Επικαιρότητα

Άμφισσα: Ένταση στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Για την ερχόμενη Παρασκευή 29 του μηνός, διακόπηκε την Παρασκευή από το μικτό ορκωτό δικαστήριο Άμφισσας η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στο δικαστήριο ολοκληρώθηκε το απόγευμα η κατάθεση της μητέρας του 15χρονου μαθητή Βέρτζιν Τσαλικιάν, η οποία ήταν και η πρώτη μάρτυρας για την υπόθεση. “Η αξία του παιδιού μου για αυτούς ήταν όση μιας κατσαρίδας, πήγαν με σκοπό να σκοτώσουν” είπε η μητέρα του, και περιέγραψε τον Αλέξη ως ένα παιδί ήσυχο, συνεσταλμένο και χωρίς επιθετική ή παραβατική συμπεριφορά, τονίζοντας πως δεν πιστεύει ότι οι δύο κατηγορούμενοι έχουν μετανιώσει για αυτό που έκαναν. “Δεν αποδέχομαι το θάνατο κανενός ανθρώπου. Στην κοινωνία έξω θα έμπαινα ασπίδα μπροστά στον οποιονδήποτε, είτε για συνάδελφό μου, είτε για τα παιδιά αυτά“. Αυτά ήταν πρώτα λόγια του Επαμεινώνδα Κορκονέα, κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ενώπιον του δικαστηρίου στην Άμφισσα. “Στη δύσκολη εκείνη στιγμή βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν το αποδέχομαι. Θέλω να δώσω κουράγιο και στη μητέρα του και σε μένα” συμπλήρωσε μιλώντας για επώδυνη διαδικασία. Ο δεύτερος κατηγορούμενος Βασίλης Σαραλιώτης, υποστήριξε ότι είναι αθώος και ότι αυτό θα αποδειχθεί στη διαδικασία. Νωρίτερα πάντως, επικράτησε ένταση ύστερα από αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κουγιάς.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZztFZMpVRcc[/youtube]

Ένταση μετά από το αίτημα Κούγια

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα για εξέταση μαρτύρων και την προσκόμιση βίντεο από αθλητικό τηλεοπτικό σταθμό, σχετικά με επεισόδια που είχαν γίνει σε αγώνα πόλο, στο κλειστό γήπεδο Χαλανδρίου, πριν από το τραγικό συμβάν.

Ο δικηγόρος ζήτησε να κληθούν μάρτυρες να καταθέσουν σχετικά με τα γεγονότα στο Χαλάνδρι, υποστηρίζοντας ότι και ο Γρηγορόπουλος είχε βρεθεί με φίλους του στον επίμαχο αγώνα.

Η πολιτική αγωγή αντέδρασε κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δίκης και μετάθεσης του κέντρου βάρους από τον κατηγορούμενο στο θύμα.

Όπως είπε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κ.Κατσαντώνηςουδείς συνδέει το θύμα με χούλιγκανς στον αγώνα πόλο, δεν προκύπτει από πουθενά” ενώ ο έτερος συνήγορος κ. Μυλωνόπουλος “δηλαδή θα δικάσουμε το Γρηγορόπουλο για επεισόδια στο γήπεδο;”

Στη δευτερολογία του ο Α. Κούγιας, τόνισε ότι η υπεράσπιση δεν προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη δίκη και συμπλήρωσε:

Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι ότι δεν σκότωσε κανέναν. Ήταν μια τραγική συγκυρία. Ευρισκόμενος προ του κινδύνου να αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις πυροβόλησε στον αέρα. Αυτοί που του επιτίθεντο ήταν και το θύμα και ο μάρτυρας (σ.σ. είναι ανήλικος) και επειδή τα 16χρονα αυτά δεν είναι σαν τα δικά σας και τα δικά μας, πρέπει να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά… “.

Η φράση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της μητέρας του ανήλικου αυτόπτη μάρτυρα, η οποία άρχισε να φωνάζει:

Πως το ξέρετε το δικό μου το παιδί; Τι είναι αυτά που λέτε;“.

Χρειάστηκε η παρέμβαση αστυνομικών για να ηρεμήσουν τη μητέρα του ανήλικου ενώ στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας δείχνοντας αθλητική εφημερίδα της επομένης του περιστατικού είπε προς το δικαστήριο:

Εκείνη την ημέρα στον αγώνα 13χρονα και 16χρονα άνοιξαν κεφάλια

Η τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια προκάλεσε και πάλι την αντίδραση της πολιτικής αγωγής αυτή τη φορά.

Κατσαντώνης:”Ουδέν προέκυψε εναντίον του θύματος“.

Μυλωνόπουλος:”Τι είναι αυτά που λέτε κ.Κούγια; Εκεί που πάμε να δικάσουμε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως θέλετε να δικάσουμε το θύμα για απόπειρες ανθρωποκτονίας στον αγώνα;”.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Α. Κούγιας, είπε ” “Άκουσε κανείς από εμάς εδώ ότι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος συμμετείχε σε αυτά τα επεισόδια; Εμείς έχουμε στοιχείο ότι ήταν απλώς εκεί. Έχουμε σεβασμό στη μνήμη του θύματος αλλά η δίκη είναι κάτι άλλο“.

Το δικαστήριο έκρινε επί του αιτήματος του κ.Κούγια ότι θα κρίνει από τη διαδικασία εάν είναι αναγκαία η κλήτευση των μαρτύρων σχετικά με τα επεισόδια στο Χαλάνδρι, ενώ για το βίντεο αλλά και δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί μετά τον αγώνα πόλο αποφάσισε ότι εκ προοιμίου φαίνεται να μην σχετίζονται άμεσα με την παρούσα υπόθεση, επιφυλασσόμενο αν προκύπτουν στοιχεία και κριθεί αναγκαίο να ζητηθεί να προσκομιστούν.

Κατάθεση της μητέρας

«Αυτός ο κύριος», είπε η μάρτυρας στρεφόμενη προς τον Επ. Κορκονέα, «πυροβόλησε το παιδί μου και μετά, σηκώθηκαν με τον άλλον και έφυγαν σαν να μη συνέβη τίποτα. Πήγαν στους άλλους αστυνομικούς, που ήταν πιο πάνω, και δεν είπαν τίποτα. Η αξία του παιδιού μου γι αυτούς ήταν όσο μία κατσαρίδα. Σαν να είχαν πατήσει ένα ποντικάκι στο δρόμο». Η δίκη της υπόθεσης συνεχίστηκε με την κατάθεση της μητέρας του άτυχου μαθητή, η οποία περιέγραψε το γιο της ως ένα ήσυχο, συνεσταλμένο, καθόλου επιθετικό και εσωστρεφές παιδί. Μάλιστα, απαντώντας στα όσα ακούγονταν περί προβληματικής συμπεριφοράς του 16χρονου Αλέξη τόνισε ότι η διαγωγή του στο σχολείο, ήταν πάντα κοσμιοτάτη και ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη συμπεριφορά του. «Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να συκοφαντήσουν το παιδί μου και να πουν ότι συμμετείχε σε βανδαλισμούς” είπε η μητέρα του Αλέξη.

Αναφερόμενη στο πώς έμαθε το τραγικό συμβάν, η κ. Τσαλικιάν είπε: «Γύρω στις 9 το βράδυ χτύπησε το κινητό μου, που έδειχνε ότι με καλεί ο Αλέξανδρος. Στο τηλέφωνο όμως, ήταν μία γυναικεία φωνή που μου είπε ότι το παιδί μου είναι σοβαρά τραυματισμένο στον “Ευαγγελισμό”. Από τον τόνο της φωνής της κατάλαβα ότι μπορεί να μη ζει. Τη ρώτησα, “ζει;”. Μου είπε, δεν μπορώ να σας πω, καλύτερα, όμως, μην έρθετε μόνη στο νοσοκομείο, πάρτε και κάποια φίλη σας. Στο νοσοκομείο ήταν δύο άνθρωποι της Αστυνομίας που μου είπαν ότι ο γιος μου δολοφονήθηκε».

Σύμφωνα με την κ. Τσαλικιάν, φίλοι του παιδιού της τής διηγήθηκαν ότι, όταν πήγαν στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου. Εκεί, όπως της είπε και ο ανήλικος φίλος του Αλέξανδρου, έγινε κάποιο μικροεπεισόδιο με άλλα παιδιά και τους δύο αστυνομικούς του περιπολικού, προς τους οποίους τα παιδιά πέταξαν ένα μπουκάλι με νερό.

Η κ. Τσαλικιάν κατέθεσε ότι ο Αλέξανδρος και ο φίλος του, όταν είδαν τη λάμψη από την κροτίδα, που έριξαν οι αστυνομικοί, βγήκαν στη μέση του δρόμου για να δουν τι έχει συμβεί. Οι αστυνομικοί τούς είδαν, καθώς τα άλλα παιδιά που είχαν δημιουργήσει το επεισόδιο είχαν οπισθοχωρήσει, και άρχισαν να τους φωνάζουν με υβριστικές λέξεις.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να βρίσκονται εδώ την Παρασκευή για να καταθέσουν ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή στον άτυχο Αλέξανδρο, καθώς και ο φίλος του θύματος και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού που είναι ανήλικος.

Αποχωρώντας από το δικαστικό μέγαρο της Αμφισσας η μητέρα του 15χρονου Αλέξανδρου δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Θέλω να ελπίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και δεν θα βρεθεί καμία άλλη μάνα στη θέση που βρίσκομαι εγώ τώρα“.

Πηγή:ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *