Κόσμος

Ισραηλινά μαχητικά πάνω από την Αίγυπτο,προέλαση και στη Γάζα

gaza223Χαμηλές πτήσεις πάνω από το έδαφος της Αιγύπτου πραγματοποίησαν την Κυριακή μαχητικά αεροπλάνα του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τραυματισμοί Αιγυπτίων στρατιωτών. Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδισε περιοχές στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, διότι όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της χώρας η οργάνωση Χαμάς προμηθεύεται, μέσα από σήραγγες που υπάρχουν στη  συγκεκριμένη περιοχή, ποσότητες οπλισμού της. Η είδηση για τα περιστατικά αυτά, δόθηκε στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό κανάλι “Αλ Αραμπίγια”, ενώ εκπρόσωπος των Αιγύπτιων μεθοριακών φρουρών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο  ότι οι τραυματίες Αιγύπτιοι είναι δύο.

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις κινήθηκαν την Κυριακή προς τα περίχωρατου νότιου τμήματος της Πόλης της Γάζας ανταλλάσσοντας πυρά με Παλαιστίνιους ενόπλους καθώς βρίσκονται κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Δώδεκα Παλαιστίνιοι ένοπλοι αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις. Το Ισραήλ δεν είχε μέχρι τώρα στείλει στρατεύματα στις γειτονιές και στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τρίτη φάση της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης προβλέπει την προέλαση στρατευμάτων για τον εντοπισμό ενόπλων στις κυριότερες πόλεις και καταυλισμούς της Γάζας. Ακόμη 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις περίπου 60 βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της νύκτας του Σαββάτου προς την Κυριακή, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι στους στόχους ήταν και το σπίτι του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας. Όμως δεν διευκρινίστηκε εάν βρισκόταν μέσα ο Αχμέντ Τζάμπρι όταν κτυπήθηκε το σπίτι η εάν τραυματίστηκε κατά τις επιχειρήσεις. Από τις 27 Δεκεμβρίου που άρχισαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις, ηγετικά στελέχη της Χαμάς έχουν καταφύγει σε υπόγεια καταφύγια.

Κατηγορίες του Ισραήλ στη Συρία

gaza_israel2

“Το απόγευμα της Κυριακής, ερρίφθησαν πυροβολισμοί από την Συρία εναντίον μίας δύναμης του ισραηλινού στρατού.Κανένας δεν τραυματίστηκε αλλά υπέστη ζημιές ένα αυτοκίνητο.Δυνάμεις στην περιοχή εξετάζουν το συμβάν και διαμαρτυρία εστάλη προς την UNDOF που έστειλε μία ομάδα εκεί .Οι συνθήκες του περιστατικού παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστες”,ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού. Η Συρία δεν έκανε προς το παρόν κανένα σχόλιο.

Στις νυκτερινές επιθέσεις το Σάββατο προς την Κυριακή, επλήγησαν ακόμη δέκα αποθήκες όπλων, δέκα ομάδες ενόπλων, και εννέα υπόγειες σήραγγες κάτω από τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Από την πλευρά τους, ένοπλοι της Χαμάς συνέχισαν τις εκτοξεύσεις ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ και δύο πύραυλοι Grad έπεσαν στην πόλη Μπερσέμπα.

Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές ανέφεραν πως στις 16 ημέρες των ισραηλινών επιθέσεων έχουν σκοτωθεί 900 Παλαιστίνιοι, από τους οποίους 275 παιδιά και πάνω από 3.620 είναι οι τραυματίες από τις ισραηλινές επιχειρήσεις.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι ηγέτες της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας κρύβονται σε ξένες διπλωματικές αποστολές σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τις ισραηλινές δυνάμεις. “Οι ηγέτες της Χαμάς και της ένοπλης πτέρυγάς της κρύβονται σε αποθήκες, νοσοκομεία και ξένες αποστολές”, ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ο Οβεντ Γέχεζκελ Γραμματέας του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, στηρίζοντας τις πληροφορίες του σε ενημέρωση που είχε από Υπουργούς. Δεν κατονόμασε τις διπλωματικές αποστολές.

Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Άμυνας Ματάν Βιλνάι σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι το τέλος των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας φαίνεται να είναι κοντά.

Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Μαδρίτη ανέφερε ότι χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας για την “γενοκτονία” που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γάζα και ζήτησαν “ειρήνη” στην Παλαιστίνη.

“Σταματήστε την γενοκτονία στην Παλαιστίνη”, φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στην Πουέρτα ντελ Σολ. “Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι”, “Το Ισραήλ δολοφονεί”, ήταν μερικά από τα άλλα συνθήματα που ακούστηκαν από τους διαδηλωτές που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και φωτογραφίες νεκρών παιδιών από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στην Γάζα.

Στο μεταξύ, νέος ήρωας των Παλαιστινίων είναι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Σημαίες της Βενεζουέλας και ομοιώματα και φωτογραφίες του Προέδρου της γέμισαν αυτή την εβδομάδα την Δυτική Όχθη στις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στην Γάζα. Η απόφαση, στις 6 Ιανουαρίου, του Προέδρου Τσάβες να απελάσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή στο Καράκας -της μόνης χώρας μαζί με την Μαυριτανία που πήρε τέτοια πρωτοβουλία- τον έκανε ήρωα για τους Παλαιστίνιους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *