Επικαιρότητα

Με ομόλογα θα καλυφθούν τα χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ

ika00Με την έκδοση ομολόγων θα καλύψει το δημόσιο το 80% των οφειλών του προς το ΙΚΑ, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισαν από κοινού κατά την συνάντησή τους οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, αυτό αποφάσισαν οι Γ. Παπαθανασίου και Φ. Πετραλιά, στο πλαίσιο της προώθησης της νομοθετικής ρύθμισης για την έκδοση ομολόγων τα οποία θα καλύψουν υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του ελληνικού δημοσίου προς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Όπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου με την πρωτοβουλία αυτή καλύπτεται το 80% των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς το ΙΚΑ και ικανοποιείται έτσι ένα χρόνιο αίτημα που έχει τεθεί από το 2001 από το ίδρυμα αλλά και από εκπροσώπους των εργαζομένων.

Μέσω της έκδοσης των ομολόγων θα καλυφθούν οι εξής υποχρεώσεις του δημοσίου προς το ΙΚΑ.

1. Απόδοση υπολοίπου κρατικής εισφοράς για τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση ετών 2001 και 2002 (το ποσό ανέρχεται σε 1140,4 εκατ. ευρώ).

2.
Ανάληψη υποχρεώσεων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ προς τον ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ συνολικού ποσού 1466 εκατ. ευρώ

3. Απαιτήσεις του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για συμμετοχή του δημοσίου στις ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου υγείας ετών 2003 – 2006 συνολικής δαπάνης 2046 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών οι υποχρεώσεις αυτές ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 4652, 4 εκατ. ευρώ και θα καλυφθούν με την έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σε πέντε ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί το 2011.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *