Επικαιρότητα

Στο 4,4% έφθασε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα

Εκρηκτική αύξηση στο 4,4 % σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) το μήνα Φεβρουάριο 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2007, έναντι αύξησης 2,7% που είχε σημειωθεί κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2006 προς 2007, τροφοδοτούμενος από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης. Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η αύξηση κατά μισή μονάδα σε σχέση με τον Ιανουάριο οφείλεται πέρα από τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές του πετρελαίου και στην κατά μια εβδομάδα μεγαλύτερη διάρκεια των εκπτώσεων φέτος από πέρσι. Επίσης, ο πληθωρισμός είχε ξαναβρεθεί σε αυτά τα επίπεδα τον Ιανουάριο του 2002. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 38,1 %, ακολουθεί το σπορέλαιο με 30,1%, το βούτυρο γάλακτος 29,6%, τα ζυμαρικά 21,3%, το αλεύρι 19%, η βενζίνη 19%, ενώ 2ψηφιες αυξήσεις σημειώνονται στις τιμές σε πολλών άλλον προϊόντων και υπηρεσιών. Όπως σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της στατιστικής υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπιράκης, η εξέλιξη του πληθωρισμού τον Μάρτιο εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αν η τιμή δεν παρουσιάσει σημαντικές μεταβολές ο πληθωρισμός τον Μάρτιο αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Φεβρουάριο 2008 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιανουάριο 2008) παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι μείωσης 1,3% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) το μήνα Φεβρουάριο 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2007 παρουσίασε αύξηση 4,5%, έναντι αύξησης 3% που είχε σημειωθεί κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2006 προς 2007.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 4,4% το μήνα Φεβρουάριο 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2007 προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των εξής δεικτών:

* Κατά 10,2% της ομάδας στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης – αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, του ηλεκτρικού ρεύματος, των υπηρεσιών κοινοχρήστων και του πετρελαίου θέρμανσης.
* Κατά 6,6% της ομάδας “διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά”, λόγω αύξησης των τιμών στα εξής είδη: ρύζι, αλεύρι, ψωμί, ζυμαρικά, κρέατα και αλαντικά, γάλα, παστεριωμένο, διατηρημένο, τυριά, φρούτα νωπά και λαχανικά φρούτα, όσπρια, χυμοί φρούτων, μεταλλικό νερό, κλπ.
* Κατά 5,3% της ομάδας μεταφορές λόγω αύξησης των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου, της συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτου και των υπηρεσιών μεταφορών.
* Κατά 4,6% της ομάδας “εκπαίδευση” λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων, κλπ.
* Αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές της ομάδας “ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια” κατά 4,3%, της ομάδας “διαρκή αγαθά”, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες κατά 2,8% και της ομάδας “υγεία” κατά 3,1%.

Μισθώματα

Η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε ότι το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για το μήνα Μάρτιο 2008 ανέρχεται σε 3,3% επί του καταβαλομένου μισθώματος. Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στο δωδεκάμηνο χρονικο διάστημα Μαρτίου 2007-Φεβρουαρίου 2008 παρουσίασε αύξηση κατά 4,4%.

Στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για το μήνα Μάρτιο ανέρχεται στο 3,3% επί του καταβαλομένου μισθώματος.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *