Κόσμος

Προκλητικές δηλώσεις του Ρόμπερτ Γκέιτς για τις απώλειες αμάχων στο Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διαφυλάξουν τις ζωές των πολιτών στο Αφγανιστάν, όμως επεισόδια όπως η αεροπορική επιδρομή από την οποία έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι την Κυριακή είναι στενά συνυφασμένα με τον πόλεμο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. “Βαθιά λύπη” για το θάνατο αμάχων στο Αφγανιστάν εξέφρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος μίλησε με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι. Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής στην Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF) αναγνώρισε την επιδρομή και υποσχέθηκε να γίνει έρευνα.

“Θα αντληθούν μαθήματα”

Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι πως βρισκόμαστε σε πόλεμο. Ο στρατηγός Μακ Κρίσταλ κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφύγει τις ανθρώπινες απώλειες” Ρ. Γκέιτς Ο Γκέιτς υπερασπίσθηκε τον επικεφαλής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν στρατηγό Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ για τους νέους θανάτους αμάχων, τους οποίους η αφγανική κυβέρνηση καταδίκασε ως αδικαιολόγητους και οι οποίοι δυναμιτίζουν τις προσπάθειες να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.Ο ίδιος τόνισε πως οι αμερικανικές προσπάθειες για να κατατροπωθούν οι Ταλιμπάν περιπλέκονται από την τακτική των στασιαστών να χρησιμοποιούν “αμάχους πολίτες ως προκάλυψη“.

Δεν υπερασπίζομαι κανέναν. Απλώς δηλώνω πως αυτού του είδους τα πράγματα, από πολλές απόψεις, είναι συμφυή με τον πόλεμο. Είναι αυτά που κάνουν τον πόλεμο τόσοαποτρόπαιο” τόνισε ο Γκέιτς.

Ο υπουργός τόνισε πως είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει μία πλήρης διερεύνηση των αιτίων για τους θανάτους αμάχων και πως “θα αντληθούν μαθήματα, τα οποία θα έχουν εφαρμογή στο μέλλον“.

Επίσης, τόνισε πως ο Μακ Κρίσταλ εργάζεται σκληρά για να αποφύγει αμερικανικές απώλειες έπειτα από ένα “πολύ σκληρό Σαββατοκύριακο”, στο οποίο εννέα Αμερικανοί στρατιώτες και πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους στη Μάρτζαχ και άλλοι δύο έξω από την Κανταχάρ.

Ακριβώς όπως μεριμνά για τις απώλειες αμάχων, έτσι ανησυχεί και για τις απώλειες μεταξύ των αμερικανικών και των δυνάμεων της συμμαχίας” τόνισε.

Στους 1.000 οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ιστοσελίδα icasualties.org, 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την αρχή της διένεξης στο Αφγανιστάν, πριν από οκτώ χρόνια, μέχρι σήμερα.

Η ιστοσελίδα που καταγράφει τις στρατιωτικές απώλειες σε Αφγανιστάν και Ιράκ αναφέρει ότι από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν 54 Αμερικανοί στρατιώτες, έναντι 316 το 2009, που ήταν η αιματηρότερη χρονιά μετά την αμερικανική στρατιωτική εισβολή στη χώρα το 2001.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *