Επικαιρότητα

Νέες κρίσιμες διαβουλεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Νέες κρίσιμες διαβουλεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αρχίζουν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, αφού ακούσει τις επισημάνσεις, τις αντιρρήσεις και τις αντιπροτάσεις Αθήνας και Σκοπίων αναμένεται να ορίσει τη μορφή και τη διάρκεια των περαιτέρω συζητήσεων. Τις τελευταίες εξελίξεις στο σκοπιανό συζήτησαν σε συνάντηση τους η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Σκληρή γλώσσα κατά των Σκοπίων αλλά και κατά των Η. Π.Α χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα δημοσιεύματα σ’ εφημερίδες της ΠΓΔΜ, αναφέρουν ότι τα Σκόπια θα τηρήσουν ακόμη πιο αδιάλλακτη στάση απορρίπτοντας και τις πέντε προτάσεις για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

Δεν απεμπολούμε τα δικαιώματα μας

Λίγες ώρες πριν από τις χωριστές συναντήσεις του Μάθιου Νιμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας Σκοπίων, λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί και χαμηλοί τόνοι συνθέτουν το σκηνικό από ελληνικής πλευράς.

Τόσο ο Αδαμάντιος Βασιλάκης όσο και ο Νικόλα Ντιμιτροφ οι διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων θα επιδώσουν στον κύριο Νίμιτς τις επισημάνσεις των χωρών τους πάνω στην πρότασή του.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο γραφείο του αμερικανού αξιωματούχου , με ανοιχτό χρονοδιάγραμμα.

“Αύριο θα γίνει η συνάντηση των διαπραγματευτών με τον κ. Νίμιτς. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι με τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας παρατηρήσεις επί της προτάσεως που κατέθεσε. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προτείνει η άλλη πλευρά. “, τόνισε σχετικά με τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει αίτημα ή έστω προσέγγιση από αμερικανικής πλευράς για να υπάρξει στο άμεσο μέλλον συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με το Σκοπιανό ομόλογό του.

“Όχι, κανένα τέτοιο μήνυμα δεν υπάρχει, ούτε αίτημα, ούτε καν προτροπή.”, τόνισε.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως γνώμονάς της στα Βαλκάνια είναι η σταθερότητα, ο κ. Ρουσόπουλος ρωτήθηκε για την απάντηση της κυβέρνησης στη θέση των ΗΠΑ ότι το βέτο δεν διευκολύνει τη σταθερότητα.

“Εμείς θέλουμε να βρεθεί λύση στο θέμα των Σκοπίων που να είναι αμοιβαία αποδεκτή”, απάντησε και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά δεν απεμπολεί κανένα από τα δικαιώματά της, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

“Η Ελλάδα έχει το απόλυτο δικαίωμα να μην ψηφίσει για την είσοδο νέων μελών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως έχουν κάνει κι άλλες χώρες στο παρελθόν, σε διάφορες περιστάσεις, ακόμα κι αν είναι η μόνη που θα μειοψηφήσει σε μια απόφαση που λαμβάνεται με ομοφωνία. Δεν είναι ούτε βέτο, ούτε τίποτα δραματικό και κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει. Και κυρίως επειδή ακούω διάφορες φωνές από την Ουάσιγκτον, αυτοί που δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν γνώμη επ΄ αυτού είναι αυτοί που δεν είναι μέλη της ΕΕ, τουλάχιστον για την ΕΕ. Για το ΝΑΤΟ, βέβαια, καθένας λέει τα δικά του”, δήλωσε για το ίδιο θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός των Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Εν τω μεταξύ σε σχέδιο έκθεσης που ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, τονίζεται ότι το θέμα της ονομασίας δεν πρέπει να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

“Οι αποφάσεις περί διεύρυνσης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, λαμβάνονται με ομοφωνία” σχολίασε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι τα Σκόπια θα πρέπει να καταλάβουν, ότι αν δεν αποδεχτούν το γεωγραφικό προσδιορισμό και στοιχειώδεις έννοιες που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα συμβιβασμό αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, τότε φανερώνουν ότι έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους που δεν είναι παράγοντας σταθερότητας αλλά παράγοντας αποσταθεροποίησης.

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρης Σπηλιωτόπουλος συνομιλώντας με δημοσιογράφους αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της ονομασίας:

“Να κλείσουμε το θέμα με μια σύνθετη ονομασία , εάν εξυπηρετεί αυτή τα συμφέροντα μας. Εάν είναι ψευτοκοροιδίες, π.χ. Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, ή Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ιερά Συνοδός της Εκκλησίας, από την πλευρά της εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου με την πεποίθηση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στην αναζήτηση λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Στη διαδικασία διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα σε ανακοίνωση της
“Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, ως τον μηχανισμό επίλυσης του θέματος του ονόματος. Τούτο βεβαίως, περιλαμβάνει διαβουλεύσεις από τους διαπραγματευτές με την ανώτερη πολιτική τους ηγεσία σε αμφότερες τις χώρες. Δεν έχουμε προτείνει καμία άλλη συνάντηση.”

Μετά τις αυριανές συναντήσεις δεν αναμένονται δηλώσεις.

Άκαμπτη στάση τα Σκόπια

Στο μεταξύ χθες στα Σκόπια μετά το συλλαλητήριο που έγινε για την ονομασία του κράτους ομάδες εθνικιστών προσπάθησαν να επιτεθούν στα γραφεία του Ελληνικού συνδέσμου αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία.

Τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στη δύσκολη διαπραγματευτική διαδικασία, δήλωσε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα και προτροπή για απευθείας συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας των Σκοπίων, κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί ελαφρά και ένας σοβαρότερα, ενώ συνελήφθησαν οκτώ διαδηλωτές. Τα χθεσινοβραδινά επεισόδια κοντά, προκάλεσαν αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Το συγκυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) για ενεργή συμμετοχή στελεχών του στα επεισόδια αυτά, με στόχο να αμαυρωθεί η εικόνα του συλλαλητηρίου. Άμεση ήταν η αντίδραση του SDSM που ανταπέδωσε τις κατηγορίες αυτές και χαρακτήρισε ως “παιδαριώδεις” τους ισχυρισμούς του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της ΠΓΔΜ, τα Σκόπια θα τηρήσουν “άκαμπτη στάση” στη συνάντηση της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων “Ντνέβνικ” και “Ουτρίνσκι Βέσνικ”, η ΠΓΔΜ θα απορρίψει όλες τις εναλλακτικές ονομασίες που περιέχονται στην τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, ακόμη και τις δύο ονομασίες (“Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας” και “Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας”), τις οποίες αρχικά είχε αποδεχτεί ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και θα εμμείνει στην πάγια θέση της περί “διπλής ονομασίας”.

Απαντώντας στην ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη σχετικά με την κατάθεση στεφάνου σε μνημείο που έφερε χάρτη με περιοχές της Ελλάδας από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας είπε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν προάγουν το συμφέρον των Σκοπίων.

Από την πλευρά του,ο Κ.Αϊβαλιώτης είπε ότι η Ελλάδα έχει δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αναπτυξιακή βοήθεια και “εισπράξαμε ρατσισμό κατά των βορειοηπειρωτών για την Αλβανία”, ενώ “γνωρίζουμε όλοι τις προκλήσεις που δεχόμαστε από τους σκληρούς εθνικιστές της Βαρντάσκα”.

Συλλαλητήριο ο ΛΑΟΣ

Την επόμενη Τετάρτη ο ΛΑΟΣ διοργανώνει συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής βουλευτών της ΝΔ σε συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, ο Θόδωρος Δροσόπουλος, κατέστησε σαφές πως “η πολιτική στο εθνικό ζήτημα ασκείται από την υπεύθυνη κυβέρνηση”.

Κατά των συλλαλητηρίων τάχθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τη διαφωνία του με τη διεξαγωγή των συλλαλητηρίων εξέφρασε εμμέσως και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Όχι στα άκρα και τις ακρότητες για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Ερωτηθείς για τα συλλαλητήρια, ο πρώην Θόδωρος Πάγκαλος είπε ότι αυτά “δεν βοηθούν την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, διότι η εικόνα που θα δοθεί, όπως έγινε και στο παρελθόν, θα είναι εικόνα μισαλλοδοξίας και φανατισμού και δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε”.

“Δεν οργανώνω κανένα συλλαλητήριο, κλήθηκα να ομιλήσω σε κλειστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Πανμακεδονικών Σωματείων”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Παράλληλα τόνισε, ότι είχε προτείνει δυο μεγάλα συλλαλητήρια υπό την προϋπόθεση συμμετοχής όλων των πολιτικών κόμματων.

Σχετικά με τα επικείμενα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό στη Θεσσαλονίκη ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε:

“Ό,τι είχα να πω για το Σκοπιανό το είπα. Ας αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της. Για τα συλλαλητήρια, έχουμε ακόμα χρόνο”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *