ΕπικαιρότηταΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ξεκινά τον Ιούλιο η διαδικασία ταυτοποίησης 13,5 εκατομμυρίων καρτοκινητών

PhoneΕντός του Ιουλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης των 13.5 εκατομμυρίων καρτοκινητών. Μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2010 οι κάτοχοι καρτοκινητών θα πρέπει να προσέλθουν στα καταστήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και να δηλώσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους ή του διαβατηρίου, διαφορετικά ο αριθμός τους θα καταργηθεί. Τις ανακοινώσεις πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο για την κατάργηση της ανωνυμίας στα κινητά, τονίζοντας ότι στόχος είναι ο περιορισμός της εγκληματικότητας.
Εντός του Ιουλίου ξεκινά η διαδικασία ονομαστικοποίησης

Όπως δήλωσε, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής, την οποία θα ενημερώσει, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που προωθεί, με το οποίο διασφαλίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 13,5 εκατομμύρια ανώνυμα καρτοκινητά. Από αυτά τα 9 εκατομμύρια είναι ενεργές συνδέσεις ενώ μόνο 5 εκατομμύρια υπάρχει ταυτοποίηση της κάρτας SIM και του χρήστη. Επίσης υπάρχουν 10 έως 15.000 ανώνυμες ευκαιριακές συνδέσεις.

Στο εξής, συνδέσεις καρτοκινητών θα ενεργοποιούνται μόνο στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας ούτως ώστε κάθε νέος συνδρομητής να δηλώνει εκεί τα στοιχεία του. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορούν να προμηθευτούν καρτοκινητά τα παιδιά χωρίς ταυτότητα, εκτός κι αν το καρτοκινητό χρεώνεται στο γονέα.

Τα στοιχεία που χρειάζονται είναι ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, τόπος γέννησης, ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο όπως άδεια παραμονής, κι αν υπάρχει ΑΦΜ.

Για τους μετανάστες προβλέπεται ότι καρτοκινητό θα παίρνουν μόνο όσοι διαβιούν νόμιμα στη χώρα μας.

Για τα εταιρικά παρέχεται η δυνατότητα να μετατραπούν σε νομικό ή ατομικό επίπεδο.

Οι εταιρίες θα καταγράφουν και θα ταυτοποιούν τα στοιχεία του χρήστη με την κάρτα SIM. Σε περίπτωση μεταβίβασης, ο χρήστης θα πρέπει να ενημερώνει τον πάροχο για τα στοιχεία του αγοραστή. Σε περίπτωση κλοπής θα ισχύει ότι και στις πιστωτικές κάρτες, δηλαδή θα ενημερώνεται ο πάροχος και η σύνδεση θα διακόπτεται.

Όσο για τις κάρτες ανανέωσης χρόνου, δεν αλλάζει κάτι από τα ισχύοντα, οπότε θα συνεχιστεί η πώληση τους και από τα καταστήματα ψιλικών, περίπτερα και σουπερ μάρκετ.

Στο σχέδιο νόμου, το οποίο δίνεται την Τετάρτη στη δημοσιότητα προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και των φορέων, περιλαμβάνονται εκθέσεις και στοιχεία από χώρες που ισχύει το μέτρο της ταυτοποίησης των καρτοκινητών και από τα οποία προκύπτει μείωση της εγκληματικότητας.

Η Ελλάδα είναι η 12η χώρα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο όπου τα καρτοκινητά θα αποκτήσουν ονοματεπώνυμο.

Η αγορά καρτοκινητού με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ισχύει ήδη σε Νορβηγία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία , Ιταλία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

2 σκέψεις σχετικά με το “Ξεκινά τον Ιούλιο η διαδικασία ταυτοποίησης 13,5 εκατομμυρίων καρτοκινητών

  • Pingback: L’identification des utilisateurs de téléphonie mobile en Grèce

  • Αναγκάστηκα να διανύσω 200km καθώς είμουν διακοπές για να δηλώσω το καρτοκινητό μου. Λάμβανα συστηματικά μυνήματα για την ταυτοποίηση για δήθεν ενημέρωση. Ωστόσο όταν μετά από τόση ταλαιπωρία βρέθηκα σε κατάστημα vodafone, τελικά μου είπαν πως δεν γίνεται ταυτοποίηση, καθώς δεν έχω κλείσει ακόμα τα 18 (για 7 μήνες)… Θεωρώ την όλη διαδικασία απαράδεκτη καθώς ουσιαστικά όχι μονο αφαιρείται από κάθε ανήλικο η δυνατότητα να έχει τηλέφωνο (εκτός αν είναι στο όνομα των γονιών του), λες και οι ανήλικοι θα βάλουν καμία βόμβα, αλλά κυρίως επειδή δεν υπάρχει η σωστή ενημέρωση πάνω στις προϋποθέσεις για την ταυτοποίηση… Προτιμώ για 7 μήνες να μου το κόψουν ….!!!Έχω στο λογαριασμό μου 20ευρώ.. θα τα καταναλώσω όλα…. Δεν θα τους τα χαρίσω…

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *