Επικαιρότητα

Εισαγγελέας για την κακοποίηση των 4 συλληφθέντων νεαρών

521582_10200437719731626_166495047_n

Να βάλει ένα τέλος στις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει σχετικά με το θέμα της παραποίησης από την αστυνομία των φωτογραφιών των τεσσάρων συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη, επιχείρησε η κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου. Από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι ολοφάνερο ότι οι τέσσερις νεαροί έχουν υποστεί κακοποίηση, ενώ πολλά από τα σημάδια στα πρόσωπά τους έχουν κρυφτεί, καθώς είναι φανερό ότι οι φωτογραφίες έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία (photoshop). Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προσπάθησε να δικαιολογήσει την αστυνομία και είπε ότι επισήμως του μεταφέρθηκε ότι στις φωτογραφίες έγινε photoshop, προκειμένου οι δράστες να μπορούν  να αναγνωριστούν από το κοινό. Σημειώνεται ότι το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα, που ζητούν να διερευνηθεί η υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, τόσο δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, όσο και δια του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, σημειώνει ότι θα διεξαχθεί έρευνα από τη Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες. «Θα είμαστε αμείλικτοι εφόσον αποδειχθεί από τη δικαιοσύνη ότι κακοποιήθηκαν» δήλωσε ο Ν. Δένδιας και επισήμανε ότι σε ένα «ευνομούμενο, ευρωπαϊκό κράτος, τα βασανιστήρια είναι πάντα καταδικαστέα».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας παραδέχθηκε ότι οι φωτογραφίες είναι σοκαριστικές.
Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η «σκληρότατη συμπλοκή των αστυνομικών έγινε με τρομοκράτες που είχαν βαρύτατο οπλισμό και είχαν όμηρο» και με προτεραιότητα να μην υπάρξουν πυροβολισμοί, και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να καλυφθεί κανείς και για οτιδήποτε». «Θα είμαστε αμείλικτοι εφόσον αποδειχθεί από τη Δικαιοσύνη» ότι οι τέσσερις συλληφθέντες κακοποιήθηκαν, είπε και πρόσθεσε ότι δεν υιοθετεί οποιαδήποτε καταγγελία πριν από την έρευνα της Δικαιοσύνης. «Σε ένα ευνομούμενο, ευρωπαϊκό κράτος, τα βασανιστήρια είναι πάντα καταδικαστέα» επισήμανε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι «δεν θα γίνουν δεκτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά και η απειλή της τρομοκρατίας πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Στην ερώτηση σχετικά με την επεξεργασία που έχουν υποστεί οι φωτογραφίες, ο κ. Δένδιας είπε ότι έγινε photoshop γιατί οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα προκειμένου να αναγνωριστούν οι δράστες και να δοθούν στοιχεία γι’ αυτούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν δεν είχε γίνει η ψηφιακή επεξεργασία στα σημάδια κακοποίησής τους οι τέσσερις συλληφθέντες δεν θα μπορούσαν να αναγνωριστούν από το κοινό!

Πάντως, από τη σύγκριση των φωτογραφιών που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία με φωτογραφίες και βίντεο των τεσσάρων συλληφθέντων την ώρα που οδηγούνται στον εισαγγελέα της Κοζάνης την Κυριακή, προκύπτει πως στην πραγματικότητα οι νεαροί έχουν υποστεί μεγαλύτερη κακοποίηση από αυτήν που φαίνεται στις φωτογραφίες της αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έχουν αφαιρεθεί έπειτα από (πρόχειρη) ψηφιακή επεξεργασία σημάδια ξυλοδαρμού στο πρόσωπο, ενώ σε μία φωτογραφία φαίνεται να έχει υποστεί επεξεργασία ο λαιμός ενός εκ των συλληφθέντων.


Σ. Κεδίκογλου: Δεν πρέπει να προτρέχουμε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, είπε ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε να υιοθετήσουμε καμία από τις δύο εκδοχές. Ο κ. Κεδίκογλου, σε δηλώσεις που έκανε στον Σκάι, είπε ότι «θα γίνει έρευνα για να διαλευκανθεί πλήρως κάθε καταγγελία» και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να γίνονται βασανισμοί σε κανέναν. Είμαστε κράτος δικαίου». Επανέλαβε, επίσης, ότι ο νόμος εφαρμόζεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου και ζήτησε «να μην δίνουμε ιδεολογικό χρωματισμό» στις πράξεις τους, δηλαδή στις ληστείες για τις οποίες συνελήφθησαν οι τέσσερις νεαροί.

Απαντώντας σε ερώτηση  για το αίτημα των οικογενειών και των δικηγόρων των τεσσάρων συλληφθέντων να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται μετά τον προφανή ξυλοδαρμό τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως «στο πλαίσιο της έρευνας προβλέπεται ιατροδικαστική εξέταση».

 

Οι καταγγελίες

Η οικογένεια του 24χρονου καταγγέλλει βασανισμό του από τις αστυνομικές αρχές στην Κοζάνη και η δικηγόρος του υπέβαλε αίτημα μεταφοράς του σε νοσοκομείο, προκειμένου να τεθεί άμεσα υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, ο 24χρονος ξυλοκοπήθηκε επί ώρες στα κρατητήρια της Κοζάνης, ενώ ήταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και με δεμένα τα μάτια. Κατά τις ίδιες καταγγελίες, ο 24χρονος παρουσιάζει αιματουρία και έντονες ζαλάδες.

Η μητέρα του, που είναι γιατρός στο ΕΚΑΒ, δήλωσε ότι ο γιος της τής είπε ότι ανάλογη κακοποίηση υπέστησαν και οι άλλοι τρεις κρατούμενοι. Όπως ανέφερε, οι τέσσερις δεν χτυπήθηκαν στη συμπλοκή με την αστυνομία, κατά τη σύλληψή τους, αλλά μέσα στα κρατητήρια της αστυνομίας.

Παράλληλα, γιατρός – μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που βρέθηκε έξω από τη ΓΑΔΑ, έχοντας δει τις φωτογραφίες των συλληφθέντων, δήλωσε ότι χρήζουν ιατρικών εξετάσεων, σημειώνοντας ότι για όποιο άτομο υπάρχει και η παραμικρή ένδειξη κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης υπάρχει υποχρέωση υποβολής του σε αξονική τομογραφία.

Παρέμβαση από τη Δικαιοσύνη

Εν τέλει, και έπειτα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν, η Δικαιοσύνη επεμβαίνει αυτεπάγγελτα στο θέμα. Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών των συγγενών των συλληφθέντων αλλά και δημοσιευμάτων του Τύπου, για άσκηση σωματικής βίας εκ μέρους των αστυνομικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «παιδαριώδεις και προκλητικές» εξηγήσεις από τον υπουργό και κατηγορεί την κυβέρνηση για «ακροδεξιά στροφή».

«Οι εξηγήσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης, είναι το λιγότερο παιδαριώδεις και προκλητικές» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει: «Ποτέ, για παράδειγμα, δεν είδαμε παρόμοιες φωτογραφίες των δολοφόνων του Πακιστανού μετανάστη ούτε, βέβαια, κανενός είδους ευαισθησία για τους κουμπουροφόρους της Χρυσής Αυγής…

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει με υστερόγραφο: «Υ.Γ: Αλήθεια τι έγινε η μήνυση στην εφημερίδα Guardian, σχετικά με τη δημοσίευμά της για βασανισμούς συλληφθέντων από την ΕΛ.ΑΣ, που έχει υποσχεθεί ο κ. Δένδιας;».

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *