Επικαιρότητα

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ελλάδας

Σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των 27 Ευρωπαίων ηγετών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των χωρών μελών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα πριν από την έναρξη, της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η συμφωνία θα προβλέπει εμπλοκή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ζητά η Γερμανία. O επίτροπος Ολι Ρεν ζήτησε να υπάρξει εντός της εβδομάδας, πολιτική απόφαση για το μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θα καθοδηγείται από την ευρωζώνη, διαφορετικά – όπως είπε – υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σοβαρή αναταραχή για το ευρώ. Υποστήριξε, δε, την πρόταση Γαλλίας και Ισπανίας για πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Γιούρογκρουπ πριν τη σύνοδο των 27 ηγετών.Την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού στήριξης ενισχύει και το γεγονός ότι ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings προχώρησε στην υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Πορτογαλίας, τόσο σε εγχώριο νόμισμα όσο και σε συνάλλαγμα.

Ρεν: ” Αναγκαίος ο μηχανισμός στήριξης”

Σοβαρές επιπλοκές στη ζώνη του ευρώ βλέπει ο επίτροπος των Οικονομικών Όλι Ρεν σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύχει να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα. Ο Φιλανδός επίτροπος ζητά λύση εντός των τειχών από ένα μηχανισμό που θα διευθύνεται από την Ευρώπη.

“Η θέση της Επιτροπής είναι ότι προτιμούμε ένα μηχανισμό διευκόλυνσης (πληρωμών) της ζώνης του ευρώ για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, ο οποίος πρέπει να διευθύνεται από την Ευρώπη”, είπε ο Ολι Ρεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει το ενδεχόμενο εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

“Τούτου δοθέντος, δεν θέλουμε να μπούμε σε μία θεολογική συζήτηση για το ΔΝΤ”, τόνισε διευκρινίζοντας ότι θεωρεί το ΔΝΤ “ένα εταίρο”, με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση “ήδη συνεργάζεται πολύ καλά”.
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής ο Όλι Ρεν τάχθηκε υπέρ της πρότασης για σύγκληση του Eurogroup προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ να αποφασίσουν έναν μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα.

Κατά τον επίτροπο η Ευρωζώνη βρίσκεται σ΄ ένα σταυροδρόμι όπου η Ελλάδα ή θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ή η Ευρώπη θα πάρει μαθήματα απ’ την κρίση.

Τα βλέμματα στο Βερολίνο

Τα βλέμματα όλων των Ευρωπαίων είναι στραμμένα στο Βερολίνο και στη στάση που θα κρατήσει η καγκελάριος Μέρκελ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Di Welt “η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια συμφωνία στην συνάντηση του Eurogroup για μηχανισμό βοήθειας προς χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα συμφωνεί”.

Το Βερολίνο πάντως φαίνεται ότι δεν έχει αποφασίσει πως θα κινηθεί καθώς στον κυβερνητικό συνασπισμό παρατηρείται διγλωσσία. Ενώ η κυβέρνηση Μέρκελ επιθυμεί το ΔΝΤ να έχει ενεργό ρόλο σε οποιοδήποτε πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε διαχωρίζει τη θέση του. Η προσφυγή μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να είναι επιζήμια για το ευρώ δηλώνει σε συνέντευξή του ο Γερμανός Υπουργός.

Παράλληλα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε χαρακτήρισε σήμερα “πολύ επικίνδυνη” την προτεινόμενη έκτακτη συνάντηση των ηγετών του Eurogroup, πριν την ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής.

Όπως μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ANP ο Ολλανδός πρωθυπουργός θέλει περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους που υπάρχουν πίσω από τη συνάντηση, και επανέλαβε την προτίμηση ττου η Ελλάδα να υποστηριχθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κατά της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ τάχθηκε και υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

“Αν υπάρξει προσφυγή στο ΔΝΤ, η εικόνα του ευρώ θα γινόταν αυτή ενός νομίσματος που δεν μπορεί να επιβιώσει παρά χάρη στη βοήθεια ενός διεθνούς οργανισμού στον οποίο οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πλειοψηφία και όπου οι Αμερικανοί και οι Ασιάτες (αντιπρόσωποι) έχουν ολοένα και περισσότερη επιρροή”, εκτιμά ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, στο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη.

Την ίδια ώρα όμως ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι,υποστήριζε τη λύση μιας κοινής παρέμβασης της ΕΕ και του ΔΝΤ για να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά με τις προϋποθέσεις ότι το ΔΝΤ θα ενεργήσει μόνον ως “τράπεζα” και ότι τη διαχείριση της κατάστασης θα έχει η Ευρώπη.

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από τον οίκο Fitch.

Την ανάγκη της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ενισχύει και το γεγονός ότι  ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε σήμερα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από “AA” σε “ΑΑ-“, συνοδεύοντάς την αξιολόγηση αυτή με αρνητική προοπτική.

“Ακόμη και αν η Πορτογαλία δεν επηρεάσθηκε υπερβολικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης είναι ασθενέστερες από ό,τι στις 15 άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, γεγονός που θα βαρύνει μεσοπρόθεσμα στη δημοσιονομική της κατάσταση”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Fitch.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Fitch, ο δείκτης PSI-20 του χρηματιστηρίου της Λισαβόνας υποχώρησε κατά 2,20% στις 7.910 μονάδες , με το σύνολο των χρηματιστηριακών τίτλων να βρίσκονται στο κόκκινο. Οι τραπεζικοί τίτλοι επλήγησαν ιδιαίτερα με την μετοχή BES να υποχωρεί κατά 3,78%, της BCP κατά 3,17% και της BPI κατά 2,76%.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα στο 2,8%του ΑΕΠ μέχρι το 2013, σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα συζητηθεί την Πέμπτη στο πορτογαλικό κοινοβούλιο,βασίζεται στην δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, με πάγωμα των μισθών του δημόσιου τομέα για τέσσερα χρόνια, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων.

Προβλέπει επίσης αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων , την επανέναρξη των ιδιωτικοποιήσεων και την αναβολή των δημοσίων επενδύσεων.


Σε πρόγραμμα σκληρής λιτότητας προχωρά ο Ισπανός πρωθυπουργός

Αποφασισμένος να εφαρμόσει μία πολιτική “άκρας λιτότητας” για να απαντήσει στις αμφιβολίες των αγορών όσον αφορά την ικανότητα της χώρας του να επιτύχει τη μείωση του δημοσίου ελλείμματός της στο 3% το 2013, δήλωσε σήμερα και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Η Μαδρίτη έχει ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή ποικίλων οικονομικών μέτρων για το τρέχον έτος, μεταξύ των οποίων και μία “μείωση των προσφορών εργασίας” στον δημόσιο τομέα, υπενθύμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις του ηγέτη της δεξιάς Μαριάνο Ραχόι όσον αφορά την αξιοπιστία του κυβερνητικού προγράμματος για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο παρουσίασε η ισπανική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση Θαπατέρο εξήγγειλε στα τέλη Ιανουαρίου ένα πρόγραμμα λιτότητας που αποβλέπει στην εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα 2010-2013. Στόχος είναι το 2013 να περιορισθεί στο 3% του ΑΕΠ ένα δημόσιο έλλειμμα που το 2009 εκτοξεύθηκε στο 11,4% του ΑΕΠ.

Η Ισπανία, τραυματισμένη από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και την έκρηξη της “φούσκας” της αγοράς ακινήτων, βρίσκεται σε ύφεση από τα τέλη του 2008 και βλέπει την ανεργία της να εκτινάσσεται σήμερα στο 19% του ενεργού πληθυσμού.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *