Κόσμος

Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων και στην Ευρώπη

Οι πιλότοι της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa θα σταματήσουν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας την απεργία τους, ανακοινώθηκε από το συνδικάτο Cockpit. Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιβάτες στα γαλλικά αεροδρόμια όπου απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Εδώ όμως και οι οδικές μετακινήσεις είναι δύσκολες, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Total, τη μεγαλύτερη εταιρεία καυσίμων της Γαλλίας.

Με απεργιακό κύμα βρίσκεται αντιμέτωπος και ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, με αφορμή το σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Το ιπτάμενο προσωπικό της British Airways ψήφισε μαζικά (80,7%) υπέρ μιας απεργίας κατά των μειώσεων θέσεων εργασίας και άλλων οικονομικών μέτρων.

Γερμανία

Ανεστάλη η απεργία των πιλότων της Lufthansa, κι από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα σταματήσουν την απεργία τους και θα επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους “αμέσως και χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις”.

Συνδικάτο Cockpit

Αίτημα των πιλότων της Lufthansa είναι η προστασία του εργασιακού τους μέλλοντος. Μετά την εξάπλωσή της σε αγορές του εξωτερικού, η εταιρεία προσπαθεί να κάνει περικοπές στις δαπάνες και οι πιλότοι φοβούνται ότι θα αντικατασταθούν από ξένους συναδέλφους τους που πληρώνονται λιγότερο. 62.000 ευρώ είναι οι ετήσιες απολαβές για έναν πρωτοδιόριστο πιλότο της Lufthansa και φτάνουν τις 325.000 ευρώ για τους εμπειρότερους.

Με τρένα και νοικιασμένα αυτοκίνητα οι ταξιδιώτες προσπαθούν να φτάσουν στους κοντινούς προορισμούς, ενώ όσοι έχασαν υπερατλαντικές πτήσεις περιμένουν να εξυπηρετηθούν από άλλες εταιρείες.

Γαλλία

Απεργία ανακοίνωσαν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Στη Γαλλία, προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσοι μετακινούνται οδικώς, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε καύσιμα, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας στα διυλιστήρια της Total. Η κυβέρνηση καθησυχάζει τους οδηγούς που σχηματίζουν ουρές στα πρατήρια αλλά οι εργαζόμενοι της Τοτάλ είναι αποφασισμένοι να αποκλείσουν κι άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Ισπανία

Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Θαπατέρο και το σχέδιό της για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης θα είναι οι πορείες διαμαρτυρίας την Τρίτη στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Αν και τα συνδικάτα δεν προχωρούν σε γενική απεργία, αναμένουν μεγάλη προσέλευση.

Ιταλία

Η βύθιση των πωλήσεων αναγκάζει τη Fiat να διακόψει τις εργασίες σε 6 εργοστάσια για δύο εβδομάδες στέλνοντας στο σπίτι 30.000 υπαλλήλους. Η εταιρεία λέει ότι το πρόβλημα οφείλεται στην απόφαση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής, να καταργήσουν το μέτρο της απόσυρσης.

Βρετανία

Το ιπτάμενο προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας British Airways (BA) ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (80,7%) υπέρ μιας απεργίας κατά των μειώσεων θέσεων εργασίας και άλλων μέτρων λιτότητας, μετά την ακύρωση ενός πρώτου γύρου ψηφοφορίας, τον Δεκέμβριο.

Συνδικάτο Unite

Κατά τη διαδικασία αυτή, το συνδικάτο δήλωσε ότι θα οργανώσει την Πέμπτη μια συνάντηση με το ιπτάμενο προσωπικό, στην οποία θα πρέπει να ανακοινωθεί η ημερομηνία κατά την οποία θα καλέσει σε απεργία.Το συνδικάτο διαμαρτύρεται κατά των μέτρων λιτότητας και των περικοπών στη στελέχωση των πληρωμάτων πτήσης, που αποφασίστηκε από την εταιρεία για να συμβάλει στη μείωση των σημαντικών απωλειών που έχει. Η ΒΑ προβλέπει να έχει ετήσιες απώλειες ρεκόρ στην οικονομική χρήση της που λήγει στα τέλη Μαρτίου, και ο γενικός της διευθυντής Γουίλι Γουόλς έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να μειωθεί το κόστος.

Το πλήρωμα καμπίνας της βρετανικής εταιρείας είχε ήδη αποφανθεί τον Δεκέμβριο, με συντριπτική πλειοψηφία (92,5%), υπέρ μιας στάσης εργασίας σε ψηφοφορία που είχε οργανωθεί από το Το ιπτάμενο προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας British Airways (BA) ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (80,7%) υπέρ μιας απεργίας κατά των μειώσεων θέσεων εργασίας και άλλων οικονομικών μέτρων, μετά την ακύρωση ενός πρώτου γύρου ψηφοφορίας, τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα το συνδικάτο Unite.

Αλλά αυτή η πρώτη ψηφοφορία είχε ακυρωθεί από βρετανικό δικαστήριο, μετά από αίτηση της εταιρείας, λόγω παρατυπιών, γεγονός που είχε αναγκάσει το συνδικάτο να ακυρώσει την τελευταία στιγμή μια απεργία 12 ημερών που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η απεργία αυτή θα ήταν η πρώτη εδώ και δώδεκα χρόνια στην ΒΑ και η μεγαλύτερη στην ιστορία των αερομεταφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *