Επικαιρότητα

Υποχρεωτικές οι αποδείξεις για λιγότερο φόρο

Στο μικροσκόπιο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθεί το πρώτο δίμηνο του νέου έτους η ελληνική οικονομία, με το πρόγραμμα σταθερότητας να κυριαρχεί. Από την Παρασκευή μαζί με τον νέο χρόνο, άρχισε και η μάχη των αποδείξεων, στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για την αύξηση των δημόσιων εσόδων. Επιπλέον η συγκέντρωση των αποδείξεων από τις αγορές και τις δαπάνες θα συνδέεται άμεσα με το αφορολόγητο όριο των εισοδημάτων. Με την επαναφορά του μέτρου των αποδείξεων η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις απώλειες από τον ΦΠΑ που υπερβαίνουν τα 6,6 δις. ευρώ ετησίως!

Από την Πρωτοχρονιά όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ για να απολαμβάνουν ολόκληρο το αφορολόγητο όριο και να περιορίζουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Οι πολίτες θα πρέπει στη συνέχεια να προσκομίζουν τις αποδείξεις από εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, γυμναστήρια, καφετέριες, ταβέρνες, γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς κ.ά. και η συνολική τους αξία θα προσμετράτε στον υπολογισμό των καθαρών εισοδημάτων. Το υπουργείο Οικονομικών επιστρέφει στο μέτρο των αποδείξεων για αγορές προϊόντων και παροχής υπηρεσιών με απώτερο στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αλλαγές σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και παροχές

Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιδότησης και μείωση παροχών προς τους ασφαλισμένους, φέρνει το νέο έτος. Οι αλλαγές, προβλέπονται από παλαιότερους νόμους, που είναι ήδη σε ισχύ και εφαρμόζονται σταδιακά. Στις 12 Ιανουαρίου, θα συνεχιστεί και ο διάλογος του Υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς φορείς, για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλισικό σύστημα.

Αποδείξεις

Με την αλλαγή του χρόνου δόθηκε το έναυσμα στους πολίτες ώστε να μαζεύουν όσες περισσότερες αποδείξεις μπορούν ώστε να δικαιούνται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Οι αποδείξεις που θα συνυπολογίζει η εφορία και θα διαμορφώνει το τελικό αφορολόγητο όριο θα αφορούν σε αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών από:

– Γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές – φοροτέχνες, ψυχιάτρους, λογοθεραπευτές.
– Εμπόρους ειδών ένδυσης και υπόδησης, επίπλων, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ποδηλάτων.
– Συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων.
Κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, καθαριστήρια, βιβλιοπωλεία.
– Καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, καντίνες, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
– Ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, ξενώνες.
– Ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες, πλακάδες, πατωματζήδες κ.λπ. Στις ανωτέρω κατηγορίες αποδείξεων θα συμπεριληφθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι ταξιτζήδες και οι πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
Οι φορολογούμενοι σε καμία περίπτωση δεν θα χρειασθεί να πάνε με σακούλες αποδείξεων στις Εφορίες απλώς θα κληθούν να καταχωρίσουν στις ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2011 αναλυτικά στοιχεία. Εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να ξεκινήσει καμπάνια από το υπουργείο Οικονομικών που θα συνιστά στους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις για όλες τις δαπάνες που πραγματοποιούν.

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Υποχρεωτικές οι αποδείξεις για λιγότερο φόρο

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2010 (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011) ΘΑ ΔΗΛΩΘΟΥΝ: 1) ΚΑΤΑ ΕΙΔΟΣ (ΨΩΜΙ ΦΕΤΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΛΠ) 2) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ (Π.Χ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ, ΨΥΚΤΙΚΟΣ,ΓΙΑΤΡΟΣ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ,ΓΕΩΠΟΝΟΣ, ΦΟΡΤΗΓΑΝΤΖΗΣ, ΠΡΟΑΓΩΓΟΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΟΔΙΣΤΡΟΣ- ΜΟΔΙΣΤΡΑ,ΚΛΠ) 3) ΚΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ (Π.Χ. ΕΝΔΥΣΗ- ΥΠΟΔΗΣΗΣ, ΦΑΓΗΤΟ, ΕΙΔΗ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ,ΕΙΔΗ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ, ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ, ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΛΠ 2) ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Α)ΕΙΔΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ Β)ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΞΟΔΟΥ Γ)ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Δ)ΜΗΝΑΣ ΕΤΟΥΣ Ε)ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΤΟΥΣ ΣΤ) ΗΜΕΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ. 3) ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ 4) ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΥΛΕΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΡΝΑΩ Η ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟ;

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *