Επικαιρότητα

Στην πλέον κρίσιμη και καθοριστική φάση το Σκοπιανό

Στην πλέον κρίσιμη και καθοριστική φάση του έχει μπει πλέον το Σκοπιανό, μετά τη νέα συμβιβαστική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ που παρουσίασε χθες σε Αθήνα και Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο 15 ημερών για να απαντήσουν στην πρόταση. Το πρωί ο κ. Νίμιτς, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε για μισή ώρα με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, χωρίς να υπάρξουν κατόπιν δηλώσεις. Στη διάρκεια της ημέρας η κα Μπακογιάννη ενημέρωσε διαδοχικά τους αρχηγούς των κομμάτων, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Νωρίτερα η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, για το σύνολο και το περιεχόμενο της δέσμης ιδεών που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς ώστε όπως είπε να γνωρίζουν όλοι τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε την πρόταση Νίμιτς αφετηρία για μία δύσκολη, αλλά ουσιαστική διαπραγμάτευση. Σε ερώτηση αν ο κ. Νίμιτς μπορεί να επιβάλει λύση, απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα σε μια χώρα και πρόσθεσε ότι ο κ. Νίμιτς έχει έλθει με εντολή του ΟΗΕ ως διαμεσολαβητής με στόχο την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Ο ειδικός διαμεσολαβητής έκανε λόγο για δίκαιη και αξιοπρεπή πρόταση, που περιέχει μεν στοιχεία -δύσκολα αποδεκτά κι από τις δυο πλευρές- μπορεί όμως να αποτελέσει βάση για λύση του ζητήματος. “Όχι” είπε το ΠΑΣΟΚ σε διπλή ονομασία, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν κι από ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ. Στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι κάλεσε την Πέμπτη σε συνάντηση τους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων και το πολύ μεθαύριο θα παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας του. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να θέσει το ζήτημα σε δημοψήφισμα. Ο Γκρούεφσκι το απόγευμα της Τετάρτης, καταδίκασε τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

Ενημέρωση από την κ. Μπακογιάννη

Με την ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου ξεκίνησε η Υπουργός Εξωτερικών τον κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μετείχε στη συνάντηση, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η πρόταση Νίμιτς δεν είναι η τελική καθώς θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα κάνει κάποιες παρατηρήσεις και αντιπροτάσεις. Επανέλαβε δε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη άσκησης βέτο στο ενδεχόμενο διπλής ονομασίας. “Το ΠΑΣΟΚ έχει τις θέσεις του που προήλθαν από το Πολιτικό Συμβούλιο και παραμένει σε αυτές”, τόνισε ο κ. Πάγκαλος.”Θεωρώ ότι η κυβέρνηση οφείλει σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης που μόλις τώρα άρχισε να διατηρήσει όλα τα διαπραγματευτικά της πλεονεκτήματα. Αυτό είναι συμφέρον για τη χώρα”, σημείωσε.

Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στο θέμα του Κοσσόβου, στο οποίο διαπίστωσε δυσμενέστατη εξέλιξη. Όπως είπε, “στην περιοχή, όπου έχουν μεταφερθεί Σέρβοι – μετά από πράξεις εθνικής εκκαθάρισης στις οποίες έχει προβεί η αλβανική πλειοψηφία, όπως είπε- στο σημείο όπου υπάρχει ένα κοινό σύνορο με τη Σερβία, γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί η δύναμη του ΝΑΤΟ και να ελέγξει το σύνορο. “Θεωρούμε ότι η Ελλάδα, η οποία μετέχει στο ΝΑΤΟ και κατά σύμπτωση επειδή τμήμα των δυνάμεών μας που βρίσκεται στο Κόσοβο είναι σε αυτή την περιοχή, ακριβώς, πρέπει να αναλάβει μία έντονη και αποτελεσματική πρωτοβουλία ώστε τα σύνορα μεταξύ του τμήματος του Κοσόβου που κατοικείται από Σέρβους, δηλαδή η περιοχή Μιτροβίτσα και της υπόλοιπης Σερβίας, να παραμείνουν ανοιχτά” είπε.

Κατόπιν η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ. Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την άποψη ότι η διπλή ονομασία δεν είναι λειτουργική και τόνισε ότι αν χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία θα πρέπει να είναι σαφές ότι είναι καθαρά γεωγραφικός, διότι διαφορετικά, τόνισε, μπορεί να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και να εγερθεί ζήτημα αλλαγής συνόρων, μακεδονικής εθνότητας ή μειονότητας στην Ελλάδα.

Η κ. Παπαρήγα η οποία την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνέδεσε τις εξελίξεις σε Κόσοβο και Σκόπια, λέγοντας ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν γίνει, σήμερα, “κλωτσοσκούφι” στη διαπάλη μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας, η οποία έχει μπει πρόσφατα στο ενεργειακό παιχνίδι. “Σε αυτό το κλωτσοσκούφι, πρόσθεσε, είναι μπλεγμένη και η Ελλάδα” είπε και συμπλήρωσε ότι στο όνομα της ΠΓΔΜ μπορεί να δοθεί μια λύση, αλλά τα άλλα προβλήματα χρειάζονται διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση.

Στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αμέσως μετά ανέφερε ότι διαπίστωσε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχασε πολύτιμο χρόνο εδώ και 15 χρόνια αρνούμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. “Εμείς έχουμε τοποθετηθεί εδώ και χρόνια” – είπε ο κ. Τσίπρας -“για την ανάγκη να υπάρξει μια τέτοια ονομασία”, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών είπε ότι αυτό είναι στο χέρι της κυβέρνησης.

Η υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την κ. Μπακογιάννη τόνισε ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει για το θέμα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι το κόμμα του διαφωνεί με τις θέσεις των άλλων κομμάτων για μια σύνθετη ονομασία, καθώς και με τη θέση της κυβέρνησης. Τέλος ανέφερε ότι θεωρεί απαραίτητο να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

“Το κείμενο Νίμιτς μελετάται από την κυβέρνηση ενόψει του επόμενου σταδίου διαπραγμάτευσης, η οποία είναι εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και τόνισε ότι η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας με την πεποίθηση ότι αυτό συμβάλει στην προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος. “Οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν ότι τέτοια θέματα οφείλει κανείς να τα χειριστεί με εμπιστευτικότητα προκειμένου να βοηθηθεί η ίδια η χώρα. Το εθνικό συμφέρον το επιβάλει. Δεν είναι κάποιου είδους άλλη λογική που διέπει αυτή την εμπιστευτικότητα”, τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει την πολιορκία της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια και τα επεισόδια εις βάρος δημοσιογράφων, τα οποία, είπε, δεν βοηθούν στην προσπάθεια που γίνεται για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Νωρίτερα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή η οποία συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Σε συζήτηση που είχε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς με τους δημοσιογράφους αμέσως μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής είπε ότι δεν υπήρξαν διαφωνίες και όλοι συμφώνησαν με την υπουργό Εξωτερικών πως η πρόταση Νίμιτς αποτελεί μια βάση διαπραγμάτευσης.

Άλλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πολιτικών υπήρξε μέσω της ΝΕΤ 105,8.

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Σκοπιανό χωρίς συμβιβασμό είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου και εκτίμησε πως όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα υποστηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης.

Στην περίπτωση διπλής ονομασίας η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει βέτο σημείωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου .

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι διάθεση της κυβέρνησης είναι να συνεννοηθεί με όλους, ενώ ο Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε χρήσιμο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αρκεί να υπάρχει ένα πλαίσιο για τη σύγκλησή του.

Ο Γιάννης Μαγκριώτης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση γι αυτό και ζητά το πρωτότυπο κείμενο των προτάσεων Νίμιτς.

Το κυριότερο είναι η διασφάλιση της καλής γειτονίας γι’ αυτό και το ΚΚΕ θα επιμείνει σε κοινά αποδεκτή λύση είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο Δημήτρης Κουτσούμπας, του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος, ενώ ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε το βέτο ακραίο μέσο και ανέφερε πως ο ΣΥΝ τάσσεται υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή άλλο επιθετικό προσδιορισμό.

Από το ΛΑΟΣ ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε “όχι” στο όνομα Μακεδονία και πρότεινε δημοψήφισμα.

Εν αναμονή της τοποθέτησης της FYROM

“Σήμερα ολοκληρώνουμε τη διαμόρφωση της θέσης μας, ακούμε και την άποψη των πολιτικών κομμάτων, ενώ αύριο, το αργότερο μεθαύριο, θα παρουσιάσουμε όλα τα αποτελέσματα”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί και θα απορρίψει ό,τι δεν είναι σύμφωνο με τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας. “Ό,τι είναι αρνητικό σε αυτή την πρόταση δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε και θα το απορρίψουμε κατηγορηματικά, ενώ ό,τι είναι θετικό θα το αποδεχθούμε. Θα εξηγήσουμε τι είναι θετικό και τι αρνητικό για μας. Εγώ εμμένω στη θέση ότι για την ονομασία της Μακεδονίας δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν οι πολιτικοί, αλλά άποψη πρέπει να εκφράσουν όλοι οι πολίτες της Μακεδονίας”, υπογράμμισε ο κ. Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι για το ζήτημα αυτό, δηλαδή τη διενέργεια δημοψηφίσματος θα συνεχίσει να εργάζεται και να επικοινωνεί με όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, ο σκοπιανός πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση καταδίκασε τα
τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια που προκάλεσαν διαδηλωτές μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, επισημαίνοντας ότι κατανοεί τα συναισθήματα των διαδηλωτών, αλλά δεν δικαιολογεί το λιθοβολισμό και τη βία.
“Δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα με τη βία”, τόνισε ο κ. Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι η έκφραση της δυσαρέσκειας αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Ακόμη το συγκυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, αρχηγός του οποίου είναι ο κ. Γκρούεφσκι, καταδίκασε τα επεισόδια και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ενδίδουν σε καμία πρόκληση.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *