cinema

AniΜusic: Μουσική και animation

Μια βόλτα στις τάσεις του σύγχρονου κινουμένου σχεδίου, με βασικό θεματικό άξονα τη Μουσική από το Athens Animfest – Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Animation μπορούν να απολαύσουν όσοι βρεθούν στον καταπράσινο θερινό κινηματογράφο του Δήμου Αθηναίων, Σινέ Στέλλα, τη Δευτέρα, 7 Ιουλίου, στις 9.30. Ο λόγος για το AniΜusic, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος “Σύγχρονες Όψεις του Κινουμένου Σχεδίου” σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Θα προβληθούν η ταινία κινουμένων σχεδίων της Lotte Reininger “Οι περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέτ” (1928), συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Arc Duo, σύγχρονα ολλανδικά κινουμένα σχέδια μικρού μήκους με θέμα τη μουσική καθώς και η πολυβραβευμένη συλλογή 12 μικρού μήκους κινούμενων σχεδίων εμπνευσμένων από δημοφιλείς άριες γνωστών έργων του λυρικού ρεπερτορίου υπό τον τίτλο “Opera Imaginaire”. Το θεματικό αφιέρωμα “Σύγχρονες Όψεις του Κινουμένου Σχεδίου” ολοκληρώνεται με την προβολή του βραβευμένου Όσκαρ “Ρατατούη”, ( Τρίτη 8/7-Τετάρτη 9/7 ώρες: 21:00 & 23:00 ) και της “Persepolis”, της Ιρανής Μαργιάν Σατράπι που προτάθηκε για Όσκαρ, έχει κερδίσει 13 βραβεία, ενώ έχει απαγορευτεί η προβολή της στο Λίβανο ( Πέμπτη10/7-Κυριακή 13/7 ώρες: 21:00 & 23:00).

Πρόγραμμα 7ης Ιουλίου

21:30-22:30
ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΑΧΜΕΤ, Γερμανία, 1926
Σκηνοθεσία: Lotte Reininger
Συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Arc Duo:
Χρήστος Παπαγεωργίου (βιολί) Γιώργος Κωστούλης (κόντρα μπάσο- φωνητικά)
Ο Μάγος, η Ντιναρζάντ, ο Αχμέτ, η Πέρι Μπάνου, ο Αλλαντίν, η Δράκαινα είναι οι ασπρόμαυροι ήρωες που καταφέρνουν να αποτυπώσουν στην οθόνη, την όψη μιας μακρινής και μυθικής ζωής.
Η ταινία είναι βωβή –καθώς την εποχή της δημιουργίας της δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί ο ομιλών κινηματογράφος- και συνοδευόταν, κατά τη διάρκεια της προβολής, από ορχήστρα που ερμήνευε τη συμφωνική σύνθεση του Βόλφγκαγκ Ζέλλερ. Σύμφωνα με τον William Moritz, η μουσική αυτή προσέδιδε στο έργο μεγαλοπρέπεια προκαλούσα ρίγη, συναρπαστική αγωνία και ηδονικό ρομαντισμό. Ωστόσο, στην αποκαταστημένη κόπια του 1954, η ταινία απέκτησε μια νέα μουσική επένδυση, του συνθέτη Freddie Phillips.
Το AnimFest θεωρώντας πως ένα έργο τέχνης είναι ανοιχτό σε πολλαπλές αναγνώσεις και ακόμα περισσότερες προσεγγίσεις μέσα στον χρόνο, ανέθεσε στο σχήμα να γράψει τη δική του μουσική. Οι ARC DUO θα ερμηνεύσουν το έργο αυτό ζωντανά, συνοδεύοντας την προβολή, όπως γινόταν στις απαρχές της 7ης Τέχνης.

22:30-23:30
ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ANIMATION ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ
PAS A DEUX / Pas a deux, 5:30
Σκηνοθεσία: Gerrit Van Dijk & Monique Renault
Παραγωγή: Cilia Van Dijk , Ολλανδία, 1988
Ένας συναρπαστικός χορός. Διασημότητες του κινηματογράφου, πολιτικοί, ιερωμένοι και καλλιτέχνες προσπερνούν τον Πάπα, τη Λάιζα Μινέλλι, τον Ταρζάν, την Ιωάννα της Λωραίνης και τον Βικέντιο Βαν Γκονγκ…

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ /
Stop the greenhouse effect, 4:00
Σκηνοθεσία: Paul ο EN Menno de Nooijer
Παραγωγή: Φρανσουάζ de Nooijer , Ολλανδία, 1992
Ενημερωτικό βιντεοκλίπ για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποδέκτες τη νέα γενιά. Προβλήθηκε στους κινηματογράφους της Ολλανδίας και σε διάφορα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το MTV και άλλα.

ΜΙΚΡΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / A little nightmusic (de Kast), 8:30
Σκηνοθεσία: Maarten Koopman
Παραγωγή: Films Ecco , Ολλανδία, 1988
Η ημέρα έχει τελειώσει και είναι ώρα για το κρεβάτι. Αυτό αφορά όλους: ανθρώπους και, φυσικά, τις γάτες των σπιτιών. Με το που σημαίνουν μεσάνυχτα, όλα τα αντικείμενα αποκτούν ξαφνικά ζωή: τα ποτήρια, τα φλιτζάνια, τα πιάτα, τα πιρούνια, τα μαχαίρια και ακόμη και τα τρόφιμα αρχίζουν να κινούνται, παράγοντας μουσική. Ή μήπως απλώς οι γάτες ονειρεύονται;

LA DONNA E MOBILE / La Donna e mobile, 4:00
Σκηνοθεσία: Monique Renault
Παραγωγή: Pascavision/AVRO , Ολλανδία, 1993
Ένα ταξίδι στον κόσμο της ανδρικής φαντασίας, βασισμένο στη φημισμένη άρια της όπερας του Βέρντι ’Ριγολέττο’. Ο Δούκας της Μάντουας ονειρεύεται γυμνές και σαγηνευτικές γυναίκες. Οι γυναικείες απεικονίσεις ανακαλούν σπουδαίους ζωγράφους: Ματίς, Ινγκρέ, Μποτιτσέλι, Ντεγκά, αποκαλύπτοντας την ομορφιά της πόζας και την αισθησιακότητα των χειρονομιών…

ΦΟΥΓΚΑ / Fuga, 10:30
Σκηνοθεσία: Hans Nassenstein
Παραγωγή: Stichting Holland Animation, Ολλανδία, 1996
Ένας άντρας παίζει πιάνο. Σταματώντας για να κοιτάξει έξω απ’ το παράθυρο, αρχίζει να αναπολεί μια σειρά συμβάντων του παρελθόντος του. Κρίσιμες καμπές στην πορεία μετάβασής του απ’ την παιδική ηλικία προς την πραγματικότητα της ενήλικης ζωής του.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ / Music for an owl, 12:00
Σκηνοθεσία: Ties Poeth
Παραγωγή: Cine Avant , Ολλανδία, 1998
Ενώ οι εποχές περνούν, νέα γεγονότα προστίθενται στην αλυσίδα της εξέλιξης: Τα έντομα κυνηγιούνται από τα πουλιά, τα θηλαστικά και τους ανθρώπους. Η κουκουβάγια παίζει έναν ηγετικό ρόλο στο ντεκόρ μιας παλαιάς γοτθικής εκκλησίας.

ΔΙΕΞΟΔΟΣ / Vent, 4:30,
Σκηνοθεσία: Erik van Schaaijk
Παραγωγή: λαμπρότητα Produkties του IL, Ολλανδία, 2004
Η προσπάθεια ενός ατόμου κατά τη διάρκεια μιας θύελλας όπου, ξαφνικά, συναντά ένα μικρό κορίτσι. Η μουσική και σε αυτή την ταινία παίζει καθοριστικό ρόλο.

JAZZIMATION / Jazzimation, 5:00
Σκηνοθεσία: Oerd van Cuijlenborg , Παραγωγή: NIAf, Ολλανδία, 1999
Μια ταινία στην οποία ο θεατής καλείται να κοιτάξει με τα αυτιά και να ακούσει με τα μάτια. Μια αφηρημένη δημιουργία, κατασκευασμένη απ’ ευθείας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

22:30-24:00
OPERA IMAGINAIRE

Η πολυβραβευμένη συλλογή γαλλικών ταινιών κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους με τον τίτλο «Opera Imaginaire» στηρίζεται σε δώδεκα δημοφιλείς άριες γνωστών έργων του λυρικού ρεπερτορίου, που ζωντανεύουν στην οθόνη από καταξιωμένους μονωδούς και χορωδούς, με τη συνδρομή ταλαντούχων ευρωπαίων animators.

1. ΟΙ ΠΑΛΙΑΤΣΟΙ / Ι Pagliacci (Vesti la giubba), Συνθέτης: Ruggero Leoncavallo
Ερμηνεία: Franco Corelli
Σκηνοθεσία: Ken Lidster, Διάρκεια: 3’
Ο Κάνιο ετοιμάζεται να παρουσιάσει την κωμωδία του κάπου στη Νότιο Ιταλία. Λίγο πριν την παράσταση μαθαίνει για την απιστία της γυναίκας του και εκφράζει τη βαθιά του θλίψη τραγουδώντας τo “Vesti la giubba”. Με ραγισμένη καρδιά, υποδύεται τον παλιάτσο.

2. ΡΙΓΟΛΕΤΤΟ / Rigoletto (La donna e mobile) , Συνθέτης: GiuseppeVerdi
Ερμηνεία: Nicolai Gedda
Σκηνοθεσία: Monique Renault
Διάρκεια: 3’ 31’’
Σε ένα πανδοχείο, λίγο πριν τον τραγικό και άδικο θάνατο της Τζίλντα, ο Δούκας της Μάντουα, τραγουδάει ανυποψίαστος την πασίγνωστη άρια “La donna e mobile” που μιλάει για την άστατη συμπεριφορά των γυναικών…

3. ΚΑΡΜΕΝ / Carmen (Carmen), Συνθέτης: Georges Bizet
Ερμηνεία: Les Petits Chanteurs à la Croix de Bois
Σκηνοθεσία: Pascal Roulin & Christophe Vallaux
Διάρκεια: 2’ 40’’
Σε μια όμορφη πλατεία της Σεβίλλης εμφανίζεται ο Ζοζέ με συνοδεία φρουράς. Τα παιδιά του δρόμου τους περιπαίζουν τραγουδώντας “Avec la garde montante”

4. ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ / Marriage of Figaro (Voi che sapete che cosa è amor), Συνθέτης: Wolfgang Amadeus Mozart
Ερμηνεία: Susanne Danco
Σκηνοθεσία: Pascal Roulin
Διάρκεια: 2’ 51’’
Στο σπίτι του κόμη Αλμαβίβα, μέσα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα των γάμων της Σουζάννας και του Φίγκαρο, ο νεαρός Κερουμπίνο, με την παρότρυνση της Σουζάννας, τραγουδάει στη Ροζίνα το ερωτικό τραγούδι “Voi che sapete” που έχει γράψει για χάρη της.

5. ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΑΤΕΡΦΛΑΫ / Madame Butterfly (Un bel di vedremo)
Συνθέτης: Giacomo Puccini
Ερμηνεία: Felicia Weathers
Σκηνοθεσία: Jonathan Hills
Διάρκεια: 4’ 17’’
Στο σπίτι της στο Ναγκασάκι, η Μαντάμ Mπάτερφλάυ περιμένει τον άντρα της, Αμερικανό αξιωματικό, να επιστρέψει από τα ξένα. Με τη γνωστή άρια “Un bel di vedremo” φανερώνει την ανυπομονησία και το πάθος της.

6. ΑΛΙΕΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ / Pearl fishers (C’est toi, au fond du Temple Saint), Συνθέτης: Georges Bizet
Ερμηνεία: Nicolai Gedda & Ernest Blanc
Σκηνοθεσία: Jimmy Τ. Murakami
Διάρκεια: 3’ 56’’
Στην Κεϋλάνη, ο Ζούργκα και ο Ναδίρ με το ντουέτο “Au fond du Temple Saint” υμνούν τη μακροχρόνια φιλία τους που είχε διακοπεί λόγω του ανταγωνισμού τους για την αγάπη της ιέρειας Λέιλα.

7. ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ / Magic flute (Du also bist mein brautigam?)
Συνθέτης: Wolfgang Amadeus Mozart
Ερμηνεία: Lucia Popp
Σκηνοθεσία: Raimund Krumme, Διάρκεια: 4’ 02’’
Σε έναν αγώνα αναζήτησης πίστης και αλήθειας, η αμφιβολία παίρνει το προβάδισμα για την Παμίνα που έχει αρχίσει να αμφισβητεί την αγάπη του Ταμίνο. Αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της τραγουδώντας το “Du also bist mein Brautigam”.

8. ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ / Cinderella, (Questo è un nodo avviluppato) Συνθέτης: Joacchino Rossini
Ερμηνεία: Sextet – Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino
Giuletta Simionata, Paola Montarsolo, Dora Carra, Giovanni Rionanni, Miti Truccato Pace
Σκηνοθεσία: Stephen Palmer, Διάρκεια: 3’ 34’’
Η Αντζελίνα χάνει το ασημένιο της βραχιόλι, αυτό που οδηγεί τελικά τον αγαπημένο της πρίγκιπα Ραμίρο στην αγκαλιά της. Μια μέρα μετά το μεγάλο χορό στο παλάτι όλοι τραγουδούν “Questo e un nodo avviluppato”

9. ΦΑΟΥΣΤ / Faust (La chanson du veau D’Or), Συνθέτης: Charles Gounod
Ερμηνεία: Nicolai Ghiaurov
Σκηνοθεσία: Hilary Audus , Διάρκεια: 1’ 50’’
Στα τείχη της πόλης, ο Βαλεντίν φεύγει για τον πόλεμο και αναθέτει τη φροντίδα της αδερφής του Μαργκερίτ στους πιστούς φίλους του: Βάγκνερ και Ζίμπελ. Εκεί εμφανίζεται ο Μεμφιστοφελής και τραγουδάει για το χρυσό μόσχο “Le veau d’or”.

10. Η ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΜΕΝΗ / La Traviata (Noi siamo Zingarelle), Βέλγιο,
Συνθέτης: Giuseppe Verdi
Ερμηνεία: Santa Cecilia Academy Choir
Σκηνοθεσία: Guionne Leroy , Διάρκεια: 3’ 10’’
Γαλλία, 1850. Ενώ ο Αλφρέντο και η Βιολέτα βρίσκονται στη δίνη ενός καταδικασμένου έρωτα, στο παλάτι της Φλώρας η υπαίθρια γιορτή βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Μία ομάδα από νεαρές τσιγγάνες χορεύει και τραγουδάει “ Noi siamo zingarelle”.

11. ΛΑΚΜΕ / LAKMΕ (Lakmi) (Dôme épais le jasmin), Συνθέτης: Leo Delibes
Ερμηνεία: Mady Mesplé & Danielle Millet
Σκηνοθεσία: Pascal Roulin , Διάρκεια: 4’ 47’’
Στην Ινδία του 19ου αιώνα, ένας Βρετανός αξιωματικός ερωτεύεται τη Λακμέ, κόρη του ιερέα Νιλακάνθα. Η Λακμέ και η υπηρέτριά της Μάλικα τραγουδούν το ντουέτο των λουλουδιών (“Sous le dome epais”) καθώς ετοιμάζονται να πάρουν το μπάνιο τους στον ιερό ποταμό.

12. ΤΟΣΚΑ / Tosca (E lucevan le Stelle) , Συνθέτης: Giacomo Puccini
Ερμηνεία: Carlo Bergonzi
Σκηνοθεσία: Josè Abel Key
Αnimation: Estelle Chedebois
Αrt director: Pascal Roulin, Διάρκεια: 3’ 20’’
Ο Καβαραντόσι είναι στη φυλακή και περιμένει την εκτέλεσή του. Με αντίτιμο το δαχτυλίδι του, πείθει τον δεσμοφύλακα να παραδώσει ένα σημείωμα στην αγαπημένη του Τόσκα. Απελπισμένος τελικά αποχαιρετά τη ζωή γράφοντας ένα γράμμα “E lucevan le stele”, μια από τις ομορφότερες άριες σε ολόκληρο το μελοδραματικό ρεπερτόριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *