Κόσμος

Με απεργίες διαρκείας απειλούν τα συνδικάτα στη Γαλλία

Με απεργίες διαρκείας απειλούν τα συνδικάτα στη Γαλλία, αν η κυβέρνηση Σαρκοζί δεν εγκαταλείψει τα σχέδιά της για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Την Τρίτη παρέλυσαν οι μεταφορές και τα σχολεία έμειναν κλειστά, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν στις πορείες διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

Ηχηρό «όχι» στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία, είπαν σήμερα Τρίτη πάνω από 500.000 διαδηλωτές, συμμετοχή που ξεπερνά κάθε άλλη προηγούμενη.

Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι σήμερα είναι η πιο σημαντική ημέρα των κινητοποιήσεων κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της κυβέρνησης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, η οποία προβλέπει κυρίως την αύξηση του ελάχιστου ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη από τα 60.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση του νομοσχεδίου με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν να δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει στα όρια αυτού που είναι δυνατό να γίνει όσον αφορά τις παραχωρήσεις, αλλά και ότι είναι αποφασισμένος να φέρει εις πέρας” τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, παρά τις σημερινές κινητοποιήσεις.

Ο Φιγιόν έκρινε επίσης “ανεύθυνη” την κίνηση της “άκρας αριστεράς και ενός μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος” να “κατεβάσουν τους 15χρονους στο δρόμο” με αφορμή την τέταρτη αυτή ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, καθώς τα συνδικάτα κάλεσαν τους νέους να κινητοποιηθούν μαζικά κατά της μεταρρύθμισης.

Η Γερουσία ψήφισε το βράδυ της Δευτέρας ένα από τα βασικά μέτρα της μεταρρύθμισης που είναι η αύξηση του ορίου της ηλικίας για όσους δικαιούνται να λάβουν πλήρη σύνταξη από τα 65 στα 67 χρόνια, αφού είχε ήδη εγκρίνει την αύξηση του ελάχιστου ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια.

Η πλήρης έγκριση του νόμου και από τα δύο σώματα, την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία, αναμένεται έως το τέλος του Οκτωβρίου οπότε και ο νόμος θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τελική έγκριση.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *