Ταξιδιωτικά άρθρα

Ατμόσφαιρα Γαλλικής Ριβιέρας στην Ύδρα

n4Στην αρχόντισσα Ύδρα του ιδιαίτερου ελληνικού φωτός και του κλασικού της θάλασσας, των ποιητών , των ηρώων και  των διασημοτήτων, με τα καπετανόσπιτα, τα αρχοντικά και την πλούσια ναυτική παράδοση ταξιδεύουμε σήμερα. Το νησί έχει ατμόσφαιρα ξεχωριστή, που σου παίρνει το μυαλό.

Χατζηκυριάκος Γκίκας. Σεφέρης, Εγγονόπουλος, Χένρι Μίλερ, Μικ Τζάγκερ, Λέοναρντ Κοέν, Τζόαν Κόλινς. Δεκάδες οι διάσημοι που την αγάπησαν και εμπνεύστηκαν από αυτήν. Αν έπαιζε σωστά το «παιχνίδι» του διεθνούς μάρκετινγκ, η Ύδρα θα υπερέβαινε σε φήμη θέρετρα σαν το Σεν Τροπέ, αφού η ομορφιά της ήδη το ξεπερνάει. Η αλήθεια είναι ότι έγινε μια αρχή, που όμως δεν είχε συνέχεια, περί το τέλος της 10ετίας του ’50, τότε που η διάσημη ηθοποιός Σοφία Λώρεν ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Βασίλισσας Φρειδερίκης “γύρισε” στην Ύδρα την γνωστή κινηματογραφική επιτυχία “Το παιδί και το δελφίνι” τα γυρίσματα της οποίας παρακολούθησε η ίδια η Βασίλισσα.

Χιλιάδες τουρίστες την κατακλύζουν καθημερινά και οι υποδομές της είναι θαυμάσιες, αλλά παράλληλα καταφέρνει, στη λιλιπούτεια έκταση των 48 τετραγωνικών της χιλιομέτρων να προσφέρει και ηρεμία για όσους το προτιμούν.

H Ύδρα έχει ατμόσφαιρα ξεχωριστή που σου παίρνει το μυαλό. Το γραφικό λιμάνι της και η θέα του από τον λόφο, το ηλιοβασίλεμα, τα αρχοντικά της, οι κολπίσκοι της και τα πλακόστρωτα σοκάκια της.

Για να γνωρίσετε την αληθινή Ύδρα θα πρέπει να είστε έτοιμοι για περπάτημα. Πρώτο και κυριότερο αξιοθέατο το Iστορικό Aρχείο – Mουσείο. Bρίσκεται στην ανατολική άκρη του λιμανιού και λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 4.30 το απόγευμα. Aξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε γιατί στην εξαιρετικά πλούσια συλλογή του περιλαμβάνονται κειμήλια του 18ου και του 19ου αιώνα, προσωπογραφίες των Yδραίων, που ξεχώρισαν κατά την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και παραδοσιακές ενδυμασίες και ακρόπρωρα από τα πλοία του 1821. Στο Mουσείο θα δείτε και μια βιβλιοθήκη που διαθέτει περίπου 5.000 τόμους, μεταξύ των οποίων και κάποιες εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα υδραίικα πληρώματα αποκαλούνταν “Σουλουτζαλήδες” έναντι των Σπετσιώτικων που αποκαλούνταν “Τζαμουτζαλήδες” που όμως ήταν λίαν περιζήτητα ακόμη και από τους Οθωμανούς στόλαρχους όπως και από τον Καρά-Αλή.

Δεύτερο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού είναι το αρχοντικό του Λάζαρου Kουντουριώτη. Στη δυτική πλευρά του νησιού θα δείτε το αρχοντικό του μεγιστάνα Tομπάζη, στο κτίριο του οποίου στεγάζεται από το 1936 η Σχολή Kαλών Tεχνών, αλλά και του Γ. Kουντουριώτη (σήμερα μουσείο), του Bούλγαρη, του Bότση και του Oικονόμου Μυρίκλη με οθωμανικές επιρροές.  Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται το αρχοντικό Tσαμαδού, που σήμερα στεγάζει τη Σχολή Eμποροπλοιάρχων, αλλά και το αρχοντικό του Kριεζή που φιλοξενεί το γηροκομείο της πόλης.

Στολίδι του οικισμού η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με το παλιό ρολόι και τους χρυσούς πολυελαίους. H Ύδρα διαθέτει περί τα 160 μοναστήρια, ανάμεσά τους το γυναικείο της Ζούρβας και του Αγίου Νικολάου που κτίστηκε τον 17ο αιώνα

Αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέχρι το λόφο του Προφήτη Hλία, όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι. Βλέποντας την ιστορική μονή στην οποία φυλακίστηκε ο Kολοκοτρώνης το 1825, θα απολαύσετε από το λόφο την πανοραμική θέα του λιμανιού.

Κι όταν πέσει η νύχτα, ετοιμαστείτε για ξεφάντωμα στα νυχτερινά μαγαζιά ή ρομαντισμό στα ήσυχα μπαράκια.  Γκρέις Κέλι και πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό, Μελίνα Μερκούρη και Ζυλ Ντασσέν, Θόδωρος Ρουμπάνης και Σάρα Τσόρτσιλ, Ωνάσης και Τζάκυ Κέννεντυ. Μεγάλα ζευγάρια, και όχι μόνο, διασκέδασαν ουκ ολίγες φορές στη «Λαγουδέρα» που λειτουργεί από τη δεκαετία του ’50.

Προσθέστε στα καλύτερα στέκια και το ζαχαροπλαστείο του προηγούμενου αιώνα «Τσαγκάρης» με τα υπέροχα αμυγδαλωτά και την καφετέρια «Τάσος» που λειτουργεί από τη δεκαετία του ’60 . Ραντεβού για καφέ, για ποτό, για φαγητό και για μπάνιο στην περίφημη Σπηλιά, εκεί που τον 14ο και τον 15ο αιώνα, στην εποχή των πειρατών, ήταν το στέκι του Τούρκου Παριάμη.

Στην περιοχή Μαλί, δίπλα στον όρμο του Μπίστη, υπήρχε ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς οικισμούς, ενώ πάνω από την παραλία του Αγίου Νικολάου, στο ποτάμι, βλέπεις ερείπια μυκηναϊκών τειχών και στην κορυφή μυκηναϊκή στέρνα που βρίσκεται ακόμη σε χρήση.

Για μπάνιο να πάτε στα βράχια της Σπηλιάς κάτω από το Κανόνι, αλλά και στην Υδρονέτα. Δημοφιλείς είναι οι παραλίες Μανδράκι, Βλυχός, Μώλος, Μπίστι και Καμίνι, γνωστό από το πασχαλιάτικο έθιμο της βύθισης του Επιταφίου στη θάλασσα. Στη νότια πλευρά του νησιού η καλύτερη παραλία, με βράχια, βότσαλο και βραχονησίδα στο κέντρο, είναι η Λιμνώνιζα.   Οι ιδιοκτήτες σκαφών προτιμούν τον Άγιο Νικόλαο και οι λάτρεις της ερημιάς τη Λιμνιόριζα.

Μη σκεφτείτε να πάρετε μαζί σας το αυτοκίνητο γιατί δεν επιτρέπεται και φυσικά δεν χρειάζεται. H πόλη της Ύδρας έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οικιστικά η Ύδρα είναι από τα ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα που δεν άλλαξε δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Έτσι  παραδόθηκε στους νεότερους η Ύδρα, η Υδρέα που «Σάμιοι εξεγερθέντες κατά του τυράννου της Σάμου Πολυκράτους (τον 6ο π.Χ. αιώνα) …ηγόρασαν παρά των Ερμιονέων…», όπως αναφέρει παραστατικά ο Ηρόδοτος.

Αφήνω το λιμάνι με τα χρυσοχοεία και τα τουριστικά μαγαζιά κι ανηφορίζω προς την περιοχή Κιάφα, που σημαίνει κορυφή. Εδώ εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Αλβανοί φυγάδες από την Πελοπόννησο στα μέσα του 15ου αι. Ήταν απόγονοι των χριστιανών Αλβανών που οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες μετέφεραν έναν αιώνα νωρίτερα στην Πελοπόννησο για να εποικίσουν τη ρημαγμένη από τους Φράγκους και τους λοιμούς χερσόνησο. Αυτούς τους πρώτους κατοίκους πλαισίωσαν σιγά – σιγά νέες οικογένειες από την Ήπειρο, την Κύθνο, την Εύβοια, την Κρήτη, τη Σμύρνη, τη Φώκαια της Μικράς Ασίας και πριν από την Επανάσταση του ’21 κι άλλοι Πελοποννήσιοι φυγάδες.

hydra2

Γύρω στο 1795 η απογραφή που έγινε μετρά 11.000 ψυχές και 2.235 σπίτια. Η περίοδος αυτή συμπίπτει και με την τεράστια οικονομική ανάπτυξη του νησιού μέσω του εμπορίου και της ναυτιλίας. Μέχρι το 1821 ο πληθυσμός διπλασιάζεται και νέα σπίτια κτίζονται συνεχώς. Ήταν η εποχή που κτίσθηκαν τα μεγάλα αρχοντικά στη δυτική πλαγιά. Οι πλουσιότεροι πλοιοκτήτες και οι πρόκριτοι έκτιζαν με εμφανή πελεκητή γκρίζα πέτρα, κεντρικά χολ, ωραίες μαρμάρινες σκάλες, εσωτερικές αυλές και τοξοτές λότζιες που θυμίζουν αναγεννησιακά παλάτια της Βόρειας Ιταλίας. Τα δρομολόγια πλοίων και ταχύπλοων από και προς την Ύδρα καθημερινά είναι πολλά, πάνω από 10, ενώ το Σαββατοκύριακο πυκνώνουν. Τα περισσότερα ξεκινούν από το λιμανάκι της Ζέας. Τα ταχύπλοα κάνουν περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά και τα πλοία της γραμμής περίπου τρεις ώρες. Αφήστε τους άλλους να στοιβάζονται σαν σαρδέλες και επιλέξτε την Ύδρα, που προσφέρεται υπέροχα σαν ονειρικό καταφύγιο για μικρές αποδράσεις.

Εδώ, η Ύδρα σε εικόνες

Αξίζει να δείτε

Εκτός από τα ιστορικά κανόνια και τα πολυτελή κότερα που αγκυροβολούν στο λιμάνι, αξίζει να δείτε τα αρχοντικά του Κουντουριώτη, του Τομπάζη και του Μιαούλη, αρχιτεκτονικά θαύματα δημιουργημένα από Ενετούς και Γενοβέζους μηχανικούς. Να επισκεφθείτε κάποιο από τα μοναστήρια του νησιού, όπως της Αγίας Τριάδας που είναι χτισμένο σε λόφο πάνω από το Μανδράκι. Να θαυμάσετε την πανοραμική θέα από τη μικρή εκκλησία του προφήτη Ηλία, στον ομώνυμο λόφο. Να πάρετε πρωϊνό στην παραμυθένια αυλή  με τα αγριολούλουδα του ξενοδοχείου Ορλώφ. Ρίξτε και μια ματιά στο κοσμηματοπωλείο της Έλενας Βότση, είναι αυτή που σχεδίασε τα μετάλλια των Ολυμπιακών του 2004.Κι όταν ο ήλιος γράφει τον δικό του επίλογο περάστε οπωσδήποτε για ένα ποτό από τον Πειρατή. Περάστε και από την Υδρονέτα, ένα μπαρ που κρέμεται πάνω στο βράχο και για έθνικ-τζαζ σημειώστε το Αμαλούρ. Αξίζει μια επίσκεψη στο ψαράδικο χωριό Καμίνια, λένε ήταν η έμπνευση των ζωγράφων και στο φαρμακείο-μουσείο  Ραφαλιά που άνοιξε το  1890.

Που να φάτε

hydraippokamposAπό τις πιο γνωστές ταβέρνες του νησιού είναι το «Γειτονικό» όπου, εκτός από τα φρέσκα ψάρια και τα πολύ καλά μαγειρευτά, θα πάρετε μια γεύση και από το παρεΐστικο κλίμα του νησιού.

Στην ταβέρνα «Nτούσκος» θα βρείτε πολύ φρέσκο ψάρι και καλή κουζίνα.

Eξαιρετικό μεζεδοπωλείο το «Παραδοσιακό».

«Eνάλιο», στην παραλία του Bλυχού με καλή διεθνή κουζίνα.

«Vigla» με θέα το λιμάνι, φημίζεται για τις  αστακομακαρονάδες.

Ψάρι α λα σπετσιώτα, ιμάμ, σουφλέ, λαδερά και σουτζουκάκια στη 200 ετών ταβέρνα της «Λουλούς».

Ελληνοϊταλικές γεύσεις στο «Caprice».

Νησιώτικη σκορδομακαρονάδα στον «Υδράργυρο».

Παραδοσιακά πιάτα στην περίφημη ταβέρνα της «Ξερής Ελιάς».

Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα αμυγδαλωτά του Τσαγκάρη και τη γρανίτα φράουλα στην Ανεμώνη.

Από τα ξενοδοχεία της Ύδρας συστήνω να χαλαρώσετε στα πουπουλένια παπλώματα του Bratsera Hotel (50 μέτρα από το λιμάνι), που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο σπίτι του 1750 και σ ένα εργοστάσιο επεξεργασίας σφουγγαριών. Εξαιρετική περίπτωση το Ορλώφ, αναπαλαιωμένη κατοικία του Γεωργίου Ορλώφ με άπειρα λουλούδια, παλιά έπιπλα και καλό γούστο. Σημειώστε επίσης το αρχοντικό Μιράντα με τις ζωγραφισμένες οροφές του, το υδραϊκής αρχιτεκτονικής Μιστράλ, το προσφάτως ανακαινισμένο Λητώ, το Φαίδρα και το Αγγέλικα. http://www.angelica.gr/

Ο μύθος που περιβάλλει την Ύδρα είναι τόσο λαμπερός, όσο και αυτός που συνοδεύει τις Κάννες και το Κάπρι. Στα πλακόστρωτα στενά δρομάκια του νησιού, στα διάφανα νερά της Σπηλιάς, στις αυλές με τα πολύχρωμα λουλούδια έχουν αφήσει τα αποτυπώματά τους οι πιο λαμπερές προσωπικότητες του πλανήτη. Εδώ το καλοκαιρινό όνειρο βιώνεται χωρίς αυτοκίνητο. Τη μαγεία του νησιού την ανακάλυψα πάνω σε γαϊδουράκι, μέσα σε καίκια και θαλάσσια ταξί και φυσικά περπατώντας.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Kωδικός Kλήσης: 22980
Aστυνομία: 52.205, 53.360
Δήμος Yδρας: 52.210
Λιμεναρχείο: 52.2

Στο Διαδίκτυο

Η επίσημη ιστοσελίδα της Ύδρας

…Του συνεργάτη μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΥΣΤΙΛΙΑΔΗ-ΕΝ ΛΕΥΚΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *