Επικαιρότητα

Ασύλληπτος παραμένει ο Τάσος Μαντέλης με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

Πολιτικές αναταράξεις και δικαστικές εξελίξεις πυροδότησε η παραδοχή του Τάσου Μαντέλη ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ότι πήρε χρήματα από τη Siemens.
Του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και του απαγορεύτηκε η έξοδος απο τη χώρα, χωρίς ωστόσο να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του.

Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι είναι και θα παραμείνει στην Αθήνα και στη διάθεση των δικαστικών αρχών. Η αντιπολίτευση ζητάει να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια στη δύσοσμη υπόθεση με τα “μαύρα ταμεία” της γερμανικής εταιρίας και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τη δήλωση Σαμαρά ότι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας βαρύνουν το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κίνησε τις διαδικασίες για τη διερεύνηση του σκανδάλου. Η ομολογία Μαντέλη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Κώστα Σημίτη. Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφερόμενοι στο θέμα, τόνισαν ότι οι εισαγγελικές αρχές έδρασαν μέσα σε 16 ώρες και μετά την αξιολόγηση των νομικών στοιχείων εκδόθηκε η διαταγή απαγόρευσης εξόδου. Για πρώτη φορά η Δικαιοσύνη ενεργεί με τέτοια ταχύτητα.

Δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες, αφού έλαβε υπόψη του τις θέσεις που διατύπωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, ζήτησε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελλάκο να κινήσει την διαδικασία απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του εν λόγω τέως υπουργού, που είναι κατηγορούμενος για τον έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Μετά από αυτό, στις 2 μ.μ. το μεσημέρι της Πέμπτης, εκδόθηκε από την Ιωάννη Σακελλάκο διάταξη με την οποία απαγορεύθηκε η έξοδος του Τάσου Μαντέλη από την χώρα. Η εν λόγω διάταξη κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, με βάση τη χθεσινή κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και στοιχεία από το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, που κρίνονται ικανές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η κατηγορία είχε ασκηθεί in rem για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens από τον Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που είχε διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση. Έτσι, σε όσες περιπτώσεις έχουν κριθεί από την ανάκριση έχουν απαγγελθεί σχετικές κατηγορίες.

Είμαι στην Ελλάδα και θα παραμείνω στην Ελλάδα για να δώσω τις απαραίτητες εξηγήσεις στις αρχές” ανέφερε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό. Ο κ. Μαντέλης συμπλήρωσε στη δήλωσή του: “Μίλησα με ειλικρίνεια στην Εξεταστική Επιτροπή. Είμαι έτοιμος να δώσω εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη“.

Η Εξεταστική Επιτροπή λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, δεν νομιμοποιείται να υποκαθιστά θεσμούς και Αρχές, έχει, όμως, χρέος και θα εμμείνει μέχρι τέλους στην εκπλήρωση της αποστολής της για την αποκάλυψη της αλήθειας, αναφέρει ομόφωνη ανακοίνωση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής για όσους αναφέρονται στις δυνατότητές της να κινήσει η ίδια διαδικασίες απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του κ. Μαντέλη.

Νέα έρευνα στη SIEMENS

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας, τρία στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) επισκέφθηκαν τα γραφεία της SIEMENS στο Μαρούσι σήμερα, στις 11:30 π.μ., για την επαναξιολόγηση στοιχείων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Σε ανακοίνωσή της η SIEMENS, αναφέρει ότι πάγια πολιτική της εταιρείας είναι να παρέχει πρόθυμα κάθε βοήθεια και να υποστηρίζει το έργο των αρχών.

Όπως ακριβώς και στο παρελθόν, έτσι και τώρα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις ερευνητικές αρχές στην Ελλάδα και κάνουμε οτιδήποτε περνά από τη δική μας δικαιοδοσία, για να υποστηρίξουμε το σημαντικό έργο που εκτελούν“, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Πεταλωτής για πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφερόμενος στην πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δήλωσε: “Είναι θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής να καλεί όσους πιστεύει ότι μπορούν να φέρουν φως σε κάποια υπόθεση. Από κει και πέρα το να συγκεκριμενοποιούμε και να στοχεύουμε σε πρόσωπα για λόγους εντυπωσιασμού πολλές φορές – δεν λέω ότι κάτι τέτοιο έκανε ο βουλευτής, το λέω γενικώς – μπορεί μερικές φορές να καλύπτει και τη διερεύνηση της αλήθειας“.

Ο Γιώργος Πεταλωτής δεν θέλησε να σχολιάσει σημερινή σχετική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, επεσήμανε ωστόσο ότι εάν ο Τάσος Μαντέλης είχε να υποδείξει άλλα πρόσωπα θα μπορούσε να το κάνει.

Πρόσθεσε δε ότι εάν από την εξεταστική προκύψουν πολιτικές ευθύνες ή ενδείξεις ευθυνών για άλλα πρόσωπα, βούληση του ΠΑΣΟΚ είναι να διερευνηθεί οτιδήποτε.

Έντονες επικρίσεις από τα κόμματα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε σε όλα τα κόμματα, η χθεσινή ομολογία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη ότι πήρε “χορηγία” 200.000 μάρκα από τη Siemens για την κάλυψη των προεκλογικών του, όπως είπε, δαπανών.

Με αφορμή την συζήτηση του ν/σ για τον “Καλλικράτη”, τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα, καταδίκασαν την ενέργεια του Τ. Μαντέλη, χαρακτηρίζοντάς την “ντροπή” και “αίσχος” για το πολιτικό σύστημα, ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία του, ενώ τόνισαν την ανάγκη λήψης άμεσων, δραστικότερων, μέτρων για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων.

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μίλησε για “ομολογία πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ που θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια“. Ακόμα έκανε λόγο για “εφιαλτικές διαστάσεις διαφθοράς που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή” και τόνισε την ανάγκη να ριχτεί παντού φως θωρακίζοντας με μετρά θεσμικά τη δημόσια ζωή, από τη δραστηριότητα επίορκων πολιτικών και κρατικών λειτουργών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου των πολιτικών και των κομμάτων της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, υποστήριξε ότι μπορεί να τιμωρηθεί ο πρώην υπουργός, ενεργοποιώντας το νόμο που αφορά απόκρυψη φορολογικών στοιχείων στο “πόθεν έσχες”.

Δεν είμαστε αλληλέγγυοι με κανένα κλέφτη“, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου.”Αν δεν είχε επιμείνει το ΠΑΣΟΚ να επανεξεταστεί η υπόθεση για να βρούμε τη ρίζα του κακού δεν θα φτάναμε στον κ. Μαντέλη. Εμείς λέμε ότι πρέπει όλοι όσοι είναι ένοχοι να τιμωρηθούν”, τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστήριξε την ανάγκη βαθύτερης εξέτασης του σκανδάλου Siemens και τόνισε “η χθεσινή κυνική ομολογία του κ. Μαντέλη και όσα αποκάλυψε για “μίζες”, είναι μικρό δείγμα από τη δυσοσμία ενός καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος που σαπίζει. Υπάρχουν “λερωμένα πρόσωπα” που έχουν ληστέψει το μόχθο του ελληνικού λαού και είμαστε κάθετοι ότι πρέπει να πάνε φυλακή και να πληρώσουν. Όμως είναι και η νόμιμη ληστεία των εργαζομένων με τα απίστευτα κέρδη που έχουν εισπράξει οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Εμείς λέμε, δεν υπάρχει τίμιο και καθαρό καπιταλιστικό σύστημα, γιατί υπάρχει ατιμία. Και ο λαός πρέπει να καταδικάσει όλους όσοι υπηρετούν αυτό το σύστημα“.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Aστέριος Ροντούλης μίλησε για συνολική ευθύνη όλων όσοι άσκησαν την εξουσία από το 1974 και μετά, αλλά και για ευθύνη σε πρόσωπα με συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα. “Όλοι αντελήφθησαν τι έγινε με τον κ. Τσουκάτο και τι έγινε με τον κ. Μαντέλη, που αναγκαστικά ομολόγησε, αφού πρώτα τα είπε ο κουμπάρος του. Αυτοί οι δύο ήταν οι Ηρακλειδείς μιας συγκεκριμένης αυλής. Καλά για αυτούς τους. Θα μιλήσουμε. Αλλά για αυτούς που φορούσαν το στέμμα δεν θα μιλήσουμε;“, ρώτησε.

Έντονα επικριτικός ήταν κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η κυνική εμφάνιση και ομολογία του κ.Μαντέλη αναδεικνύει, πέρα από θράσος και ύβρη προς τον ελληνικό λαό, πως έχει σχέση με την άνεση που του παρέχεται ότι δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν θεσμοί ελέγχου και τιμωρίας αυτών που διασπάθησαν το δημόσιο χρήμα, διέφθειραν την πολιτική ζωή και κινήθηκαν στο σκοτάδι της αδιαφάνειας. Και είναι αποτέλεσμα ενός πολιτικού συστήματος που δομήθηκε με συγκεκριμένο τρόπο και δεν επέτρεψε τον κοινωνικό έλεγχο“.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *