Ταξιδιωτικά άρθρα

Καρναβάλι 2010: Μασκαρευτείτε και ερωτευτείτε


Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είναι πιο βολικό το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας για να μασκαρευτείτε  και να ερωτευτείτε.  Οι ημερομηνίες συμπίπτουν τόσο με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, όσο και με το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Καρναβαλιού. Και δεν είναι μόνο αυτό. Αυτή τη χρονιά, οι συμπτώσεις είναι πολλές και μια επιπλέον είναι  πως διανύουμε την καλύτερη περίοδο όσον αφορά τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που πέφτουν κατακόρυφα.

Τόσα χρόνια …φούρναρης (με μια …βαλίτσα στο χέρι), συγκέντρωσα τους πιο ρομαντικούς προορισμούς  της Γηραιάς Ηπείρου και ιδού οι έξι προτάσεις μου: ***  Στη Βενετία οι Αποκριές είναι μια από τις πολλές αφορμές για να μεταμφιεστεί η πόλη των Δόγηδων. Οι στιγμές που θα ζήσουν όσοι ταξιδέψουν στην πλωτή πολιτεία είναι φαντασμαγορικές.

***   Αν έπρεπε να προτείνω κάτι ελληνικό, αβίαστα λέω Νάουσα. Είναι ο προορισμός που σου δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις ταυτόχρονα και το χιόνι στα Τρία Πέντε Πηγάδια.

***   Η Λεμεσός διοργανώνει το μεγαλύτερο Καρναβάλι στο νησί της Αφροδίτης.

***   Πράγα, η πλέον παραμυθένια πρωτεύουσα της Ευρώπης.

***   Το Παρίσι είναι ίσως η μοναδική πόλη όπου δεν μπορεί κάποιος να πει ότι δεν έχει τι να κάνει. Η Πόλη του Φωτός δεν είναι για να μασκαρευτείς, αλλά είναι το πιο ιδανικό μέρος για να ερωτευτείς.

***   Η Πάτμος είναι ένας τόπος ιδιαίτερος με αύρα που ταιριάζει και στους ερωτευμένους.

Ιστορικό το Καρναβάλι της Βοημίας

Ο πρώτος προορισμός που μου έρχεται στο νου για την ημέρα των ερωτευμένων είναι η Πράγα.  Αν θέλετε να ζήσετε κάτι πραγματικά μοναδικό, τότε προτιμήστε τα βουνά της Τσεχίας γι’ αυτή την γιορτή και κλείστε δωμάτιο στους πύργους-παρατηρητήρια Jested ή Praded. Λειτουργούν ξενοδοχεία μέσα και στους δύο πύργους. Έτσι, θα απολαύσετε μία εκπληκτική θέα των βουνών. Ο πύργος jested βρίσκεται στα όρη Jizera, μία ώρα μακριά από την Πράγα, ενώ το Praded είναι στα βόρεια της Μοραβίας στα όρη Jeseniky. Και στα δύο μέρη, μπορείτε να περάσετε την μέρα σας κάνοντας σκι, μετά από μία ρομαντική βραδιά.

Φέτος τις απόκριες, στην Τσεχία, η ατμόσφαιρα θα είναι γιορτινή και θ’ απολαύστε τον τρόπο με τον οποίο οι Τσέχοι γιορτάζουν αυτές τις σημαντικές μέρες. Οι δρόμοι γεμίζουν με κόσμο που παίζει, χορεύει, και τραγουδάει. Οργανωμένες παρελάσεις με άρματα και μασκοφόρους προσθέτουν τόνους χαράς όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους.

Το καρναβάλι της Βοημίας είναι ιστορικό. Οι εορτασμοί γίνονται παντού σε υπαίθριους χώρους, σε μουσεία, σε παραδοσιακά κτίρια, στα αριστουργηματικά παλιά παλάτια, στα θέατρα, ακόμα και στα εστιατόρια. Μεταξύ των σημαντικών εκδηλώσεων αυτής της χρονιάς είναι ο μπαρόκ χορός με μάσκες και το Κυριακάτικο καρναβάλι για παιδιά. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.carnevale.cz. Για πρώτη φορά φέτος λειτουργεί ειδικό κέντρο πληροφοριών την Πράγα για το καρναβάλι όπου θα πληροφορηθείτε όλο το πρόγραμμα των εορτασμών.

Εκτός από την Πράγα, εορτασμοί γίνονται σε όλες τις πόλεις που προστατεύονται από την UNESCO. Οι δρόμοι στο Český Krumlov θα γεμίσουν χορευτές με μάσκες στις 16 Φεβρουαρίου. Στις 14 Φεβρουαρίου μασκαράδες θα χορεύουν στην Telč.

Μια εξαιρετική και διαφορετική πρόταση είναι οι εορτασμοί στα υπαίθρια μουσεία της χώρας. Το μεγαλύτερο και παλαιότερο ανοικτό μουσείο της Κεντρικής Ευρώπης το Wallachian που βρίσκεται στην περιοχή της Μοραβίας γιορτάζει το καρναβάλι με εκδηλώσεις και παραδοσιακά προγράμματα διασκέδασης. Επίσης, οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν παραδοσιακά χοιρινά προϊόντα και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ και να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό Best Wallachian Sausage ψηφίζοντας για το καλύτερο λουκάνικο.

Οι επισκέπτες του μουσείου Veselý Kopec θα θαυμάσουν όλες τις παραδοσιακές μάσκες και τα αποκριάτικα κουστούμια συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που φορούν οι άνδρες παριστάνοντας τις γυναίκες, ή εκείνων που φορούν οι μάγισσες. Θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι για εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο μουσείο, όπως πασάλειμμα του προσώπου τους με γράσο ή μπογιά. Το μουσείο Veselý Kopec είναι ιδανικό για παιδιά, τα οποία μαθαίνουν την παράδοση παίζοντας.

Τέλος, ένα εξαιρετικό θέαμα κατά τη διάρκεια των εορτασμών του καρναβαλιού είναι ο χορός με τα παραδοσιακά σπαθιά που γίνεται στα διάφορα χωριά της Μοραβίας. Οι χορευτές κρατούν ξύλινα σπαθιά διακοσμημένα με καρφιά και μεταλλικούς χαλκάδες. Στην πόλη Pilsen από τις 15 ως το τέλος Φεβρουαρίου γίνονται καθημερινά μουσικά φεστιβάλ διαφόρων τύπων μουσικής, από κλασική μουσική μέχρι παραδοσιακή.

Έργα τέχνης οι μάσκες στη Βενετία

Όσες φορές κι αν επισκέπτομαι τη Βενετία νιώθω πως δε διαφέρει από το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου με πολύχρωμες φωτογραφίες. Η γαλήνια και ρομαντική πόλη είναι ένας τόπος μαγικός, διαφορετικός, γοητευτικός. Και πάντα διάχυτη μου δίνεται η εντύπωση πως η ιστορική ιταλική πολιτεία πασχίζει να διατηρήσει την παραδοσιακή γοητεία και το γνώριμο ρομαντισμό της, πάνω στα εκατόν δεκαοκτώ νησάκια, δίπλα στη βορειοδυτική ακτή της Αδριατικής. Κάθε φορά που αντικρίζω τα θαυμάσια οικοδομήματα του παρελθόντος, την πλατεία του Αγίου Μάρκου, το φτερωτό λιοντάρι, το παλάτι των Δόγηδων, τις γέφυρες των Στεναγμών και του Ριάλτο, τις γόνδολες στα κανάλια και την πανέμορφη ελληνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου προσπαθώ να βρω την άκρη σε τούτο το “αμάγαλμα” Ανατολής και Δύσης.

Οι Αποκριές είναι μια από τις πολλές αφορμές για να μεταμφιεστεί η πόλη. Οι Βενετσιάνες και οι Βενετσιάνοι την εποχή της ακμής της πόλης τους συνήθιζαν να μασκαρεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να κρατάνε τα αδιάκριτα βλέμματα μακριά από τις ιδιωτικές τους στιγμές. Σε τέτοιο βαθμό τους είχε κυριεύσει η φρενίτιδα της μάσκας, που οι αρχές της πόλης αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν δια νόμου οποιαδήποτε μεταμφίεση ακόμη και την εποχή του Καρναβαλιού.

Η κατάσταση είχε ξεφύγει τόσο ώστε εκτός από τα ελαφρά παραπτώματα, κυρίως ηθικής τάξης, (χαρτοπαιξία, παράνομες ερωτικές σχέσεις) η μάσκα έκρυβε και αξιόποινες πράξεις, όπως κλοπές, βιασμούς, ακολασίες κάθε μορφής έως και φόνους.

Δέκα ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα αρχίζουν οι εκδηλώσεις του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (αυτή την περίοδο επικρατούν βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες) οι στιγμές που θα ζήσουν όσοι ταξιδέψουν στην πλωτή πολιτεία είναι φαντασμαγορικές.

Οι μεταμφιέσεις παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην κοινωνική ζωή της Βενετίας. Οι μεταμφιεσμένοι δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.  Οι μάσκες που φορούν και οι αναρίθμητες στις βιτρίνες είναι “έργα τέχνης”. Βελούδο, μετάξι, λινό, χρυσαφένιες κλωστές και κοσμήματα, πλούσια λεπτοδουλεμένα υφάσματα, φαντασία που οργιάζει, χρωματικές εκρήξεις που έλκουν το βλέμμα να χαϊδέψει τα υφάσματα, να κορέσει την όρεξη για θαυμασμό. Αυτή είναι η συνεισφορά του Βενετσιάνικου καρναβαλιού στον κόσμο. Η στολή είναι προαιρετική. Άλλωστε τις καλύτερες μάσκες και τις κορυφαίες αμφιέσεις θα τις βρεις εκεί.

Μπούλες και Γενίτσαροι στη Νάουσα

Για όσους προτιμούν «παπούτσι από τον τόπο τους»  προτείνω Νάουσα. Είναι προορισμός που σου δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις ταυτόχρονα και το χιόνι στα Τρία Πέντε Πηγάδια (17 χλμ. από τη Νάουσα). Και το απόγευμα ακολουθείς με τους άλλους τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες στις πατινάδες τους, από το προσκύνημα στο Δημαρχείο μέχρι τα Αλώνια, όπου βγάζουν τις προσωπάδες.  Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων.

Πρώτη μαρτυρία για το δρώμενο έχουμε το 1706, αντί μνημόσυνου για το παιδομάζωμα της προηγούμενης χρονιάς. Την μεγαλύτερη ακμή του γνώρισε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα και φθάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.

Οι άνδρες συνηθίζουν να μεταμφιέζονται σε Γενίτσαρους και Μπούλες. Μπούλες ντύνονται οι λεπτοκαμωμένοι, ενώ Γενίτσαροι οι γεροδεμένοι. Η Μπούλα φορεί την τοπική γυναικεία νυφική φορεσιά και στολίζει το κεφάλι της με λευκό πέπλο, χρωματιστές κορδέλες και πολλά χάρτινα λουλούδια. Ο Γενίτσαρος φορεί φουστανέλα, τσαρούχια, μάλλινες μακριές κάλτσες και γιλέκο. Στολίζει το στήθος και την πλάτη του με πολλά νομίσματα και τη φουστανέλα του με πολλές αλυσίδες. Όταν περπατά, κουνάει το σώμα του και χοροπηδάει, για να κουδουνίζουν όσα φορεί. Στο κεφάλι, στη μέση και στο χέρι του δένει από ένα μαντίλι, ενώ στο λαιμό κρεμά σταυρό και αλυσίδα με φυλακτό. Η Μπούλα κι ο Γενίτσαρος φορούν στο πρόσωπο κέρινες μάσκες. Μαζεύονται παρέες-παρέες και κατεβαίνουν στην πλατεία της πόλης χορεύοντας.

Οι κάτοικοι της Νάουσας λένε, ότι στα χρόνια της τουρκοκρατίας, οι αρματολοί έβρισκαν στις Απόκριες την ευκαιρία να έλθουν στην πόλη μασκαρεμένοι και να γλεντήσουν με τους συγγενείς και τους φίλους τους, χωρίς να φοβούνται ότι θα τους αναγνωρίσουν οι Τούρκοι.
Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων.

Σε αντίθεση με την “αταξία” που επικρατεί τις μέρες της αποκριάς, το έθιμο της Νάουσας χαρακτηρίζει η πειθαρχημένη, τυποποιημένη και εξαιρετικής αισθητικής εμφάνισης των συμμετεχόντων. Το ντύσιμο, το μάζεμα, το προσκύνημα, το δρομολόγιο, το μουσικό ρεπερτόριο, οι χοροί, τα όργανα και οι συμμετέχοντες κρατούν εδώ και αιώνες τους ίδιους κανόνες.

Το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, συνεχίζεται την Δευτέρα – τα μπουλούκια επισκέπτονται τα σπίτια των μελών τους και γλεντούν, επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Αποκριάς (Τυρινής) – στην πλατεία των Αλωνίων γίνεται γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες και το φημισμένο Ναουσαίικο κρασί, συνεχίζεται την Καθαρή Δευτέρα και την Κυριακή της Ορθοδοξίας όπου όλα τα μπουλούκια συναντώνται στην περιοχή Σπηλαίου για να γλεντήσουν με παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο κρασί.

Στη Νάουσα θα νιώσεις πως το τελετουργικό δρώμενο, είναι καλά ριζωμένο στην ψυχή των ντόπιων. Η πρώτη εμφάνιση των μπουλουκιών φέτος θα γίνει στις 7/2, αλλά θα τους ξαναδείτε στις 14 και 15/2.

Η Νάουσα είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μακεδονίας, κτισμένη στις ανατολικές παρυφές του επιβλητικού ορεινού όγκου του Βερμίου με εκπληκτική θέα στον πανέμορφο και πλούσιο κάμπο της Θεσσαλονίκης. Απέχει 90 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 510 από την Αθήνα.

Πρωτεύουσα της μόδας

Για πολλούς ήταν και παραμένει η Πόλη του Φωτός. Για άλλους είναι το κέντρο της πολιτικής πρωτοπορίας και της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών. Και για πολλούς άλλους είναι μια από τις πιο ερωτικές πόλεις στον κόσμο. Οι τελευταίοι δεν έχουν καθόλου άδικο γιατί στο Παρίσι έχεις την ευκαιρία να κάνεις ένας από τους ρομαντικούς περιπάτους του πλανήτη Γη:

Η διαδρομή ξεκινά από το Saint Michel και οδηγεί, κατά μήκος του Σηκουάνα, στα Ηλύσια Πεδία, περνώντας πλάι από τις τρεις περίφημες γέφυρες: Pont Neuf, Pont des Arts και Pont d’ Alexandre III.

Και φυσικά, αν βρεθείς στο Παρίσι υπάρχει επιπλέον και το απαραίτητο προσκύνημα από τον Πύργο του Άιφελ, την Παναγία των Παρισίων, την Αψίδα του Θριάμβου, το Λούβρο, τις Βερσαλλίες κι αν προλάβετε τη Ντίσνεϊλαντ (32 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού).
641 πλατείες, πάρκα και άλση όπου οι γείτονες απολαμβάνουν στα παγκάκια το μοναδικό παράδεισο της ησυχίας δίπλα στην πολυθόρυβη λεωφόρο. Χρονολογούνται από διάφορες περιόδους και σημάδεψαν τη ζωή της πόλης τα τελευταία 300 χρόνια. Το Δάσος της Βουλόνης και το Δάσος της Βενσέν στα δυο άκρα της πόλης κι ο Κήπος του Λουξεμβούργου μέσα στην πόλη είναι μια όαση γαλήνης.

Αλλά ποιός ξένος πάει στο Παρίσι για να γευθεί την ησυχία του;
Είναι ίσως η μοναδική πόλη όπου δεν μπορεί κάποιος να πει ότι δεν έχει τι να κάνει!

Ξέφρενοι ρυθμοί

Η Λεμεσός διοργανώνει το μεγαλύτερο Καρναβάλι στο νησί της Αφροδίτης με βραδιές Κανταδόρων, τραινάκι που διασχίζει τους δρόμους με χορωδία να τραγουδά, καρναβαλίστικα τραγούδια, χορούς, παιδική καρναβαλίστικη παρέλαση, φωταγωγημένα άρματα, μεγάλη παρέλαση με επικεφαλής το Βασιλιά Καρνάβαλο, διαγωνισμούς κ.λ.π.

Η Λεμεσός, και η περιοχή γύρω από την ωραία αυτή πόλη είναι ένας σωστός παράδεισος από πολιτιστικούς θησαυρούς. Στην καρδιά της,  βρίσκεται το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου το οποίο στεγάζεται στο επιβλητικό μεσαιωνικό φρούριο, όπου το 1191, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε τη Βερεγγάρια της Ναβάρρας και την έστεψε Βασίλισσα της Αγγλίας.

Περίπου 19 χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού είναι η αρχαία πόλη Κούριο, μια από τις πιο εντυπωσιακές και σημαντικές αρχαιολογικές τοποθεσίες ολόκληρης της Μεσογείου. 11 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της πόλης βρίσκεται μια άλλη σημαντική πόλη βασίλειο, η Αμαθούς.

Μια άλλη εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη είναι η υπέροχη διαδρομή μέσα από τα αμπέλια και τα περιβόλια του Φασουρίου, δυτικά της Λεμεσού, καθοδόν για το εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο του Κολοσσίου με την πανοραμική του θέα.

Θυμίαμα και γιασεμιά

Η Ρόδος που έχουν φυλαγμένη μέσα τους οι περισσότεροι είναι καλοκαιρινή με χρώματα και εικόνες, με μυρωδιές και ήχους. Είναι αδύνατο ακόμα και η πιο επιδέξια πένα να περιγράψει σ ένα κείμενο την αίσθηση και το φως του καλοκαιριού στη Ρόδο.

Για μένα, με την πείρα που έχω στα ταξίδια, δεν υπάρχει στον κόσμο χειμερινός προορισμός καλύτερος από τη Ρόδο. Κατ’ αρχήν, ποιητικό είναι από μόνο του το να αντικρίζεις τα κάστρα, φτάνοντας στο λιμάνι με το καράβι της γραμμής η να λες <<θα συναντηθούμε στην Πύλη τη Θαλασσινή>>.

Επειδή όμως (λόγω εντοπιότητας) υπάρχει ο κίνδυνος να μην είμαι αμερόληπτος, αντιπαρέρχομαι τη Ρόδο και σας προτείνω προορισμό γειτονικό που πρόσφατα το περιοδικό Forbes μετά από μεγάλη έρευνα και πολλές γνώμες από ειδικούς, στη λίστα με τις «10 ιδανικές περιοχές της Ευρώπης για να μένεις» κατέληξε στην Πάτμο.

Είναι από τα πιο όμορφα ελληνικά νησιά και ταυτόχρονα ένας τόπος ιδιαίτερος με αύρα που ταιριάζει και στους ερωτευμένους. Εξ άλλου, υπάρχει και η επικύρωση από το ζευγάρι Γρηγόρης Αρναούτογλου – Νάντια Μπουλέ. Στην Πάτμο πρέπει να δείτε οπωσδήποτε τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, που άρχισε να χτίζεται το 1088 από τον όσιο Χριστόδουλο τον Λατρινό και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου το 95 μ.Χ. ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έλαβε από τον Θεό την «Αποκάλυψη».

Δεν είναι παραδοσιακός ερωτικός προορισμός η Πάτμος.  Αν διαφωνείτε κρατήστε τις αντιρρήσεις σας, επιλέξτε όμως το νησί της Αποκάλυψης και μετά του Αγίου Βαλεντίνου θα με θυμηθείτε…

Venice Carnival 2008

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Eq0_a-LCFEs[/youtube]

…ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΥΣΤΙΛΙΑΔΗ-ΕΝ ΛΕΥΚΩ

Μια σκέψη για το “Καρναβάλι 2010: Μασκαρευτείτε και ερωτευτείτε

  • Μια συλλογή φωτογραφιών με τις εκπληκτικές βενετσιάνικες μάσκες μπορείτε να δείτε στο wooz.gr.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *