Επικαιρότητα

Κάψανε το Φοινικόδασος στην Πρέβελη

Τραγικές είναι οι συνέπειες στο οικοσύστημα από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στα νότια του νομού Ρεθύμνης. Από τις φλόγες καταστράφηκε μεγάλο μέρος του φοινικοδάσους  της Πρέβελης, ενώ οι φλόγες απείλησαν και το ιστορικό μοναστήρι. Λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας εκκενώθηκαν ξενοδοχεία κοντά στην περιοχή Ροδάκινο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας, ενώ σβήστηκαν οι φωτιές στο Κουτσουνάρι και τα Ακούμια.

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε και η Κρήτη, με πολλές εστίες να εκδηλώνονται μέσα σε λίγες ώρες. Οι περισσότερες έχουν τεθεί υπό έλεγχο, η μεγαλύτερη ζημιά, όμως, έγινε στην Πρέβελη στα νότια του νομού Ρεθύμνης. Η περιοχή αποτελεί προστατευμένη περιοχή με το μοναδικού κάλους φοινικόδασος, που έχει σε μεγάλο μέρος αποτεφρωθεί από την πυρκαγιά, ενώ απειλήθηκε το ιστορικό μοναστήρι.

Η καταστροφή είναι τεράστια. Από περιβαλλοντική άποψη, από τουριστική και πολιτιστική. Το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης έχει σχεδόν αποτεφρωθεί από την πυρκαγιά.

Η φωτιά απείλησε και την ιστορική Μονή της Πρέβελης, όμως, στη συνέχεια, άλλαξε πορεία. Λόγω των ισχυρότατων ανέμων, δεν κατέστη εφικτή η από αέρος συνδρομή στο έργο των χερσαίων δυνάμεων.

Οι εστίες βρίσκονται πλέον υπό έλεγχο, με τους πυροσβέστες να ανοίγουν αντιπυρικά μονοπάτια, για το ενδεχόμενο νέας αναζωπύρωσης, όπως, μάλιστα, συνέβη αργά το απόγευμα.

Νωρίτερα, σοβαρά κινδύνευσαν τα χωριά Γιαννιού και Ροδάκινο, όμως η αλλαγή της πορείας του ανέμου, με τις συντονισμένες προσπάθειες πυρόσβεσης, έσωσαν, την τελευταία στιγμή, τους οικισμούς.

Ζώα, ελαιώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, μέχρι αυτή την ώρα, προσμετρούνται στα καμένα. Πάνω από τρεις χιλιάδες στρώματα αγροτικών γαιών έχουν αποτεφρωθεί.

Στην Ακουμιανή Γυαλιά, η φωτιά που είχε ξεσπάσει έχει πλέον κατασβηστεί κι οι δυνάμεις που εκεί επιχειρούσαν έχουν πια διασπαρθεί στις υπόλοιπες εστίες.

Σε κατάσταση συναγερμού θα παραμείνουν καθ’ όλη την διάρκεια και της αποψινής νύχτας και της αυριανής ημέρας, μετά από εντολή του συντονιστικού της Πυροσβεστικής, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όχι μόνο του νομού Ρεθύμνης, αλλά όλης της Κρήτης καθώς ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των κατά τόπους πυρκαγιών αλλά και εκδηλώσεις νέων παραμένει πολύ υψηλός.

PHOTO ILIOSPOROI -FACEBOOK PAGE

2 σκέψεις σχετικά με το “Κάψανε το Φοινικόδασος στην Πρέβελη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *