Επικαιρότητα

Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε 8 νομούς της χώρας

Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε 8 νομούς της χώρας, θα ισχύσει από σήμερα, Τετάρτη και μέχρι τις 11 Απριλίου. Στόχος είναι η συγκράτηση των τιμών των καυσίμων, που είχαν ξεφύγει σημαντικά σε νομούς της περιφέρειας, όπως η Κρήτη, όπου η απλή αμόλυβδη, έφτασε να πωλείται και πάνω από 1,60 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα εντείνονται οι έλεγχοι, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα καταστρατήγησης του πλαφόν.

Υπέρ του πλαφόν στα καύσιμα, δηλώνουν οι καταναλωτές στην Κρήτη. Αντίθετα, οι βενζινοπώλες αντιδρούν. Ζητούν να μπει πλαφόν σε κάθε στάδιο διακίνησης, δηλαδή και σε διυλιστήρια και εταιρίες και όχι μόνο στην τελική τιμή.

Αντίδραση ΟΒΕ

Για παραπλάνηση των καταναλωτών με αφορμή την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων κατηγορεί την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Αναφέρει παράλληλα ότι πολλά πρατήρια αγόρασαν σήμερα πάνω από τη τιμή του πλαφόν και τώρα καλούνται να πουλήσουν κάτω από τη τιμή αγοράς, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους.

Η ΟΒΕ αναφέρει ακόμη ότι η κυβέρνηση αρνείται να θίξει τα μεγάλα συμφέροντακαι επικαλείται το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκε πλαφόν στα πρατήρια των εθνικών αυτοκινητοδρόμων τα οποία όπως αναφέρει κατέχουν μεγάλες εταιρείες, σε μια περίοδο που οι καταναλωτές θα κινηθούν έντονα για τις γιορτές του Πάσχα και με διαπιστωμένη την κατά πολύ ακριβότερη τιμή από τις μέσες.

Η ΟΒΕ επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με τα οποία το μέσο κέρδος των εταιρειών ανέρχεται σε 5,5 λεπτά ανά λίτρο (4%) ενώ το μέσο κέρδος των πρατηρίων ανέρχεται σε 5,2 λεπτά (3,6%) και επαναλαμβάνει τη θέση της υπέρ της επιβολής ανώτατων τιμών σε όλα τα στάδιαδιακίνησης των καυσίμων.

Με λουκέτο το Πάσχα απειλούν από την έτερη ομοσπονδία, ΠΟΠΑΚ, που λειτουργεί σε κάποιους νομούς.

Γ. Πεταλωτής: “Στοχευμένο το πλαφόν”

«Το πλαφόν που βάλαμε είναι στοχευμένο έτσι ώστε να προστατευθεί ο απλός Έλληνας πολίτης, ο καταναλωτής»,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτήςκληθείς να σχολιάσει «κατηγορία» της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας ότι η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν σε οκτώ νομούς είναι μονομερής, καθώς αφορά μόνο στη λιανική και όχι τη χονδρική πώληση των καυσίμων.

«Το να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια κερδοσκοπίας και στη λιανική, είναι υποχρέωσή μας και αυτό κάνουμε με την επιβολή πλαφόν»,τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Το ύψος του πλαφόν

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι ανώτατες τιμές των καυσίμων που ισχύουν από το πρωί στους 8 νομούς της χώρας. Οι ανώτατες τιμές της αμόλυβδης ανά νομό έχουν ως εξής:

  • Δωδεκάνησα: 1,517
  • Ηράκλειο: 1,520
  • Θεσπρωτία: 1,493
  • Λασίθι: 1,543
  • Πρέβεζα: 1,477
  • Ρέθυμνο: 1,562
  • Φωκίδα: 1,490
  • Χανιά: 1,537

Το ύψος του πλαφόν, υπολογίζεται με μαθημετικό τύπο και είναι διαφορετικό για κάθε νομό και για κάθε τύπο καυσίμου και θα αλλάζει κάθε Κυριακή. Κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνονται νέες ανώτατες τιμές.

Στο νομό Θεσπρωτίας το πλαφόν αφορά την αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης, στο νομό Πρέβεζας την αμόλυβδη και τη σούπερ αμόλυβδη και στη Φωκίδα την αμόλυβδη.

Η ακριβότερη αμόλυβδη 95 οκτανίων στα βενζινάδικα είχε εντοπιστεί σε:

  • Ρέθυμνο: 1,62 (πλαφον 1,562)
  • Λασίθι: 1,60 (πλαφόν 1,543)
  • Δωδεκάνησα: 1,589 (πλαφον 1,517)

Σε εντατικούς ελέγχους στους νομούς, όπου ισχύει το πλαφόν προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τις νομαρχίες. Όπου εντοπίζονται φαινόμενα συνεννόησης και εναρμονισμού τιμών, δηλαδή καρτέλ για να πουλάνε όλοι στο όριο του πλαφόν, θα γίνονται παραπομπές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για επιβολή αυστηρών προστίμων.

Εντείνονται οι έλεγχοι

Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά υγρών καυσίμων από το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, ειδικά στους νομούς της χώρας που έχει επιβληθεί πλαφόν.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, στις συγκεκριμένες περιοχές στόχος των ελέγχων είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, που οδηγούν τις τιμές ακόμα και στα φθηνότερα πρατήρια να πωλούν στο ύψος του πλαφόν. Στις περιπτώσεις αυτές σύμφωνα με τον κ. Κομνηνό, θα ζητηθεί η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *