Επικαιρότητα

Λεφτά υπάρχουν…για γαλλικές φρεγάτες

f-452

Ο πρόεδρος Ολάντ, φυσικά και δεν ήρθε για να μας πουλήσει όπλα όπως ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε επικριτικά απαντώντας στις κακόβουλες φήμες. Απλώς, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε με την ευκαιρία της άφιξης του κ. Ολάντ από τους Γάλλους να μας  ενοικιάσουν δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη παρακολούθησης, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου! Και βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση το πρότεινε για να καλύψει τις ανάγκες της, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι « οι Αρχηγοί και των τριών όπλων είχαν δηλώσει ρητά ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρειάζονται νέους εξοπλισμούς, αλλά καύσιμα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά. Τι άλλαξε από τότε;» ασκώντας κριτική για την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών κατά… 168 εκατ. €, ενώ δεν τη ζήτησε κανείς. Ωστόσο,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στηλιτεύει τον ΣΥΡΙΖΑ διότι παραμένει «πιστός στο δόγμα ότι η χώρα δεν χρειάζεται Εθνική Άμυνα’.
Για του λόγου του αληθές , καθώς η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου καμία σχέση δεν είχε με νέα εξοπλιστικά προγράμματα, οι τοποθετήσεις των κομμάτων έχουν ως εξής:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9, σημείωσε τις αμυντικές ανάγκες και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση δεν παραμελεί την αμυντική θωράκισή της και για το λόγο αυτό πρότεινε στους Γάλλους να ενοικιάσουν δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη παρακολούθησης. «Η πρότασή μας αυτή συζητείται και το επαναλαμβάνω είναι κάτι που τέθηκε από εμάς, γιατί πρέπει να φροντίσουμε την αμυντική μας θωράκιση, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στο Αιγαίο θα είναι ήρεμα τα νερά» τόνισε  ο κ. Κεδίκογλου. Ερωτηθείς δε, εάν η ενοικίαση συνδυάζεται με τη διερεύνηση κοιτασμάτων  απάντησε: «Όχι, δεν νομίζω ότι συνδυάζεται, μόνον υπό την έννοια ότι οι έρευνες θα γίνουν αποτελεσματικότερα, γρηγορότερα, όταν υπάρχει μία ήρεμη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο».

Δρίτσας: Από ποιο σχέδιο προέκυψαν αυτές οι ανάγκες;

Σχολιάζοντας ο Θοδωρής Δρίτσας, υπεύθυνος Άμυνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Ιούνιο, οι Αρχηγοί και των τριών όπλων είχαν δηλώσει ρητά ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρειάζονται νέους εξοπλισμούς, αλλά καύσιμα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά. Τι άλλαξε από τότε; Υπάρχουν εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για τη προμήθεια με όποιον τρόπο νέων όπλων και συγκεκριμένα αυτών των όπλων;
Χρειάζεται να γίνει γνωστό ότι ακόμα και δωρεάν παραχώρηση δεν είναι ανέξοδη, αλλά συνεπάγεται δαπάνες για τη χρήση, συντήρηση και πιθανή αναβάθμιση αυτών των όπλων. Επομένως, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γαλλική, αυξάνει και δεν μειώνει τις δαπάνες για εξοπλισμούς
. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δικαιολογεί τις μειώσεις των μισθών όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις με τις ανάγκες δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η τρικομματική κυβέρνηση, στο Μεσοπρόθεσμο του Νοεμβρίου 2012 είχε εξαγγείλει την εξοικονόμηση 292 εκατ. € από την ακύρωση νέων συμβάσεων εξοπλιστικών προμηθειών. Στην επικαιροποίηση αυτού του προγράμματος, τέσσερις μήνες μετά, οι ακυρώσεις ανέρχονται σε μόλις 124 εκατ. €, δηλαδή σε μόλις τέσσερις μήνες η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση αυτών των δαπανών κατά 168 εκατ. €, παρά τη ρητή διαβεβαίωση των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων ότι νέοι εξοπλισμοί δεν χρειάζονται.

Η κυβέρνηση, μέχρι τώρα, δεν έχει προχωρήσει στην κατάρτιση και έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής ούτε στην κατάρτιση του Μακροπρόθεσμου και του Τριετούς Κυλιόμενου Προγράμματος Προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων ούτε στον καθορισμό των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων νέου τύπου και επανέλεγχο των ΑΩ που πιστώθηκαν από 1/1/2010 μέχρι σήμερα, όπως προβλέπουν οι νόμοι. Επομένως, το αίτημα της τρικομματικής κυβέρνηση προς τον κ. Ολάντ κάθε άλλο παρά εντάσσεται σε ένα παραγωγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Μάλλον έντονη οσμή νέων εξαρτήσεων αναδύει. Δηλαδή, τι έχεις, Γιάννη, τι είχα πάντα».

Κεδίκογλου: Η κυβέρνηση διασφαλίζει το αξιόμαχο των Ε.Δ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Francois Hollande, δήλωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιστός στο δόγμα ότι η χώρα δεν χρειάζεται Εθνική Άμυνα.
Ας το καταλάβει ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα διασφαλίζει το Αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και θωρακίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *