Ταξιδιωτικά άρθρα

Το Τζάντε η Φιόρο του Λεβάντε

Είναι μια ώρα το ταξίδι με το καράβι από την Κυλλήνη ως τη Ζάκυνθο– όσο και από την Κεφαλονιά. Και μόνο ένα κλικ από το δικό σου χώρο.

Το Τζάντε η Φιόρο του Λεβάντε -Ζάκυνθος

Σήμερα πάμε Ελλάδα στο μαγευτικό τόπο που γράφτηκε ο Εθνικός μας Ύμνος και σας προτείνω (εστω νοερά) μια δροσερή βουτιά στο Λιμνιώνα και φυσικά επιμένω κλασσικά Ζακυνθινά στο παγκοσμίως γνωστό Ναυάγιο.
Ανακαλύψτε μυρωδιά αρμύρας και αποχρώσεις του Γαλάζιου που δεν ξέρατε ότι υπάρχουν.
Το Τζάντε η «Φιόρο του Λεβάντε» (Άνθος της Ανατολής), πατρίδα του Σολωμού και του Κάλβου, είχε μια πολυτάραχη ιστορική πορεία, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα. Αξίζει μόνο να μνημονεύσουμε μια μέρα του 1797, που ο λαός της Ζακύνθου, επηρεασμένος βαθιά από τη Γαλλική Επανάσταση, έκαψε το Libro d’ Oro των ευγενών και φύτεψε το δέντρο της Ελευθερίας στο Πλατύφορο.
Η πόλη της Ζακύνθου καταστράφηκε οριστικά από το σεισμό του 1953 και ξαναχτίστηκε προσεκτικά, ανακτώντας σε μεγάλο βαθμό την παλιά ομορφιά της.

Στο νότιο άκρο του λιμανιού είναι χτισμένη η εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, προστάτη του νησιού. Η εκκλησία, που φιλοξενεί σε ασημένιο φέρετρο το λείψανο του Αγίου, χτίστηκε το 1925 και δεν έπαθε τίποτα από το σεισμό.

Στο Βυζαντινό μουσείο υπάρχει αναπαράσταση σε μικρή κλίμακα από της κομψής παλιάς ενετικής πόλης, όπως ήταν πριν από το σεισμό. Εκτίθενται επίσης εικόνες και τοιχογραφίες που διασώθηκαν από τις καταστραμμένες εκκλησίες, έργα του Δαμασκηνού Τζάνε, του Δοξαρά, του Κουτούζη και άλλων επιφανών αγιογράφων.

Βόρεια του Βυζαντινού Μουσείου βρίσκεται το μουσείο του Σολωμού, όπου και ο τάφος του εθνικού μας ποιητή (1798- 1857).

Από το λόφο Στράνη, νότια του κέντρου της πόλης, η θέα είναι υπέροχη, ενώ από το ενετικό κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη, φαίνονται οι ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, Μέσα στα τείχη του θα βρούμε τα ερείπια αρκετών εκκλησιών.

Εξερευνώντας το νησί προτείνουμε να κάνετε το γύρο του σε μια μέρα. Το οδικό δίκτυο είναι καλό. Υπάρχουν πολλά λεωφορεία που πηγαίνουν στις περισσότερες παραλίες, καλύτερα όμως είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο η μηχανάκι.

Ο Λαγανάς, με την τεράστια (14 χλμ.) παραλία προσελκύει πολύ κόσμο, όμως αυτή η τουριστική ανάπτυξη έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό των χελωνών Καρέτα, που έρχονται εδώ για να γεννήσουν. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις χελώνες κάνοντας βόλτα με πλοιάρια που έχουν γυάλινους πυθμένες.

Πιο ήσυχα μέρη στο νησί είναι στα βόρεια το Τσιβιλί και οι Αλυκές, που προσφέρονται για γουίντσερφινγκ.

Στα βορειοδυτικά βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Αναφωνήτριας, όπου εδώ πέρασε τις τελευταίες του μέρες ως ηγούμενος ο Άγιος Διονύσιος. Η παράδοση λέει ότι εδώ ο προστάτης του νησιού εξομολόγησε κάποτε έναν άνθρωπο που είχε διαπράξει φόνο. Ο δολοφόνος αποχώρησε έχοντας λάβει συγχώρηση, χωρίς ποτέ να μάθει ότι το θύμα του ήταν αδελφός του ηγουμένου. Όταν ρωτήθηκε από τις αρχές που έκαναν ανακρίσεις ο Διονύσιος είπε ότι δεν είχε δει τον άντρα αυτό ποτέ του και αυτό ήταν το μοναδικό ψέμα που είχε πει στη ζωή του.

Το Τζάντε η Φιόρο του Λεβάντε -Ζάκυνθος
Στο βορειότερο άκρο του νησιού βρίσκονται οι Γαλάζιες Σπηλιές που σχηματίσθηκαν από τη διάβρωση του βράχου από τη θάλασσα. Η μεγαλύτερη σπηλιά, το Κυανό Σπήλαιο, ανοίγεται κάτω ακριβώς από τον φάρο του ακρωτηρίου Σκινάρι. Ανακαλύφθηκε το 1897 και στις μέρες μας είναι γνωστή παγκόσμια για τα εκπληκτικά γαλάζια και διάφανα νερά της. Στις σπηλιές πηγαίνει καραβάκι από τον Άγιο Νικόλαο, αλλά και τα καραβάκια που πραγματοποιούν το γύρο του νησιού κάνουν στάση εδώ.

Η Ζάκυνθος προσφέρεται και για χειμερινές αποδράσεις. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μοναδικές φυσικές ομορφιές, να μείνει σε ποιοτικά, παραδοσιακά καταλύματα της νησιού, να γευτεί τοπικές λιχουδιές, να επισκεφτεί ενδιαφέροντα αξιοθέατα και να βιώσει τοπικές παραδόσεις (όπως το Ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο και το Ζακυνθινό Καρναβάλι) κοντά σε ανθρώπους που θα τον καλωσορίσουν με οικειότητα και ζεστασιά.

Πως θα πάτε

Το Τζάντε η «Φιόρο του Λεβάντε»Αεροπορικώς: Πολλές ταξιδιωτικές εταιρίες προσφέρουν καλοκαιρινές πτήσεις από και προς τη Ζάκυνθο.
Επίσης υπάρχει και σύνδεση μέσω Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας και Κεφαλονιάς με OLYMPIC-AIRWAYS.

Αθήνα-Ζάκυνθος, Ζάκυνθος-Αθήνα: 2 φορές την ημέρα

Θεσσαλονίκη-Κέρκυρα-Κεφαλονιά-Ζάκυνθος :: Ζάκυνθος-Κεφαλονιά-Κέρκυρα-Θεσσαλονίκη: 1 φορά την ημέρα.

Ferries Ιταλία–Ελλάδα: SuperFast, Minoan, Anek

Car-Ferries απο Βενετία, Ανκόνα, Μπάρι, Μπρίντιζι προς Πάτρα. Απο τη Πάτρα 80 χμλ. νότια προς Κυλλήνη. Απο Κυλλήνη παίρνετε το πλοίο για Ζάκυνθο. (περίπου 1 ώρα ταξίδι).

Αναχωρήσεις από Κυλλήνη-Ζάκυνθο: Κοινοπραξία Πλοίων Ζακύνθου.

Κεφαλονιά/Πεζάδα – Ζάκυνθο/Άγ. Νικόλας: 7:30 + 18:30 (Καλοκαίρι) τηλ:26950 23984
Ζάκυνθο/Άγ. Νικόλας – Κεφαλονιά/Πεζάδα: 9:00 + 19:30 (Καλοκαίρι) τηλ:26950 23984

Με λεωφορείο του ΚΤΕΛ: Αναχωρήσεις από Αθήνα για Ζάκυνθο υπάρχουν κάθε μέρα: 5:45 – 8:30 – 12:30 – 16:30
Αναχωρήσεις από Ζάκυνθο προς Αθήνα: 05:00 – 07:30 – 10:30 – 14:00 – 19:30
Τηλέφωνα ΚΤΕΛ: Αθήνα 210 5129432 – Ζάκυνθο 26950 42656 + 22255

Το Τζάντε η «Φιόρο του Λεβάντε»Στο Διαδίκτυο

Το Τζάντε η «Φιόρο του Λεβάντε»Παρουσίαση του νησιού με πολλές πληροφορίες

Το Τζάντε η «Φιόρο του Λεβάντε»Η Ζάκυνθος στη wikipedia

Το Τζάντε η «Φιόρο του Λεβάντε»Οι χελώνες Καρέτα

Το Τζάντε η «Φιόρο του Λεβάντε»Δήμοι Ζακύνθου, χάρτης, περιήγηση και χρήσιμες

Το άρθρο είναι του συνεργάτη μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΥΣΤΙΛΙΑΔΗ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝ ΛΕΥΚΩ

Μια σκέψη για το “Το Τζάντε η Φιόρο του Λεβάντε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *