Κόσμος

Έληξε η εξέγερση μεταναστών στην Αυστραλία

Eκτονώθηκε τελικά η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην Αυστραλία, μετά την εξέγερση μεταναστών και προσφύγων που ζητούσαν άσυλο.

Συνολικά η διάρκειά της ήταν διήμερη και οι αιτούντες άσυλο απειλούσαν, ότι θα αυτοκτονήσουν πέφτοντας από την οροφή του κέντρου κράτησης. Το αίτημά τους ήταν η επανεξέταση από το υπουργείο Μετανάστευσης, των αιτήσεών τους.

Σπινθήρας για την έναρξη των διαμαρτυριών, ήταν η αυτοκτονία λίγες ώρες πριν απελαθεί, ενός κρατουμένου από τα νησιά Φίτζι στο κέντρο κράτησης αιτούντων άσυλο στην περιοχή Βίλαγουντ του Σίδνεϊ.

Οι διαμαρτυρόμενοι κατασκεύασαν αυτοσχέδιο πανό, γράφοντας με το αίμα τους, «Χρειαζόμαστε βοήθεια και ελευθερία».

Παρενέβη η Επιτροπή Προσφύγων του ΟΗΕ, με τον Αυστραλό υπουργός Μετανάστευσης, Κρις Μπόουεν, να δηλώνει ότι δεν έγινε καμιά ειδική συμφωνία με αιτούντες άσυλο για να σταματήσουν την εξέγερση τους, αλλά και ότι η διαμαρτυρία των κρατουμένων δε θα εμποδίσει την απέλασή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους εξεγερθέντες βρίσκονται υπό κράτηση εδώ κι ένα χρόνο και προέρχονται από τη Σρι Λάνκα, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, με συνολικό αριθμό κρατουμένων σε κέντρα προσφύγων, περί τους 5.000.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *