Επικαιρότητα

Με μπαράζ κινητοποιήσεων αντιδρούν τα συνδικάτα


Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αρχίζει σήμερα Δευτέρα στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές σε ΔΕΚΟ και εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Με μπαράζ κινητοποιήσεων αντιδρούν τα συνδικάτα.

Την Κυριακή, ακινητοποιημένα παρέμειναν από τις 10:00 έως τις 16:00 όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας. Εξαιτίας αυτών των κινητοποιήσεων ακυρώθηκαν η προγραμματισμένη για σήμερα πεζοδρόμηση τής Πανεπιστημίου καθώς και το νέο πλέγμα δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Τα συνδικάτα πραγματοποιούνπανεργατική στάση εργασίας και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Τρίτη και 24ωρη απεργία την Τέταρτη.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι κήρυξαν 48ωρη απεργία από την Τρίτη, ενώ σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προσχωρούν από αύριο Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αύριο Δευτέρα «τραβώντας χειρόφρενο» 11:00-17:00, καθώς και24ωρες απεργίες την Τρίτη και την Πέμπτη.

Ο ΟΣΕ έχει προγραμματίσει 24ωρες απεργίες για Τετάρτη και Πέμπτη. Στη γενική απεργία της Τετάρτης συμμετέχουν ηΕΣΗΕΑ και η ΠΟΣΠΕΡΤ, που έχουν κηρύξει και 48ωρη απεργία και την ερχόμενηΠαρασκευή και Σάββατο.

Σε θέσεις μάχης

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, με τις επιχειρησιακές συμβάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μειώσεις μισθών. Για να ισχύσουν οι συμβάσεις αυτές, χρειάζεται συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που έχει εξελιχθεί σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων τα οποία βρίσκονται σε θέση μάχης, αρχίζει αύριο στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας, δηλώνει στη Real News ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η προσαρμογή στον ιδιωτικό τομέα ήταν απαραίτητη, καθώς το μισθολογικό κόστος αυξανόταν πολύ παραπάνω από την παραγωγικότητα.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι η επιστροφή της ανάπτυξης απαιτεί και αλλαγή προτύπου, σημειώνοντας ότι η αντίδραση των κοινωνικών ομάδων είναι δικαιολογημένη, αλλά κανένας δεν θα επέλεγε την χρεοκοπία.

Για το τέλος της Ελλάδας της φούσκας και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας κάνει λόγο στο ΒΗΜΑ ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ θέτει ως στόχο τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *