Επικαιρότητα

Σε εξέλιξη οι έρευνες για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα

AT_AgParaskevisΕπιχείρηση καλά οργανωμένη φαίνεται ότι ήταν η επίθεση αγνώστων ενόπλων, το βράδυ της Τρίτης, εναντίον του αστυνομικού τμήματος Αγίας Παρασκευής, στην οδό Πεντέλης. Από την επίθεση και τα πυρά των δραστών, που στη συνέχεια διέφυγαν,  τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί, οι δύο σοβαρά. Ένας πολίτης που βρισκόταν στην περιοχή υπέστη νευρικό κλονισμό. Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό τους.

H κατάσταση των τραυματιών

Από τους δύο σοβαρά τραυματίες, η κατάσταση της γυναίκας αστυνομικού κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή καθώς από τη σφαίρα έχει τρωθεί ο πνεύμονας. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ερυθρού Σταυρού και οι γιατροί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη αλλά σταθερή την κατάστασή της.

Ο δεύτερος, που μεταφέρθηκε στο 401, δέχτηκε τρεις σφαίρες από τη μέση και κάτω και επίσης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τους γιατρούς σταθεροποιήθηκε η κατάσταση της υγείας του και έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Οι υπόλοιποι τέσσερις αστυνομικοί νοσηλεύονται προληπτικά στον Ερυθρό Σταυρό και σύντομα θα λάβουν εξιτήριο.

Το πρωί της Τετάρτης επισκέφθηκε τους τραυματίες στον Ερυθρό Σταυρό, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ενημερώθηκε για την κατάστασή τους, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Στοκχόλμη.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες, στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν δύο καλάσνικοφ, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης από κάποια οργάνωση.

Σύσκεψη με ανώτατα στελέχη της αστυνομίας με τον  υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης. Από τις έρευνες της αστυνομίας, βρέθηκαν 99 κάλυκες πυροβόλου όπλου, από το σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης, ένα (φυσίγγιο, ένας  μοχλός απασφάλισης (περόνη), βολίδες και θραύσματα, ενώ τρεις εγκαταλελειμμένες μηχανές στο Χαλάνδρι, μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας. Όπως διαπιστώθηκε είναι αυτές που χρησιμοποίησαν οι δράστες και είχαν κλαπεί από την Αγ. Παρασκευή, το Ν. Κόσμο και την Ηλιούπολη.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου


Ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Τετάρτης, χαρακτήρισε τους δράστες σαν ανθρώπους που μισούν την κοινωνία, αναφερόμενος στο γεγονός δήλωσε ότι η κυβέρνηση και η Δημοκρατία δεν τρομοκρατούνται και δεν διαπραγματεύονται με τρομοκράτες. Τόνισε επίσης ότι τα αστυνομικά τμήματα είναι χώροι υποδοχής των πολιτών με στόχο την εξυπηρέτησή τους και δεν θα μετατραπούν σε φρούρια, επανέλαβε τη δέσμευση ότι οι δράστες θα συλληφθούν και θα αποδοθούν στη δικαιοσύνη και ανακοίνωσε πως θα οργανωθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων, που θα παρουσιαστεί σύντομα.

“Τα θύματα ήταν νέοι άνθρωποι που είχαν πρόσωπο και ταυτότητα σε αντίθεση με τους τρομοκράτες. Γαζώθηκαν 20χρονα παιδιά με εκατό σφαίρες και από τύχη δεν είχαμε νεκρό. Κάθε μέτρο και κάθε πρωτοβουλία μας στοχεύει στο να είμαστε κοντά στον πολίτη και να τον υπηρετούμε. Και έτσι δεν αποδεχόμαστε τις έννοιες της όξυνσης ούτε και θα υιοθετήσουμε ποτέ τη στάση της αδράνειας απέναντι στο καθήκον μας”, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Καταδίκη της επίθεσης

Την δολοφονική επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους τραυματισμένους αστυνομικούς και στις οικογένειες τους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι: “η ένοπλη επίθεση εναντίον νεαρών Αστυνομικών και ενός πολίτη είναι επίθεση άνανδρη, δολοφονική και εκατό τοις εκατό τρομοκρατική. Η βία και μάλιστα η δολοφονική βία είναι ο χειρότερος εχθρός της κοινωνίας. Η δε τυφλή βία εναντίον εικοσάχρονων παιδιών είναι απεχθής και φρικαλέα. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα απόψε σε αυτούς τους φρικαλέους τρομοκράτες και να τους πω ότι δεν θα τους περάσει. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία ότι είμαστε εδώ παρόντες. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Η απάντησή μας θα είναι άμεση και αποφασιστική. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε επικράτεια του φόβου. Οι θρασύδειλοι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα παραδοθούν στη Δικαιοσύνη”.

“Δεν θα αφήσουμε το αυγό του φιδιού να εκκολαφθεί στη χώρα μας” τόνισε ο υπ. Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η Δημοκρατία έχει κανόνες, βασίζεται στον σεβασμό της νομιμότητας. Κάθε τρομοκρατική εκδήλωση, κάθε εκδήλωση οργανωμένης βίας, αντιμετωπίζεται όπως προβλέπουν οι νόμοι, με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα. Δεν αρκεί όμως να λειτουργούν οι κρατικοί μηχανισμοί, που πρέπει να λειτουργούν άψογα και αποτελεσματικά. Πρέπει να υπάρξει και αντίδραση της κοινωνίας και είμαι βέβαιος ότι εκφράζω με την δήλωσή μου αυτή όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας”

Τους τραυματίες, επισκέφθηκαν η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Θανάσης Λεβέντης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας επισκέφτηκε σήμερα Τετάρτη, τους τραυματίες αστυνομικούς στα δύο νοσοκομεία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την πρωτόγνωρη σε έκταση και βιαιότητα, τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: “Η χθεσινή αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους σε μία ουσιαστική απάντηση. Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες πράξεις. Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο “όχι” στους τρομοκράτες, στους ανθρώπους που πιστεύουν ότι μπορούν με ένα καλάσνικοφ να γαζώνουν και να παίρνουν τη ζωή νέων ανθρώπων, την ώρα που κάνουν τη δουλειά τους. Θα στηρίξω κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην οριστική πάταξη της τρομοκρατίας στη χώρα”.

Την επίθεση καταδίκασε και ο βουλευτής της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

“Πρόκειται για μια άνανδρη τρομοκρατική επίθεση εγκληματιών, την οποία καταδικάζουμε όλοι. Εύχομαι στους τραυματίες αστυνομικούς να επιστρέψουν γρήγορα στις οικογένειές τους”.

Μήνυμα ενάντια στη βαρβαρότητα και την τρομοκρατία έστειλε από τη Θεσσαλονίκη και ο Δ. Αβραμόπουλος

“Η σημερινή μέρα επισκιάστηκε από τα δραματικά γεγονότα, που τούτην την ώρα δοκιμάζουν οικογένειες και παιδιά της Ελλάδας, που προσφέρουν από τη θέση του αστυνομικού χρήσιμες υπηρεσίες στην πατρίδα μας. Είμαστε κοντά τους” τόνισε και συμπλήρωσε:

“Εμείς εδώ σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα. Ότι η δημοκρατία μας είναι ισχυρή, η δημοκρατία μας αντέχει. Πρέπει όμως, να τη δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο. Εκεί που κρίνεται η λειτουργία της, με μία σύγχρονη ελληνική πολιτεία, ένα σύγχρονο ελληνικό κράτος. Και ένα «όχι». Όχι στη βαρβαρότητα και την τρομοκρατία.”

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση σε βάρος των αστυνομικών του τμήματος της Αγίας Παρασκευής. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: “Ο λαός πρέπει να σκεφτεί το ποιος ωφελείται από τέτοιου είδους επιθέσεις. Πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια που είναι χρήσιμη σε όσους επεξεργάζονται σχέδια καταστολής του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. Ευχόμαστε την πλήρη και ταχεία ανάρρωση των θυμάτων”.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ τονίζει: “Είναι αυτονόητη και δεδομένη η καταδίκη μας απέναντι σε κάθε είδους τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις όπως αυτή που συνέβη στο Α.Τ. Αγ. Παρασκευής. Θέλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχές για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών αστυνομικών.
Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες, στο όνομα δήθεν των λαϊκών συμφερόντων, το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν την κοινωνία στο σύνολο της και να την ωθούν σε συντηρητική αναδίπλωση. Ήδη, από τις πρώτες ώρες, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, για να ενημερωθεί για το συμβάν ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Λεβέντης, επισκέφτηκε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες αστυνομικοί”.

Αντιπαράθεση

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου στα Χανιά έκανε λόγο για ακέφαλη αστυνομία, αναφέροντας ότι: “Σήμερα, χρειάζεται να πούμε ένα άλλο ΌΧΙ σε όλους εκείνους που επιβουλεύονται την δημοκρατία, την εσωτερική ασφάλεια και γαλήνη της χώρας. Μόνο που το ΟΧΙ αυτό, πρέπει να είναι και πάλι καθολικό και όχι επιλεκτικό. Θα πρέπει να μην εξαρτάται από ποιον κυβερνά και τις αποχρώσεις τις πολιτικές, που ο καθένας πιστεύει. Αν το πούμε έτσι, να είμαστε βέβαιοι ότι θα έχομε και αποτέλεσμα. Επισημαίνω, όμως, εξ αιτίας του χθεσινού τραγικού περιστατικού ότι επί μια εβδομάδα η Ελληνική Αστυνομία είναι ακέφαλη, με ότι συνεπάγεται αυτό, όσο αφορά την πειθαρχία και την εγρήγορση της ΕΛΑΣ”.

Στον κ. Μαρκογιαννάκη απάντησε, λίγο μετά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, λέγοντας: “Σε ότι αφορά τη χθεσινή επίθεση στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής, ήταν μια πράξη άνανδρη μια πράξη ωμής βίας που προφανώς την καταδικάζουν όλοι οι Έλληνες. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα θεμελιώσει εξ αρχής την ΕΛΑΣ, διότι, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία, λογικές 5,5 χρόνων δημιούργησαν ξανά φαινόμενα διάλυσης. Και νομίζω ότι ουδείς δικαιούται να κάνει κριτική σε ένα Υπουργό που έχει την ευθύνη 20 ημέρες”.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: “Η βία δεν είναι εργαλείο επίλυσης αντιθέσεων αλλά το αντίθετο. Τέτοιου είδους επιθέσεις, με όποια δικαιολογία και αν γίνονται, στρέφονται ενάντια στην κοινωνία που σήμερα υφίσταται τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης και βαθιάς πολιτικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής κρίσης, δίχως να απαντούν στην κρίση
Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της κοινωνίας μας, δεν αντιμετωπίζονται με πυροβολισμούς και εκρήξεις βομβών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση η όποια κρατική βία ή κατάχρηση εξουσίας δεν είναι άλλοθι για τέτοιου είδους επιθέσεις”.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε: “Σήμερα κανονικά θα έπρεπε να γιορτάζουμε και να είμαστε υπερήφανοι για τον ηρωισμό που πριν από 69 χρόνια οι Έλληνες έδειξαν πολεμώντας τον κατακτητή. Αντ’ αυτού, σήμερα εκφράζουμε τη λύπη μας, τον προβληματισμό μας και τον αποτροπιασμό μας για την ύπουλη τρομοκρατική επίθεση και τον τραυματισμό των αστυνομικών. Τέτοιες πράξεις τυφλής βίας αμαυρώνουν τη Δημοκρατία μας και απειλούν ζωές αθώων συμπολιτών μας, ειδικά νέων παιδιών. Ας φροντίσουμε ως συντεταγμένη πολιτεία να πούμε ένα βροντερό “ΟΧΙ” σε οποιαδήποτε μορφή βίας, από όπου κι αν προέρχεται”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *