Φωτογραφία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:Γιάννης Κόντος, ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΡΥΣΙΡΑ

fakos_kontosΤο Μουσείο Φρυσίρα εγκαινιάζει στις 24 Ιανουαρίου 2007 τις εκθέσεις του διεθνώς βραβευμένου φωτογράφου Γιάννη Κόντου, με τίτλο: «Α-πορίες» (στο κτήριο Μονής Αστερίου 3) και «Βόρεια Κορέα: Κόκκινη Ουτοπία (στο κτήριο Μονής Αστερίου 7).
Στην έκθεση «Βόρεια Κορέα: Κόκκινη Ουτοπία» φιλοξενούνται, σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, περί τις 50 φωτογραφίες από τη Βόρεια Κορέα, μια από τις περισσότερο μυστικές και απομονωμένες κοινωνίες παγκοσμίως. Το εν λόγω υλικό δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του Γιάννη Κόντου το 2005 και το 2006 στη Βόρεια Κορέα, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες απαγόρευσης σε πολλά σημεία της χώρας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΡΥΣΙΡΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

«Α-ΠΟΡΙΕΣ»

«ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΥΤΟΠΙΑ»

24 Ιανουαρίου – 13 Μαϊου 2007


Ο Γιάννης Κόντος έχει αποσπάσει 19 διεθνή βραβεία με αποκορύφωμα το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Σύγχρονα Θέματα» στον 49ο διαγωνισμό φωτογραφίας του κορυφαίου οργανισμού World Press Photo στο Άμστερνταμ το 2006 και έχει πραγματοποιήσει πολλές σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε συνεργάτης των διεθνών γαλλικών πρακτορείων SYGMA και GAMMA, και του αμερικανικού POLARIS IMAGES μέχρι σήμερα. Ταξιδεύοντας συχνά σε όλο τον κόσμο (Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσοβο, πρώην Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Γένοβα, Ινδία, Πακιστάν, Λίβανος, Αλβανία, Μεξικό, Νεπάλ) κατέγραψε με εξαιρετικά ιδιαίτερο τρόπο τις δραματικές εξελίξεις και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία αυτών των χωρών.

Παράλληλα, παραβρέθηκε σε πολύμηνες αποστολές για θέματα που άπτονται της σύγχρονης ειδησεογραφίας στα «θερμότερα» μέρη του πλανήτη (Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Ιορδανία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Π.Γ.Δ.Μ., Ιαπωνία, Δυτική Σαχάρα, Βόρεια Κορέα, Ιράν, Κολομβία, Ινδονησία, Σιέρα Λεόνε), εμπλουτίζοντας το καλλιτεχνικό του έργο με χιλιάδες ανέκδοτες φωτογραφίες, εξαιρετικής ποιότητας και ευαισθησίας. Φωτογραφίες, κείμενα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται στα μεγαλύτερα έντυπα και εξώφυλλα του κόσμου.

Το έργο του Γιάννη Κόντου αποτελεί μια ερμηνεία της σύγχρονης πραγματικότητας που ξεπερνά τα όρια του κοινωνικού ντοκουμέντου και της απλής καταγραφής. Ο τίτλος της έκθεσης «Α-πορίες», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Πηνελόπη Πετσίνη, αναφέρεται στα εξής: «Η απορία, από το αρχαιοελληνικό α-πορος, σημαίνει το «ανυπέρβατο» και δηλώνει μια λογική αντίφαση, ένα λογικό παράδοξο […] Ο κόσμος που απεικονίζεται, είναι ένας κόσμος γεμάτος από εμφανείς αλλά και καλυμμένες διχοτομίες: παγκόσμιο / τοπικό, ηρεμία / σύγκρουση, ατομικότητα / συλλογικότητα, συνέχεια / αλλαγή και ούτω καθεξής. Από τις ερήμους του Αφγανιστάν στις μνημειώδεις πλατείες της Πιονγιάνγκ ή στα σύγχρονα καταλύματα στο Στράτφορντ του Λονδίνου, ο κόσμος του Κόντου δεν χαρακτηρίζεται από λογική ή συνοχή, δεν είναι απλός ή καθορισμένος, αλλά χαρακτηρίζεται εξίσου από πρόοδο και πισωγυρίσματα, από ανόδους και πτώσεις».

Η εν λόγω έκθεση αφορά σε μια ενότητα εικόνων που δεν καταγράφουν απλώς τις παγκόσμιες εξελίξεις στις πιο κρίσιμες εστίες του πλανήτη, αλλά υπονοούν την ύπαρξη ενός κόσμου του παράλογου. Ο Θανάσης Μουτσόπουλος, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Ερείπια, αποκαϊδια μετά την καταστροφή δίνουν το πλαίσιο για το ανθρώπινο δράμα που εξελίσσεται τη στιγμή της φωτογραφίας. Στρατιωτικές αποστολές Αμερικανών στρατηγών ή μαοϊκών Νεπαλέζων ανταρτών, επιχειρήσεις παράνομων μεταναστών από το Μεξικό καθ’ οδόν για τις Η.Π.Α Η τηλεόραση πανταχού παρούσα, από καλύβες και χαλάσματα μέχρι μοναχικά διαμερίσματα και δωμάτια ξενοδοχείων, συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές των φωτογραφιών του Κόντου […]. Μαζί με τα μνημεία του Ιρακινού ηγέτη ή τις πόλεις της πρώην Γιουγκοσλαβίας οι βεβαιότητες αυτού του κόσμου εμφανίζονται να καταρρέουν».

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης μια σειρά από δίπτυχα που αναφέρονται στο ψυχιατρικό ίδρυμα για παιδιά «Κούλινα» στο Αλέξινατς της Σερβίας και το γνωστό και πρόσφατα βραβευμένο έργο «Ακρωτηριασμένη ζωή», που παρουσιάζει τη ζωή του Αμπού Μπακάρ Καργκμπό, έναν από τους χιλιάδες ακρωτηριασμένους-θύματα του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.

Στην έκθεση «Βόρεια Κορέα: Κόκκινη Ουτοπία» φιλοξενούνται, σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, περί τις 50 φωτογραφίες από τη Βόρεια Κορέα, μια από τις περισσότερο μυστικές και απομονωμένες κοινωνίες παγκοσμίως. Το εν λόγω υλικό δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του Γιάννη Κόντου το 2005 και το 2006 στη Βόρεια Κορέα, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες απαγόρευσης σε πολλά σημεία της χώρας.

Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 13 Μαϊου 2007.

Τα δυο βιβλία που συνοδεύουν τις εκθέσεις (των εκδόσεων Καστανιώτη σε συνεργασία με το Μουσείο Φρυσίρα) κυκλοφορούν στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Επιμέλεια έκθεσης: Θανάσης Μουτσόπουλος, Πηνελόπη Πετσίνη

Οργάνωση έκθεσης: Μάρθα Χαλικιά

Δείτε φωτογραφικό υλικό του Γιάννη Κόντου από τη Siera Leone.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *