Κόσμος

Καύσωνας και πυρκαγιές με 14 νεκρούς στην Αυστραλία

pyrkagies_australia_503Τη ζωή τουλάχιστον 14 ανθρώπων έχουν κοστίσει οι πυρκαγιές που μαίνονται στην πολιτεία της Βικτώρια στην Αυστραλία, την ώρα που ο υδράργυρος παραμένει “στο κόκκινο” για πολλοστή ημέρα. Οι ισχυρότατοι άνεμοι ευνοούν τις πυρκαγιές που κατακαίουν υψηλή και χαμηλή βλάστηση, με δεκάδες φωτιές να μαίνονται ακόμα και στην πυκνοκατοικημένη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας. Στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος απείλησε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στην Αδελαΐδα, 10.000 εθελοντές έχουν ριχτεί στη μάχη της πυρόσβεσης. Οι Αρχές πιστεύουν πως τουλάχιστον οι μισές από τις πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμούς και για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση απέκλεισαν αρκετούς εθνικούς δρόμους.

Το Σίδνεϊ έχει σπάσει το ρεκόρ των τριών συνεχόμενων θερμότερων ημερών όλων των εποχών, με θερμοκρασίες υψηλότερες των 40 βαθμών Κελσίου, ισχυρότατους ανέμους και τις πυρκαγιές να κατακαίουν τη χώρα.

Σύμφωνα με τις αρχές, δεκάδες φωτιές μαίνονται στην πυκνοκατοικημένη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον μία από τις πυρκαγιές που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϊ την Παρασκευή οφείλεται σε εμπρησμό.

Για να αποθαρρύνουν τους εμπρηστές -πιστεύεται ότι τουλάχιστον οι μισές πυρκαγιές είναι σκόπιμες- οι αρχές έκλεισαν αρκετούς εθνικούς δρυμούς.

Στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος απείλησε τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Αδελαΐδα, η θερμοκρασία νωρίς το πρωί είχε φτάσει ήδη τους 37 βαθμούς Κελσίου και 10.000 εθελοντές πυροσβέστες είχαν επιστρατευτεί για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *