DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTSΣΥΝΤΑΓΕΣ

10 τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε με τον διαβήτη

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Αντίθετα η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των τιμών του σακχάρεως στο αίμα και να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη.

10 τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε με τον διαβήτη

10 τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε με τον διαβήτη

1. Αναψυκτικά
Περιέχουν ζάχαρη και είναι η χειρότερη επιλογή για κάποιον με διαβήτη. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φρουκτόζη έχει συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Προτιμήστε νερό, σόδα ή τσάι αντί για ζαχαρούχα ποτά.

2. Trans Λιπαρά
Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε μαργαρίνες, βούτυρα, κρέμες γάλακτος και έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα. Αν και τα trans-λιπαρά δεν αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα σακχάρεως στο αίμα, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη, το αυξημένο λίπος στην κοιλιά, χαμηλά επίπεδα καλής HDL χοληστερόλης και  μειωμένη αρτηριακή λειτουργία Aποφύγετε προϊόντα που περιέχουν τις λέξεις “μερικώς υδρογονωμένο” στον κατάλογο συστατικών.

3. Λευκό ψωμί, Ζυμαρικά και Ρύζι
Το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι είναι υψηλά σε υδατάνθρακες, αλλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.  Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα σακχάρεως στο αίμα. Η κατανάλωση ψωμιού, έχει δείξει ότι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

4. Επιδόρπια γιαουρτιού
Τα γιαούρτια με γεύση φρούτων είναι συνήθως χαμηλά σε λιπαρά αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το απλό, γιαούρτι είναι η καλύτερη επιλογή για τον έλεγχο του διαβήτη.

5. Ζαχαρούχα δημητριακά για πρωινό
Η κατανάλωση δημητριακών είναι ένας από τους χειρότερους τρόπους για να ξεκινήσετε την ημέρα σας εάν έχετε διαβήτη. Τα δημητριακά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά είναι χαμηλά σε πρωτεΐνες. Ένα πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι η καλύτερη επιλογή για τον διαβήτη και τον έλεγχο της όρεξης.

6. Μέλι, νέκταρ αγαύης και σιρόπι σφενδάμου
Τα άτομα με διαβήτη συχνά προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη λευκής ζάχαρης από το τραπέζι. Ωστόσο, άλλες μορφές ζάχαρης μπορούν επίσης να προκαλέσουν άνοδο στις τιμές του σακχάρεως στο αίμα. Η καστανή ζάχαρη και “φυσικά” σάκχαρα όπως μέλι , νέκταρ αγαύης και σιρόπι σφενδάμου, αν και δεν έχουν υψηλή επεξεργασία, περιέχουν τουλάχιστον το ίδιο αριθμό υδατανθράκων με τη λευκή ζάχαρη.

7. Αποξηραμένα φρούτα
Όταν στεγνώσουν τα φρούτα, η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα απώλεια νερού. Δυστυχώς, η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη αυξάνεται. Αποφύγετε τα αποξηραμένα φρούτα και επιλέξτε φρούτα χαμηλά σε ζάχαρη για τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρεως στο αίμα

8. Ετοιμα snacks (πατατάκια, κρακεράκια, κ.α)
Eίναι υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα που παρασκευάζονται από εξευγενισμένο αλεύρι και μπορούν να αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρεως στο αίμα. Παρέχουν λίγες θρεπτικές ουσίες και άφθονους υδατάνθρακες. Αν έχετε πεινάσει ανάμεσα στα γεύματα, είναι καλύτερα να φάτε καρύδια ή λίγα λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

9. Χυμοί φρούτων
Αν και ο χυμός φρούτων θεωρείται υγιεινός, οι επιδράσεις του στο σάκχαρο του αίματος είναι στην πραγματικότητα παρόμοια με εκείνες των αναψυκτικών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη μπορεί να επιδεινώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση είναι να απολαύσετε το νερό με μια φέτα λεμονιού, η οποία παρέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο υδατάνθρακες και είναι ουσιαστικά χωρίς θερμίδες.

10. Τηγανιτές πατάτες
Οι τηγανιτές πατάτες αν και νόστιμες, είναι ένα φαγητό που καλό είναι να αποφύγετε ειδικά εάν έχετε διαβήτη. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρεως στο αίμα, οι πατάτες τηγανίζονται σε ανθυγιεινά έλαια. Προτιμήστε εναλλακτικά μια μικρή ποσότητα γλυκοπατάτας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *