Επικαιρότητα

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες

trakter_larisaΤο πακέτο στήριξης ύψους 620 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση “ζυγίζουν” τις επόμενες ώρες σε κατά τόπους συνελεύσεις τους, οι αγρότες. Στο μεταξύ, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης από τα μπλόκα των αγροτών στα Τέμπη, στο Κάστρο Βοιωτίας, στην Αλαμάνα, στις Μικροθήβες και στη Νίκαια, η Εγνατία, στο ύψος της Χρυσούπολης και στον κόμβο των Κερδυλλίων, καθώς και ο δρόμος Θεσσαλονίκης-Έδεσσας στο ύψος της Χαλκηδόνας.

Αποκλεισμένη από τα τρακτέρ των αγροτών είναι και η εθνική οδός Κοζάνης-Φλώρινας. Αποκλεισμένα και τα τελωνεία Εξοχής και Προμαχώνα ενώ τα προβλήματα συνεχίζονται και στο συνοριακό σταθμό των Κήπων του Έβρου, καθώς νέος αποκλεισμός θα γίνει στις 10 το πρωί. Ωστόσο ανοιχτά έμειναν τα σύνορα του Προμαχώνα για Βουλγαρία, τα μεσάνυχτα, για μία ώρα περίπου. Οι αγρότες άφησαν να περάσουν 150 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα και ΙΧ αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων ήταν εγκλωβισμένοι στο μεθοριακό σταθμό από την περασμένη Τρίτη. Οι αγρότες έκλεισαν και πάλι τα σύνορα όταν οδηγοί που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα της Βουλγαρίας άδραξαν την ευκαιρία και πέρασαν τα οχήματά τους στο ελληνικό έδαφος.

Τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στο 1ο χλμ. του δρόμου Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης, χωρίς την ώρα αυτή να δημιουργείται πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων, όπως και στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς, αλλά και στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων. Στην Κρήτη οι αγρότες έχουν κλείσει τον δρόμο Χανιών-Ηρακλείου, στη περιοχή Πλατάνι. Τον αποκλεισμό του Ισθμού της Κορίνθου, από τη Δευτέρα, αποφάσισαν, οι αγρότες της Πελοποννήσου. Τα τρακτέρ των αγροτών έχουν επίσης παραταχθεί και στην αερογέφυρα της Νέας Εφέσου – Κορινού – Αιγινίου, χωρίς να προκαλείται πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

Τα προβλήματα παραμένουν και στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Χρυσούπολης, ενώ περιστασιακά διεξάγεται ομαλά η κίνηση των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης, αλλά και στο δρόμο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα.

Με διαδοχικούς αποκλεισμούς διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων κατά την είσοδο και την έξοδο στην πόλη της Κομοτηνής.

“Δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του”, δήλωσε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Σωτήρης Χατζηγάκης τόνισε ότι με τις ενισχύσεις αυτές η Κυβέρνηση εξάντλησε τις δυνατότητες της που της δίνει η κοινοτική νομοθεσία και ο προϋπολογισμός. “Θα ακούσω και σήμερα τους αγρότες και από την Δευτέρα γυρίζω σελίδα”, είπε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε ο Υπουργός, το πακέτο των 620 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών του 2008, αφόρα στους παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα, χωρίς καμία εξαίρεση.

Το πακέτο που παρουσίασε ο υπουργός προβλέπει αποζημιώσεις 425.000.000 ευρώ, μέσω του ΕΛΓΑ, για το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα σιτηρά, το ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές, τα οπωροφόρα και την κτηνοτροφία.

Επίσης, έκτακτη ενίσχυση 75.000.000 στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και ελαιοκομικών προϊόντων, με ταμειακή διευκόλυνση από την Αγροτική Τράπεζα.

Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα καταβληθεί φέτος μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *