Επικαιρότητα

Κούρεμα του χρέους 50% με εποπτεία της Ελλάδας

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις κατά τις οποίες δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις και οι υψηλοί τόνοι τελικά υπήρξε απόφαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%.

Το ολονύχτιο θρίλερ που παίχθηκε στις Βρυξέλλες είχε αρκετό παρασκήνιο μέχρι να φτάσουμε στην τελική απόφαση.

Τόσο η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο Νικολά Σαρκοζί στη συνάντηση που είχαν με τον με τον γενικό διευθυντή του ΙΙF Τσαρλς Νταλάρα φέρεται να προειδοποίησαν τον τελευταίο ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα αντιμετώπιζαν ελληνική χρεοκοπία και επομένως 100% απώλεια των επενδύσεών τους.

Παράλληλα αποφασίστηκε η επανακεφαλαιοποίηση των εβδομήντα μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών η οποία θα ανέλθει το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης.

Στα 106 δισ. ευρώ υπολογίζεται και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Για ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας έκανε λόγο η η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής.

Όπως ανέφερε η γερμνίδα καγκελάριος «το πρόγραμμα της Ελλάδας θα στηριχθεί στα στοιχεία της τρόικας. Θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία, θα υπάρξει ένα μνημόνιο κατανόησης (ΜOU), η Ελλάδα θα παρακολουθείται, και θα υπάρχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εμφανίζεται κάθε τρεις μήνες η τρόικα».

Στόχος όπως είπε είναι το ελληνικό χρέος το 2020 να είναι στο 120% προκειμένου να μπει η Ελλάδα στις αγορές.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Νικολά Σαρκοζί, επιβεβαίωσε τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% με εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, με αντάλλαγμα 30 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις για τις τράπεζες που κατέχουν ελληνικό χρέος. Επιπλέον ανακοινώθηκε τετραπλασιασμός του EFSF περίπου στο 1 τρις ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *