ΒιβλίαΦωτογραφία

Κόκκινη Ουτοπία – Φωτογραφίες από τη Βόρεια Κορέα

Κόκκινη ουτοπία - Γιάννης ΚόντοςΟι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, στο πλαίσιο του αφιερώματος στη Βόρεια Κορέα που διοργανώνεται στον πολυχώρο Bios, σας προσκαλούν την Πέμπτη 19 Απριλίου 2007 και ώρα 8 μ.μ., στην παρουσίαση των φωτογραφικών λευκωμάτων του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟΥ, Κόκκινη Ουτοπία – Φωτογραφίες από τη Βόρεια Κορέα και Α-πορίες. Στην παρουσίαση θα συμμετάσχουν ο βουλευτής και συγγραφέας ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ, ο φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας ΚΩΣΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ και ο δημοσιογράφος ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΑΝΕΖΗΣ. Θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό από τα δύο βιβλία.

 

Το βιβλίο Κόκκινη Ουτοπία Φωτογραφίες από τη Βόρεια Κορέα , παρουσιάζει τη φωτογραφική εργασία που πραγματοποίησε ο Γιάννης Κόντος κάτω από συνθήκες απαγόρευσης, σε μια χώρα όπου οι αρχές ελέγχουν όχι μόνο το αν μπορεί να καταγραφεί κάτι αλλά και το πώς θα καταγραφεί. Η Βόρεια Κορέα είναι ίσως η πιο απομονωμένη χώρα στον κόσμο. Οι εικόνες του Γιάννη Κόντου αναπαριστούν έναν άλλο κόσμο, πολύ μακριά από τη δική μας πραγματικότητα. Και αυτό είναι το στοιχείο που κάνει αυτή τη δουλειά πολύτιμη: είναι ένα παράθυρο σε έναν κόσμο στον οποίο δεν έχουμε, υπό κανονικές συνθήκες, καμία πρόσβαση. Το βιβλίο επιμελήθηκαν οι Θανάσης Μουτσόπουλος και Πηνελόπη Πετσίνη. Το κείμενο υπογράφει ο Θανάσης Μουτσόπουλος. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και στην αγγλική γλώσσα, με τίτλο Red Utopia Photographs from North Korea.

Το βιβλίο Α-πορίες, αποτελεί μια προσέγγιση στο δεκαετές φωτογραφικό έργο του Γιάννη Κόντου, μια προσέγγιση που δε δεσμεύεται από γεωγραφικούς, χρονολογικούς ή ιστορικούς όρους. Ξεκινάει με το βάρβαρο αλλά υπολογισμένο ακρωτηριασμό αθώων ανθρώπων στη Σιέρα Λεόνε. Τελειώνει με τις φωτογραφίες θυμάτων εγκατάλειψης σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα της Σερβίας. Ανάμεσά τους μας παρουσιάζει έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από παράδοξα και (λογικές) αντιφάσεις: έναν κόσμο γεμάτο απορίες. Η απορία, από το αρχαιοελληνικό α-πορος, κυριολεκτικά σημαίνει το «ανυπέρβατο» και δηλώνει μια λογική αντίφαση, ένα παράδοξο: μια υπονόμευση της λογικής αλλά και μια ανατροπή των προσδοκιών του αναγνώστη-θεατή. Ο Κόντος απεικονίζει έναν κόσμο που δεν είναι απλός ή καθορισμένος, αλλά χαρακτηρίζεται εξίσου από προόδους και πισωγυρίσματα, από ανόδους και πτώσεις, και όπου ακόμη κι αυτές οι έννοιες μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικούς τρόπους. Το βιβλίο επιμελήθηκαν οι Θανάσης Μουτσόπουλος και Πηνελόπη Πετσίνη, οι οποίοι υπογράφουν και τα κείμενα. Προλογίζει ο John G. Morris. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και στην αγγλική γλώσσα, με τίτλο Possible/Impossible: Aporias.

Ο Γιάννης Κόντος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1971. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ. και του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Arts in Photographic Journalism από το Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου, σπουδές που πραγματοποίησε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Από το 1992 είναι ελεύθερος επαγγελματίας φωτοδημοσιογράφος. Συνεργάτης των διεθνών γαλλικών πρακτορείων SYGMA (1998-2000) και GAMMA (2001-2002) αλλά και του αμερικανικού POLARIS IMAGES μέχρι σήμερα πραγματοποιεί πολύμηνες αποστολές καλύπτοντας σημαντικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο.
το sync προφίλ μου
Φωτογραφίες, κείμενα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται στα μεγαλύτερα ξένα ειδησεογραφικά έντυπα, όπως: Time, Newsweek, The New York Times, Stern, Paris Match, The Sunday Times Magazine κ.ά. Μέχρι σήμερα έχει τιμηθεί με 19 διεθνή βραβεία, ανάμεσα στα οποία είναι και το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του κορυφαίου οργανισμού World Press Photo το 2006. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παρουσίαση από το APN του φωτορεπόρτερ Γιάννη Κόντου εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *