Επικαιρότητα

Με αλλαγές κατατέθηκε το φορολογικό στη Βουλή

Με αλλαγές στις ρυθμίσεις που αφορούν στους τόκους των στεγαστικών δανείων, τη φορολόγηση των αποζημιώσεων απολυμένων και την παρακράτηση φόρου, κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο.

Στην επιτροπή της Βουλής θα συζητηθεί Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη και στην Ολομέλεια η συζήτησή του θα ξεκινήσει την Πέμπτη 8 Απριλίου. Πάντως, όπως φαίνεται, θα γίνονται διορθώσεις και κατά τη διάρκεια της συζήτησής του, ώστε να διασφαλιστεί η δικαιότερη κατανομή των βαρών. Όσον αφορά στο αφορολόγητο όριο των αποζημιώσεων από απολύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτό είναι 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπτώσεις μειώνονται μόνο για τα στεγαστικά που ελήφθησαν από το 2009 και μετά. Όσον αφορά στην παρακράτηση φόρου, θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010.

Οι αλλαγές

Αποζημιώσεις

Ακόμη αλλάζει η κλίμακα φορολόγησης των αποζημιώσεων. Το αφορολόγητο διαμορφώνεται στις 60.000 ευρώ. από 60 έως 100.000 ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 10%, για αποζημίωση από 100 έως 150.000 διαμορφώνεται στο 20% και από 150.000 ευρώ και άνω στο 30%, από 40% που προέβλεπε το νομοσχέδιο.

Ακίνητα – Στεγαστικά

Η δαπάνη για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τετραγωνικών μέτρων, θα αποτελεί τεκμήριο.

Επίσης αυξάνονται τα ποσοστά των προσαυξήσεων όσον αφορά το τεκμήριο για κατοικίες που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες. Η προσαύξηση διαμορφώνεται στο 30% (από 20%) για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 ευρώ το τ.μ. έως 5.000 ευρώ, και σε 50% (από 40%) για κατοικίες με αντικειμενική αξία άνω των 5.000 ευρώ το τ.μ.

Όσον αφορά τη φοροαπαλλαγή για τόκους των στεγαστικών δανείων, δε θίγονται καθόλου τα δάνεια που έχουν συναφθεί πριν την 1η/1ου/2009. Αντίθετα καταργείται η μείωση του φόρου με ποσοστό 40% των τόκων των στεγαστικών δανείων που χορηγούνται το 2009 και 2010 για οποιαδήποτε κατοικία έως 200 τ.μ. και για ύψος δανείου 350.000 ευρώ.

ΦΠΑ

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την ένταξη στο μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 10% τωνιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δεν μπαίνει ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχονται από κρατικά νοσοκομεία και οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

ΦΠΑ 21% μπαίνει στις υπηρεσίες που παρέχουν οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, άμισθοι υποθηκοφύλακες και δικαστικοί επιμελητές, ενώ στο μειωμένο συντελεστή 10% εντάσσονται οι συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης.

Γ. Πεταλωτής: “Δεν εξαιρείται κανείς”

«Δεν κάνουμε εξαίρεση για κανέναν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής o οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κλάδοι του δημοσίου που μπορεί να έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, «στα πλαίσια, όμως, της έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε ως χώρα και ως οικονομία, εξαιτίας κυρίως των πολιτικών που άσκησε η ΝΔ δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι σε αυτά τα πλαίσια αποφασίστηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο να μη γίνουν δεκτές εξαιρέσεις και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα η κυβέρνηση κρίνει τις ανάγκες κάθε κλάδου ξεχωριστά.

Για αποζημιώσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι τροποποιείται η ρύθμιση για τη φορολογηση της αποζημίωσης απολυμένων, με αύξηση του αφορολογήτου που διαμορφώνεται στα 60.000 ευρώ.

Πρόσθεσε δε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση βάζει ένα υψηλό αφορολόγητο και πως μέχρι ένα πολύ μεγάλο ποσό είναι πολύ πιο ευνοϊκή η ρύθμιση στη μεταχείριση των αποζημιώσεων των απολύσεων από το ισχύον καθεστώς.

Μάλιστα, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «πολιτικό θράσος», να μιλά ο αρχηγός της ΝΔ από το βήμα της Βουλής για ανήθικη φορολόγηση των αποζημιώσεων από τις απολύσεις, όταν «αυτή η ρύθμιση που φέρνουμε είναι πολύ πιο ευνοϊκή από αυτή που ίσχυε από τη ΝΔ».

Είπε ακόμη ότι «είναι λυπηρό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη γνωρίζει τα στοιχειώδη, όταν μιλάει από τη Βουλή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη φορολόγηση εκείνων που παίρνουν αποζημιώσεις πάνω από 150.000 ευρώ, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι είναι στην κοινή λογική καταγεγραμμένο και ειδικά στις σημερινές συνθήκες ότι θα πρέπει να φορολογηθούν.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν μπορούμε από τη μια να μιλάμε για τα«golden boys» και από την άλλη να θέλουμε να μένουν αφορολόγητα και στις αποζημιώσεις απολύσεως.

Για εκκλησία

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό για το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι προς το παρόν λόγω και των υποχρεώσεων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο και επανέλαβε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης ως προς τη φορολόγηση της Εκκλησίας είναι γνωστές.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *