίτι, Κάλαμος, Ωρωπός, Οινόφυτα, Αιγάλεω, Αγιά Βαρβάρα, Δαφνί, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Νέα Λιόσια, Πετρούπολη, Καματερό, Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση, Χαλκηδώνα, Αγιοι Ανάργυροι, Φυλή, Ανω Λιόσια, Σεπόλια, Πλ.Αττικής, Κολωνός, Λένορμαν, Μεταξουργείο, Πλάτωνος, Βοτανικός, Ρούφ.
20.00-22.00: Ταύρος, Ρέντη, Μοσχάτο, Ν.Φάληρο, Τερψιθέα, Καστέλλα, Πειραϊκή, Πειραιάς, Καμίνια, Πηγάδα, Πέραμα, Κερατσίνι, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Νίκαια, Κορυδαλλός.

Αντιδράσεις για ΔΕΗ – ασφαλιστικό

Αναφερόμενος στην απεργία στη ΔΕΗ και τον κίνδυνο για μπλακ άουτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι “το δικαίωμα της απεργίας υπάρχει αλλά και υπάρχουν και υποχρεώσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και ουδείς έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ένα κοινωνικό αγαθό προκειμένου να πετύχει οτιδήποτε εκείνος θεωρεί δίκαιο”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα επιστράτευσης των απεργών και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΗ έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για το θέμα της ΔΕΗ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις. Χαρακτήρισε ήπιες και αναγκαίες τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και μετά τη συνεργασία που είχε το πρωί με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κάλεσε την πολιτική και συνδικαλιστική ηγεσία της χώρας, αλλά και τους πολίτες να επιδείξουν σύνεση και υπευθυνότητα.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, επιρρίπτει αποκλειστικά στην Kυβέρνηση τις ευθύνες για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ και ζητά άμεση λύση.

Τη συμπαράστασή της προς τους απεργούς της ΔΕΗ εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όμως επέκρινε τη θέση της ΓΕΝΟΠ για το ΙΚΑ.”Υποστηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην ΔΕΗ και δεν μας ενοχλούν οι διακοπές ρεύματος γιατί γίνονται για το ασφαλιστικό. Αλλά το σύνθημά τους, ξέρετε ποιο είναι; Δεν θέλουμε το ΙΚΑ σας. Μπορεί έτσι να γίνει ενιαίος αγώνας με τους εργατοϋπαλλήλους; Δηλαδή εμείς οι υπόλοιποι που είμαστε στο ΙΚΑ;” είπε χαρακτηριστικά η γγ του ΚΚΕ.

Για επιθετική πολιτική, που προσπαθεί να στρέψει κοινωνικές ομάδες εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συνάντηση με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Το ΛΑ.Ο.Σ καλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ και τους συνδικαλιστές να βρουν τρόπο συνεννόησης, έτσι ώστε και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων να εξυπηρετηθούν, αλλά και οι πολίτες να μην βρίσκονται σε οδυνηρή θέση.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *