Κόσμος

Οικονομικά μέτρα σε Γαλλία και Ιταλία ενάντια στην κρίση

britain_oikonomia_krisi_ergostasio_sm2Επιδεινώνεται το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία, με τους δείκτες της ανεργίας να αυξάνονται δραματικά σε πολλές χώρες. Καθίζηση εμφανίζει η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία και στην Ιταλία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έσπευσε να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του κλάδου του αυτοκινήτου. Εν τω μεταξύ, ακόμη βαθύτερη ύφεση για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προβλέπει ο ΟΟΣΑ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε την πρότασή του για κοινοτική αλληλεγγύη σε χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες άλλες δύο τράπεζες χρεωκόπησαν, ενώ, κρίσιμη θα είναι η ψηφοφορία την Τρίτη στην αμερικανική γερουσία του σχεδίου Ομπάμα, μετά τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς, υφίσταται το σοκ της ανεργίας που έχει εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα . Ταυτόχρονα, η βιομηχανική της παραγωγή παρουσίασε μείωση-ρεκόρ 12%.

Στη γειτονική Γαλλία, που επίσης δοκιμάζεται από την κρίση, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις και μέτρα για τους φτωχότερους.

Στα μέτρα που πρόκειται να λάβει στην Ιταλία η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, συμπεριλαμβάνονται και κίνητρα για την αγορά νέων αυτοκινήτων (περίπου 1.000 ευρώ για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων και μέχρι και 2.000 ευρώ, για την αγορά οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας, πιο φιλικά προς το περιβάλλον).

Πρόκειται επίσης να αποφασιστεί η προσωρινή διακοπή της καταβολής του τέλους κυκλοφορίας για τα επόμενα τρία χρόνια, σε ό,τι αφορά ΙΧ αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Για όποιον επιθυμεί να αλλάξει τα ηλεκτρικά είδη της κουζίνας, η κυβέρνηση του “Καβαλιέρε”, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ετοιμάζεται να εγκρίνει μείωση των σχετικών φόρων κατά 20%, με ανώτατο όριο αγορών τις 10.000 ευρώ.

Τέλος, το εθνικό ταμείο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των τεχνιτών, πρόκειται να ενισχυθεί με 600 εκατομμύρια ευρώ.

Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η πιθανότητα παράτασης της οικονομικής ύφεσης στην Ιταλία μέχρι το 2010 “δεν μπορεί να αποκλεισθεί”.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαιώνει με την έκθεσή του τις προβλέψεις που δημοσίευσε στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία πρόκειται να περάσει τρία χρόνια υποχώρησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και ανησυχεί για την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος, το οποίο θα φθάσει το 2,9% του ΑΕΠ το 2009 και το 3.9% το 2010.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *