Κόσμος

Αμετανόητο το Ισραήλ

Χωρίς καμία διάθεση αλλαγής στάσης παρουσιάστηκε το Ισραήλ, παρά τη διεθνή κατακραυγή για τα τελευταία γεγονότα. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου,που έκανε λόγο για υποκρισία, όσων ασκούν κριτική στη χώρα του.

Συνέχιση του αποκλεισμού

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο αποκλεισμός του παλαιστινιακού θύλακα θα συνεχιστεί, διαφορετικά, όπως ισχυρίστηκε, θα μετατραπεί η περιοχή σε βάση για τους ιρανικούς πυραύλους οι οποίοι θα απειλούν το Ισραήλ και την Ευρώπη.

Στις δηλώσεις του ο κ. Νετανιάχου ανέφερε πως:

“Καθήκον μας είναι να επιθεωρούμε όλα τα πλοία που φτάνουν. Αν δεν το κάνουμε αυτό, η Γάζα θα μετατραπεί σε ιρανικό λιμάνι, κάτι που αποτελεί μία πραγματική απειλή για την Μεσόγειο και την Ευρώπη. Το κράτος του Ισραήλ συνεχίζει να ασκεί το δικαίωμά του για αυτοάμυνα. Η ασφάλεια βρίσκεται πάνω από όλα. Το κράτος του Ισραήλ στέκεται απέναντι στην διεθνή επίθεση υποκρισίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά.
Ενεργήσαμε κατά των χιλιάδων ρουκετών που έριξε η Χαμάς εναντίον ισραηλινών αμάχων. Η Χαμάς έριξε κατά αμάχων. Η Χαμάς κρύφτηκε πίσω από τους αμάχους. Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έδρασαν κατά της Χαμάς ενώ κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να αποφύγουν να χτυπήσουν αθώους”.

Συνεχίζοντας ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι: “Παρ’ όλα αυτά, ποιον κατηγόρησε ο ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου; Όχι την Χαμάς. Κατηγόρησε το Ισραήλ. Και λυπάμαι που κάτι παρόμοιο συμβαίνει τώρα. H Χαμάς συνεχίζει να εξοπλίζεται με ρουκέτες από το Ιράν. Οπότε είναι δικαίωμα μας και καθήκον μας σύμφωνα με την κοινή λογική και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να προλάβουμε ότι τέτοια όπλα δεν θα φτάσουν στην Γάζα, μέσω της θάλασσας, μέσω της στεριάς και μέσω του αέρα. Αυτό το καθήκον κατανόησε η προηγούμενη κυβέρνηση που επέβαλλε τον αποκλεισμό της Γάζας. Ο στόχος του στολίσκου ήταν να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό και αν ο θαλάσσιος αποκλεισμός είχε σπάσει, δεκάδες, εκατοντάδες ακόμη πλοία θα είχαν ακολουθήσει τα βήματά του”.

Διαμετρικά αντίθετη ήταν η δήλωση του υπευθύνου  του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, (UNWRA), Φιλίπο Γκράντι, που από τη Φιλανδία δήλωσε:

“Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να επιτραπεί το πέρασμα των προϊόντων του Ισραήλ προς τη Λωρίδα της Γάζας. Η δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στον διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνους της Γάζας δείχνει ότι το σύστημα που τώρα εφαρμόζεται είναι ανυπόφορο και αποτελεί ένα βασικό τομέα έντασης στην περιοχή. Πρόκειται για μια τελείως άχρηστη τραγωδία. Θα πρέπει να φτάνουν προϊόντα στη Γάζα από ομαλά περάσματα και αυτό είναι που πρέπει να γίνει. Πρέπει να γίνουν τα λόγια πράξεις και, μάλιστα, τώρα αμέσως. Ηρθε ο καιρός γι αυτό . Ας εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και ας ενεργήσουμε μαζί”.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Ισραήλ διεθνής αποστολή, η οποία θα ερευνήσει την αιματηρή επίθεση.

Πηγή : ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *