Επικαιρότητα

Καταστροφικές πλημμύρες στο νομό Ιωαννίνων


Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον νομό Ιωαννίνων.

Η συγκοινωνία στην Εγνατία οδό, στο ύψος της Πεδινής, διεκόπη, καθώς τα νερά κάλυψαν το οδόστρωμα, ενώ σε δεκάδες σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου διεκόπη η συγκοινωνία από κατολισθήσεις και καθιζήσεις. Από υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά έχουν καλυφθεί από το νερό μεγάλες εκτάσεις, ενώ στο νησί της Λίμνης των Ιωαννίνων για άλλη μία φορά έχουν πλημμυρίσει σπίτια, που βρίσκονται κοντά στη λίμνη.

Από το πρωί, μηχανήματα εργάζονται για την αποκατάσταση των συγκοινωνιών, ενώ συνεργεία της πυροσβεστικής σπεύδουν για άντληση νερών, όπου χρειάζεται.

Απόφαση για άρση της μερικής απαγόρευσης απόπλου, εκδόθηκε μετά την εξασθένηση των ανέμων, που σε πολλές περιοχές έφθαναν το Σάββατο και τα 9 μποφόρ.

Κλειστός παραμένει ο κόμβος Πεδινή στην Εγνατία -κοντά στα Ιωάννινα- εξαιτίας των βροχοπτώσεων το Σάββατο, που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία μικρή λίμνη από όγκο νερού που δεν είναι δυνατόν να αποστραγγιστεί.

Εκ περιτροπής και ανά λωρίδα πραγματοποιείται η κυκλοφορία στον κόμβο Δεμάτι.

Εκτός κυκλοφορίας η εθνική Ιωαννίνων-Κοζάνης στο 105ο χλμ και η εθνική Παραποτάμου-Ρυσέλλας στο 1ο χλμ.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων σε Καβάλα, Κεραμωτή, Λιμένα Θάσου, Λαύριο και Αγ. Μαρίνα. Κανονικά πραγματοποιούνται, επίσης, τα δρομολόγια των «δελφινιών» για τον Αργοσαρωνικό και των μικρών σκαφών για Σαλαμίνα.

Στην Ηλεία, οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές σε στέγες σπιτιών, καλλιέργειες, θερμοκήπια, αποθήκες και στάβλους.

Εξάλλου, θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στο βορειοδυτικό βορειοανατολικό Αιγαίο και το Θρακικό.

Εξάλλου, αποστολές έρευνας και διάσωσης αλλά και μεταφορά εφοδίων στις περιοχές που έχουν αποκλειστεί από τις πλημμύρες, θα επιχειρήσουν τα ελληνικά πληρώματα διάσωσης στην Αλβανία.

Η αποστολή οργανώθηκε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Edmond Haxhinasto, με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *