ΤΕΧΝΕΣ

Media dell Arte:Φολέγανδρος – Σίκινος – Δονούσα

tn_poster_gnΤο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φετινού καλοκαιριού στη Φολέγανδρο, στη Σίκινο και στη Δονούσα παρουσίασαν την Δευτέρα εκπρόσωποι των νησιών και της Media dell’ Arte, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης.

Στο πλαίσιο των Γιορτών στα νησιά διοργανώνονται τρεις εκθέσεις: η έκθεση αστρονομίας στη Φολέγανδρο, η ιστορική έκθεση στη Σίκινο και η αρχαιολογική έκθεση στη Δονούσα. Στις εκθέσεις και στη σημασία του εκθεσιακού υλικού αναφέρθηκε η Ελεάννα Βλάχου, ιστορικός – μουσειογράφος, μέλος της ομάδας Media dell’ Arte

Οι Γιορτές στα Νησιά, όπως τόνισε εκ μέρους της Media Dell’ Arte ο Γιώργος Πατεράκης, δεν εξαντλούνται σε μια σειρά εκδηλώσεων και συναυλιών. Στο Σχέδιο «Νησολόγιο», εντάσσονται μια σειρά από ερευνητικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις με στόχο, όπως είπε, το πολιτιστικό γεφύρωμα των νησιών αυτών.

«Το Νησολόγιο επιχειρεί να ξαναμιλήσει για τη ζωή των νησιών, τις ιδιαίτερότητές τους και την ιστορία τους και να προτείνει στον επισκέπτη να αφουγκραστεί με μεγαλύτερη προσοχή τους τόπους αυτούς την επόμενη φορά που θα βρεθεί εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατεράκης.Στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των νησιών στάθηκε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Σικίνου Γιάννης Συρίγος, λέγοντας πως χάρη στο Νησολόγιο έχει ξεκινήσει ο σταδιακός εξοπλισμός και η δημιουργία υποδομών στο νησί. Από φέτος η Σίκινος έχει πολιτιστικό κέντρο το οποίο εγκαινιάζεται με τη φιλοξενία της έκθεσης «Μικροϊστορίες», στο πλαίσιο των «Γιορτών Σικίνου», ενώ έχει ήδη εξοπλιστεί με συστήματα προβολής για το φεστιβάλ «Μέρες Ντοκιμαντέρ», τα οποία πλέον αποτελούν τον εξοπλισμό της αίθουσας προβολών που θα λειτουργεί όλο το χρόνο στο νησί.

 Χάρτης της Φολέγανδρου

Χάρτης της Σικίνου  

Το πρόγραμμα των φεστιβάλ περιλαμβάνει:

  • τη σειρά κινηματογραφικών προβολών “Μέρες Ντοκιμαντέρ” που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος στο πλαίσιο των Γιορτών Φολεγάνδρου και για πρώτη χρονιά στις Γιορτές Σικίνου
  • τη σειρά “Μουσικοί του Αιγαίου” που ξεκινά από φέτος και παρουσιάζει παραδοσιακούς μουσικούς από διάφορα νησιά του Αιγαίου
  • συναυλίες με ελληνική και ξένη μουσική (Μάρθα Φριντζήλα, Λιζέτα Καλημέρη, Μανώλης Φάμελλος, Muhabbet Mafia, The Invisible Impro Quartet, Meltemi Μusic Group, The Funkey κλπ.)
  • παραστάσεις θεάτρου σκιών από τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών του Άθω Δανέλλη
  • έκθεση αστρονομίας – νυχτερινή παρατήρηση ουρανού – ομιλίες (Φολέγανδρος)
  • την ιστορική έκθεση “Μικροϊστορίες” (Σίκινος)
  • τη διπλή αρχαιολογική έκθεση
    1. “Η Γεωμετρική Δονούσα: Βαθύ Λιμενάρι, οχυρωμένος οικισμός του 9ου π.Χ. αιώνα” και
    2. “Το χρονικό μιας ανασκαφής. 1968 – 1972: Τομές και ανασυνθέσεις” (Δονούσα)

Η διάρκεια των φεστιβάλ είναι:

Γιορτές Φολεγάνδρου: 8 – 30 Ιουλίου

Γιορτές Σικίνου: 1 – 15 Αυγούστου

Γιορτές Δονούσας 25 – 30 Αυγούστου

Οι γιορτές στα Νησιά πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *