Κόσμος

EFSA: Αύξηση κρουσμάτων λιστερίασης, καμπυλοβακτηριδίου, σαλμονέλας

efsa_ereynaΣύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA), τα κρούσματα λιστερίασης, καμπυλοβακτηριδίου και σαλμονέλας αυξάνονται στην Ευρώπη, αλλά μπορούν να καταπολεμηθούν με καλύτερη υγιεινή στην κουζίνα. Σε έκθεση που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες από την EFSA και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC), οι τρεις αυτές ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, τοποθετούνται στην κορυφή του καταλόγου των λοιμώξεων αυτού του είδους και η πορεία τους παραμένει “ανησυχητική”. Όπως διευκρινίζεται στην έκθεση, περισσότερες από 200.000 λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδιο, περισσότερα από 150.000 κρούσματα σαλμονέλας και 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα λιστερίασης εντοπίστηκαν στην ΕΕ το 2007.

Σύμφωνα με την έκθεση: Η Γερμανία είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο, με 36,4% κρούσματα σαλμονέλας και 56% λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδιο.

Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, επλήγησαν περισσότερο όσον αφορά τη λιστερίαση.

Κύριοι φορείς  των λοιμώξεων αυτών είναι: Αυγά, πουλερικά, χοιρινό, μη παστεριωμένο γάλα, τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση, καπνιστά ψάρια, και αν αυτοί που προσβλήθηκαν από καμπυλοβακτηρίδιο ανάρρωσαν έπειτα από διάρροιες, κράμπες και πυρετούς. Από τη σαλμονέλα έχασαν τη ζωή τους 1.500 άνθρωποι στην ΕΕ το 2007 και από λιστερίαση 300 άνθρωποι, υπογραμμίζεται στην έκθεση. “Τα κρούσματα λιστερίασης αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας της τάξης του 20%, ιδιαίτερα μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι και τα νεογέννητα”, προειδοποιούν εκπρόσωποι των δύο υπηρεσιών. Όμως η σαλμονέλα είναι “θανάσιμη σε 1 ως 3% των κρουσμάτων”, πράγμα το οποίο την καθιστά αναλογικά την πιο επικίνδυνη από τις ζωοανθρωπονόσους, αναγνωρίζει η γιατρός Αντρέα Άμον, επικεφαλής μονάδας της ECDC για την παρακολούθηση των νόσων αυτών.

“Η τροφή είναι το όχημα μετάδοσης των ασθενειών αυτών, οι οποίες μεταφέρονται από το αγρόκτημα στο πιρούνι”, σημειώνει και ο διευθυντής επιστημονικής συνεργασίας της EFSA Ίμπερτ Ντελουίκερ.”Όμως στο χέρι μας είναι να θέσουμε σε εφαρμογή τα μέτρα που υπάρχουν για την καταπολέμηση των λοιμώξεων αυτών. Είναι καθήκον των κρατών”, καταλήγει η Άμον. Ζωοανθρωπονόσοι είναι ασθένειες των ζώων που μεταδίδονται από το ζώο στον άνθρωποι ή από τον άνθρωπο στο ζώο. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι η πανώλη, ο τύφος ή η λύσσα, τρία κρούσματα της οποίας σε άνθρωπο εντοπίστηκαν το 2007 στην ΕΕ. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι ασθενείς είχαν προσβληθεί από τη νόσο σε χώρα εκτός ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *