Επικαιρότητα

Με επίταξη φορτώνουν πλοία στο λιμάνι του Πειραιά

limani_peiraia

Με μικρές καθυστερήσεις φορτώνουν και αποπλέουν τα πλοία στην προβλήτα Ε1 του λιμανιού του Πειραιά, καθώς από τα ξημερώματα έχει τεθεί σε ισχύ η επιστράτευση των ναυτεργατών. Αντίθετα, όμως, τα καράβια δεν μπορούν να δέσουν στην προβλήτα Ε3, όπου ναυτεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ παραμένουν συγκεντρωμένοι. Στο λιμάνι βρίσκεται και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας.
Οι καθυστερήσεις σημειώνονται επειδή στην προβλήτα Ε1, υπάρχουν θέσεις μόλις για δύο πλοία. Άλλα πλοία που έχουν προγραμματισμένα δρομολόγια παραμένουν στα ανοιχτά, αναμένοντας να πάρουν σειρά για την προβλήτα Ε1.
Σημειώνεται ότι από το βράδυ της Τρίτης, στο λιμάνι είχαν παραταχθεί διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες αποσύρθηκαν περίπου στις 06:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Στο λιμάνι παραμένουν, πάντως, κάποιες αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις του λιμενικού, που επιτηρούν τις προβλήτες Ε1 και Ε2.
Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις που έκανε είπε ότι «το πιστόλι στον κρόταφο των ναυτεργατών το έβαλε η κυβέρνηση, αλλά τις σφαίρες τις έδωσαν οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Η απάντηση πρέπει να είναι η επιστράτευση του λαού, για να ανατρέψει αυτήν την πολιτική κι όχι μόνο την κυβέρνηση». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΝΟ, Αντ. Νταλακογιώργος, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι η κυβέρνηση επιστρατεύει έναν κλάδο που είναι απλήρωτος και ζητά τα δεδουλευμένα του. «Ο υπουργός είναι υπόλογος για τους απλήρωτες ναυτεργάτες» είπε. Η ΠΝΟ ανακοίνωσε ότι -παρά την επιστράτευση- θα συμμετάσχει στην απεργία της 20ης Φεβρουαρίου που έχει προκηρυχθεί από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.
Απαντώντας, ουσιαστικά, ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης, είπε ότι το υπουργείο δεν είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα εξοφληθούν τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών, καθώς το υπουργείο δεν γνωρίζει τα οικονομικά των εταιρειών. «Εξαντλούμε κάθε περιθώριο πιέσεων προς τις εταιρείες» είπε και πρόσθεσε ότι είναι ανοιχτός σε νέο διάλογο με τους ναυτεργάτες.
Τη συμπαράστασή τους στους ναυτεργάτες εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία των επίσης επιστρατευμένων εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) και καλούν την κυβέρνηση να άρει τις επιστρατεύσεις των τελευταίων ημερών.


«Πρωτοφανή βία και τρομοκρατία» καταγγέλλει η ΠΝΟ

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει «πρωτοφανή βία και τρομοκρατία» από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να αποπλεύσουν τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά. Η ΠΝΟ, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί στις 05.00 προκειμένου να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «οι χώροι του λιμανιού είχαν καταληφθεί από νωρίς το βράδυ από εκατοντάδες μονάδες των Μ.Α.Τ., των Ειδικών Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου με αυτό τον πιεστικό, αυταρχικό και βίαιο τρόπο και κόβοντας σε μερικές περιπτώσεις και τους κάβους πλοίων να οδηγήσουν τα σκάφη στο αγκυροβόλιο και στην Ακτή Βασιλειάδη ούτως ώστε μέσα στον στρατοκρατούμενο πλέον χώρο να αρχίσει η φορτοεκφόρτωση».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει «όσα πρωτάκουστα και πρωτοφανή διαδραματιστήκαν στο λιμάνι του Πειραιά» τα οποία, όπως τονίζει, «παραπέμπουν σε άλλες σκοτεινές εποχές καταδικασμένες στην μνήμη και στην συνείδηση του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε:

• Να πάρει νέες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών αγώνα και με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα αυτής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής.

• Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχει προκηρυχθεί για τις 20 Φεβρουαρίου.

• Την πραγματοποίηση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων όταν κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ.

Τετράωρη στάση εργασίας σε λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακό

Σημειώνεται ότι σε συμπαράσταση στους ναυτεργάτες, μετά την επίταξή τους, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τον προαστιακό, αποφάσισαν το βράδυ της Τρίτης να προχωρήσουν σήμερα, Τετάρτη, σε τετράωρη στάση εργασίας.

Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00 έως τις 16:00. Τα οχήματα άρχισαν να αποσύρονται από τις 11:00 π.μ., ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται έως τις 17:00.

Κανονικά θα κινηθούν τα μέσα σταθερής τροχιάς.

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *