Αθλητικά

“Δύο στα δύο” για την εθνική μπάσκετ, 76-68 την Κροατία

Ellada_Croatia_2009

Η εθνική ομάδα μπάσκετ πέτυχε τη 2η νίκη της στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας επικρατώντας στο ντέρμπυ του 1ου ομίλου της Κροατίας πιο εύκολα απ΄ότι δείχνει το τελικό σκορ 76-68, αφού η Ελλάδα βρέθηκε να προηγείται ακόμη και με διαφορά άνω των 20 πόντων παίζοντας καταπληκτικό μπάσκετ στο πρώτο ημίχρονο.

Τα δεκάλεπτα: 20-15, 52-31, 65-47, 76-68

Το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας μπήκε πολύ δυνατά στο παρκέ και με πιεστική άμυνα και σωστές επιλογές στην επίθεση άρχιζε σιγά σιγά να «χτίζει» μια διαφορά που έκλεισε στους 21 πόντους στο πρώτο ημίχρονο έχοντας σε εξαιρετική μέρα τη φροντ λάϊν, με τους Μπουρούση και Σχορτσιανίτη να επικρατούν κάτω απ΄ τα καλάθια με άξιους συμπαραστάτες τους Σπανούλη, Κουφό, Περπέρογλου και Ζήση, χωρίς φυσικά να υστερήσει κανείς.

Επιθετικά η εθνική ομάδα είχε καθαρό μυαλό στην οργάνωση του παιχνιδιού, γύριζε έξυπνα τη μπάλα με υπομονή και υψηλά ποσοστά ευστοχίας που αποδιοργάνωσαν πλήρως την άμυνα των Κροατών.

Ο κορυφαίος της εθνικής μας απόψε Γιάννης Μπουρούσης πήρε στους ώμους του την Εθνική πετυχαίνοντας 12 πόντους με 2/2 τρίποντα μέχρι το πρώτο δεκάλεπτο που έληξε 20-15 υπέρ της Ελλάδας. Ο Κουφός έφτασε τους 10 πόντους μέχρι το ημίχρονο έχοντας εξαιρετική συνεργασία με τον Νικ Καλάθη. Ενδεικτικό της πολύ καλής άμυνας των Ελλήνων το γεγονός ότι μόνο ο Λένι-Ρόκο Ούκιτς σημείωσε διψήφιο αριθμό στο πρώτο μέρος για την Κροατία. Πολύ καλός και ο Νίκος Ζήσης, ενώ το τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη διαμόρφωσε το 47-31 με τον ηλεκτρονικό πίνακα να δείχνει 52-31 στο 20΄ και την Ελλάδα στο +21.

Η εθνική μας ομάδα «κόλλησε» προσωρινά στην άμυνα ζώνης των Κροατών στο 3ο δεκάλεπτο και η Κροατία χάρη σε επιμέρους σκορ 11-2, πλησίασε 54-42. Και εκεί όμως ήταν παρών ο Γιάννης Μπουρούσης που με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα που ήταν γκολ φάουλ ο Μπουρούσης “ξεκόλλησε” την εθνική, αλλά λίγο αργότερα ο Καρδιτσιώτης σέντερ κάθισε στον πάγκο με 3 φάουλ. Άξιος αντικαταστάτης του ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης μαζί με τον Στράτο Περπέρογλου έδωσαν τις απαιτούμενες λύσεις που επέτρεψαν στην Ελλάδα να παραμένει στο +20 και το τρίτο δεκάλεπτο να βρίσκει την Εθνική να προηγείται με 65-47.

Στην 4η περίοδο επήλθε μια χαλάρωση των διεθνών μας και έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης που το εκμεταλλεύτηκαν οι Κροάτες «ψαλιδίζοντας» σταδιακά την διαφορά ακόμη και στους έξι πόντους με εύστοχο τρίποντο Νίκολα Βούϊσιτς (71-65) ενάμισι περίπου λεπτό πριν το τέλος του αγώνα…όμως μέχρι εκεί, αφού οι διεθνείς μας διαχειρίστηκαν έξυπνα τα τελευταία δευτερόλεπτα κρατώντας μια πολύ σημαντική νίκη που ανεβάζει στα ύψη το ηθικό ενόψει της δύσκολης συνέχειας και της πορείας προς ένα μετάλλιο για την ομάδα του Καζλάουσκας.

Διαιτητές: Σουτούλοβιτς (Μαυροβούνιο), Ντόλινεκ (Τσεχία), Γκολογκάνοφ (Βουλγαρία)

Ελλάδα (Γιόνας Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 2, Μπουρούσης 19 (2), Ζήσης 9 (1), Σπανούλης 11 (1), Καλάθης 3, Φώτσης 5, Πρίντεζης 3 (1), Κουφός 10, Περπέρογλου 10 (2), Σχορτσανίτης 4.

Κροατία (Γιασμίν Ρέπεσα): Ούκιτς 15 (1), Κους 3, Πόποβιτς 8 (2), Βούιτσιτς 13 (1), Ρόζιτς 6 (1), Πλάνινιτς 8, Στόιτς 3 (1), Λόντσαρ, Μπάνιτς 5, Νίτσεβιτς 2, Κασούν 5.

Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές μετά τη λήξη του αγώνα

Βασίλης Σπανούλης: «Κάναμε ίσως το καλύτερο ημίχρονο μέχρι τώρα ως ομάδα, απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Παίξαμε ομαδικά, βρήκαμε τους ελεύθερους παίκτες, μπήκαν και τα σουτ και όλα έμοιαζαν ιδανικά. Είναι λογικό να υπάρχουν μεταπτώσεις. Η ομάδα δεν βγήκε με την απαιτούμενη ενέργεια. Και αυτό είναι λογικό. Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να κοιτάμε τα άσχημα και όχι τα θετικά, να μένουμε σε αυτά. Καλό θα ήταν να μείνουμε στη νίκη, είμαστε χαρούμενοι για το 2 στα 2 και συνεχίζουμε. Είμαστε μια καινούρια ομάδα, από τον πρώτο αγώνα προσπαθούμε για το καλύτερο, προσπαθούμε να βρούμε τη χημεία μας και όλοι έχουμε το ρόλο μας, όλοι ξέρουμε ότι είτε παίξουμε για 5’, είτε για 40’ θα δώσουμε το 100%. Σημασία έχουν οι νίκες αυτή τη στιγμή, να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Και θα πρέπει να παραδεχθώ πως δεν περιμέναμε κι εμείς να παίζουμε τόσο καλά, όσο έχουμε δείξει σε αυτές τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Τελείωσαν τα δύο πρώτα παιχνίδια και προχωράμε. Δεν έχουμε καταφέρει τίποτα ακόμη, υπάρχει συνέχεια. Άμεσα θα πρέπει να σκεφτούμε τον επόμενο αγώνα με το Ισραήλ. Δεν υπάρχει εύκολος αγώνας. Και με την ΠΓΔΜ επειδή πολλοί έκαναν λόγο για εύκολο αγώνα, είναι λάθος να το λέμε αυτό. Και με το Ισραήλ περιμένουμε μια ακόμη δύσκολη αναμέτρηση και θέλουμε τη νίκη, όπως τη θέλουμε σε κάθε αγώνα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την απόδοση ενός ή δύο παικτών. Όλη η ομάδα παίζει. Όλη η ομάδα νικά ή χάνει. Και μια μεγάλη νίκη όπως η σημερινή, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με έναν ή δύο παίκτες. Απαιτεί τη δουλειά όλης της ομάδας. Είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε σε μια διοργάνωση που αυτή τη στιγμή μοιάζει ανοιχτή. Επτά, οχτώ ομάδες μπορούν να τερματίσουν από την πρώτη θέση ως τη όγδοη. Είναι ένα αμφίρροπο τουρνουά. Αυτό που πρέπει είναι εμείς να κοιτάμε την ομάδα μας και τι κάνουμε εμείς, να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που έχουμε να κάνουμε».

Γιάννης Μπουρούσης: «Η αλήθεια είναι ότι κάναμε ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, ξεκινήσαμε πολύ καλά και θα θέλαμε να συνεχίσουμε όπως σήμερα. Όπως παίξαμε στο πρώτο ημίχρονο και με νίκες. Η ελληνική ομάδα είχε μια υπεροχή συνολικά και πήραμε τη νίκη. Δεν έχει σημασία αν παίζουν οι ψηλοί ή οι κοντοί. Για να παίξω καλά εγώ ή ο οποιοσδήποτε ψηλός, θα πρέπει να παίξει καλά ο “κοντός”, να δημιουργήσει καταστάσεις, να περάσει την μπάλα. Τα τρίποντα; Αν υπάρχουν οι συνθήκες θα σουτάρω. Δεν θα αφήσω το σουτ. Στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαμε πιο χαλαρά, συμβαίνει αυτό κάποιες φορές όταν έχεις μια μεγάλη διαφορά στο πρώτο μισό. Για εμάς το ζητούμενο είναι να βελτιωθούμε. Να παίξουμε καλύτερα στην άμυνα και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στα ριμπάουντ. Σε ότι αφορά τους στόχους, ποτέ δεν είπαμε είμαστε οι καλύτεροι. Θέλουμε να προχωρήσουμε αγώνα με τον αγώνα, να κοιτάμε κάθε αγώνα ξεχωριστά. Είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο, απλά και μόνο επειδή κάναμε δύο νίκες».

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *