ΕπικαιρότηταΤΕΧΝΕΣ

“Έφυγε” ο Γιάννης Μόραλης

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος, χαράκτης και σκηνογράφος Γιάννης Μόραλης, ο οποίος διετέλεσε και καθηγητής της ανωτάτης σχολής καλών τεχνών.

Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα το 1916 και το 1927 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Με υποτροφία έφυγε το 1936 για την Ρώμη. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και σπούδασε νωπογραφία και ψηφιδωτό και το 1947 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στην ΑΣΚΤ.

Το 1949 με αρκετούς Έλληνες ζωγράφους μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Νικολάου και Νίκος Εγγονόπουλος, ιδρύουν την καλλιτεχνική ομάδα “Αρμός” και διοργανώνουν την πρώτη κοινή έκθεση στο Ζάππειο το 1950. Από το 1954 ξεκινάει την συνεργασία του με το ελληνικό θέατρο, πρώτα με το Θέατρο Τέχνης και στη συνέχεια με το Εθνικό Θέατρο.    Τιμήθηκε για πρώτη φορά με βραβείο ζωγραφικής το 1940. Αποχώρησε από την ΑΣΚΤ το 1983 και το 1988 η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας τον τίμησε με μεγάλη αναδρομική έκθεση. Το 1999 του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Ταξιάρχη της Τιμής . Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους, ένας σπουδαίος δημιουργός, που προσέφερε πολλά στην πατρίδα μας, ο Γιάννης Μόραλης, έφυγε από κοντά μας.
Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Αλλά και στον κόσμο του Πολιτισμού και των Τεχνών, που έγινε από σήμερα πολύ φτωχότερος”.

Η φωτό είναι από το http://camerastyloonline.wordpress.com/

Μια σκέψη για το ““Έφυγε” ο Γιάννης Μόραλης

  • Από τους τελευταίους εικαστικούς της γενιάς του ’30 οι οποίοι έδρασαν μέσα από την ομαδική έμπνευση, συνεργασία και σεβασμό στην τέχνη.
    Η ανάγκη των χρόνων εκείνων, να υπάρξει μία διαφορετική έκφραση η οποία πήγαζε από την άγευστη για την Ελλάδα, Δύση, έκανε τους τότε νέους εικαστικούς να δημιουργήσουν έναν θαυμαστό κόσμο από το τίποτα.
    Οι συμβολή τους στην σκέψη και στην οπτική κρίση είναι μεγάλη.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *