Επικαιρότητα

Καθαρά τα όπλα που βρέθηκαν στις γιάφκες


Ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα που αφορούν συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, η οποία προς το παρόν δεν προσδιορίζεται, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχή, ασκήθηκαν από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών εις βάρος των έξι συλληφθέντων, μετά την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι συλληφθέντες είπαν στους εισαγγελείς ότι δεν έχουν λάβει γνώση της δικογραφίας και ότι δεν έχουν τηρηθεί τα δικαιώματά τους. Επί πλέον ο Αλέξανδρος Μητρούσιας αρνείται τη συμμετοχή του στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Όλοι παραπέμφθηκαν ν’ απολογηθούν σε ανακριτή, από όπου και αναμένεται να λάβουν προθεσμία για τις απολογίες του. Τα ονόματα και οι φωτογραφίες των έξι συλληφθέντων κατά τη χθεσινή μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δόθηκαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Κυριακής από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου ενώ λίγο μετά τις 6 το απόγευμα οι τέσσερις από τους συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενώ οι άλλοι δύο, καθώς εκκρεμούν εναντίον τους εντάλματα σύλληψης από τον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή, οδηγήθηκαν κατευθείαν στο Εφετείο. Οι συλληφθέντες, που μεταφέρθηκαν συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ενώ η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αλεξάνδρας διακόπηκε, είναι οι: Γεώργιο Καραγιαννίδη, 30 ετών, Χρήστο Πολίτη, 31 ετών, Στέλλα Αντωνίου, 26 ετών, Δημήτρη Μιχαήλ, 26 ετών, Κωνσταντίνο Σακκά 26 ετών και Αλέξανδρο Μητρούσια, 21 ετών. Όπως είπε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., τα όπλα που βρέθηκαν το Σάββατο στις γιάφκες της Νέας Σμύρνης και του Πειραιά είναι «καθαρά», δηλαδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε χτύπημα τρομοκρατικής οργάνωσης. Σε λίγες ώρες αναμένεται και η βαλλιστική εξέταση των όπλων που βρέθηκαν στη γιάφκα του Αγρινίου.

Κατά την σύλληψη των Κωνσταντίνου Σακκά και Αλέξανδρου Μητρούσια, σύμφωνα με την Αστυνομία, σε ορειβατικό σάκο που είχαν μαζί τους, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πιστόλια Glock, ένα υποπολυβόλο Scorpion, ένα υποπολυβόλο αγνώστων στοιχείων, μία χειροβομβίδα, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, δύο κινητά τηλέφωνα και ένα usb. Επίσης ο Γεώργιος Καραγιαννίδης είχε μαζί του πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Κατά τις έρευνες της Αστυνομίας, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, σε αποθήκη επί της οδού Καισαρείας 22 στη Νέα Σμύρνη, σε διαμέρισμα επί της οδού Πραξιτέλους 42 στον Πειραιά και σε διαμέρισμα επί της οδού Πλάτωνος 131 στην Καλλιθέα, σύμφωνα πάντοτε με όσα ανακοινώθηκαν από τον κ. Οικονόμου, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: τρία πολεμικά τουφέκια τύπου Kalashnikov, ένα υποπολυβόλο Scorpion, πέντε πιστόλια, τρεις χειροβομβίδες, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, εγάλος αριθμός φορητών και σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών, πενήντα κιλά ANFO, διακόσια γραμμάρια εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, τρία ζευγάρια πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, εκ των οποίων για το ένα ζευγάρι έχει δηλωθεί κλοπή, γεμιστήρες, περούκες, κουκούλες που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο, κινητά τηλέφωνα, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, από την μέχρι τώρα εργαστηριακή-βαλλιστική εξέταση που διενεργείται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τα προαναφερθέντα κατασχεθέντα όπλα προκύπτει ότι δεν ταυτίζονται με προηγούμενη τρομοκρατική ενέργεια ενώ συνεχίζεται η εξέτασή τους για τυχόν ταύτισή τους με άλλες αξιόποινες πράξεις. Οι έρευνες συνεχίζονται και για τα υπόλοιπα κατασχεθέντα πειστήρια.

Στο μεταξύ σε άλλη έρευνα σε διαμέρισμα στην περιοχή του Αγρινίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov, ένα πολεμικό τυφέκιο άνευ ενδείξεων, ένα περίστροφο Zastava, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, μικρή ποσότητα κάνναβης, γεμιστήρες, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, μία γυναικεία περούκα, δύο κράνη μοτοσικλετών, ένα κινητό τηλέφωνο, δεκαεπτά αυτοσχέδιες κατασκευές τσιμεντένιων μεταλλικών κυλίνδρων που έφεραν 4-5 ενσωματωμένα καρφιά ο καθένας. Επίσης από την Αστυνομία στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας NISSAN για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο Αγρίνιο. Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, το αυτοκίνητο ήταν καλυμμένο με κουκούλα αυτοκίνητου η οποία είχε αγοραστεί από κατάστημα στην Αθήνα στις 29 Νοεμβρίου από έναν από τους συλληφθέντες.

Ο κ. Οικονόμου κατά την παρουσίαση της υπόθεσης υπενθύμισε ότι σε βάρος των Αλέξανδρου Μητρούσια και του Γεώργιου Καραγιαννίδης εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, κατηγορουμένων για τρομοκρατικές πράξεις από κοινού, της έκρηξης από κοινού, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών από κοινού και τη συγκρότηση και ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Επίσης ο συλληφθείς Χρήστος Πολίτης στις 2 Δεκεμβρίου κλήθηκε και εξετάστηκε από τον αρμόδιο Ανακριτή για εμπρηστική επίθεση, που έγινε στις 22 Μαΐου του 2008 πίσω από το Εφετείο Αθηνών και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει με προκήρυξη η οργάνωση «Κομμάντος Χρήστος Τσουτσουβής».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με ποια κατηγορία θα παραπεμφθούν οι υπόλοιποι συλληφθέντες πλην των δύο καταζητούμενων για του «Πυρήνες της Φωτιάς» ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι παραπέμπονται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία.

Σε άλλη ερώτηση ο Αρχηγός επιβεβαίωσε ότι επισπεύστηκε η σύλληψη των υπό παρακολούθηση ατόμων επειδή υπήρχαν στοιχεία ότι ετοιμαζόταν τρομοκρατικό χτύπημα.

Αστυνομική έφοδος πραγματοποιήθηκε σε υπό κατάληψη χώρο, της Φοιτητικής Εστίας στη Θεσσαλονίκη. Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, πτυσσόμενα κλομπ, και μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης . Η αστυνομία συνδέει την επιχείρηση, με την επίθεση αγνώστων στο φυλάκιο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, κατά την οποία αφαιρέθηκαν το αλεξίσφαιρο γιλέκο του ιδιωτικού φρουρού και ο ασύρματός του. Οι αστυνομικοί προχώρησαν και σε εννέα προσαγωγές.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *