Επικαιρότητα

Μειώνονται οι τιμές έως 60% σε 4847 φάρμακα

Μειωμένες πάνω από 60% θα είναι από τη Δευτέρα, 6/9, οι τιμές σε 4.847 φάρμακα. Το ετήσιο όφελος των ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζεται σ ε1,2 δισ. ευρώ, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Πολιτείας η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Για την έκδοση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν πηγές και από τις 22 χώρες – μέλη της Ε.Ε., στις οποίες υπάρχουν και δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία τιμών.

Στο 1,2 δισ. ευρώ το όφελος των ασφαλιστικών ταμείων

Μειώσεις τιμών μέχρι 66,57% σε 4.847 φαρμακευτικά προϊόντα, σε σύγκριση με τις τιμές που είχαν πριν την μεταβατική, οριζόντια μείωση τιμών του περασμένου Μαΐου, περιλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.

Οι τιμές 1.370 σκευασμάτων αυξάνονται, ενώ σταθερές παραμένουν οι τιμές 613φαρμακευτικών προϊόντων.

Συνολικά ανατιμολογήθηκαν 6.830 κυκλοφορούντα σκευάσματα και έλαβαν τιμές 324 νέα. Στο Δελτίο περιλαμβάνονται 7.154 προϊόντα, που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της εθνικής κατανάλωσης.

Για την έκδοση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν πηγές και από τις 22 χώρες – μέλη της Ε.Ε., στις οποίες υπάρχουν και δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία τιμών. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται και φθηνότερες χώρες οι οποίες ουδέποτε χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Λετονία κ.α..

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για να συζητήσει τυχόν ενστάσεις και να προχωρήσει, εφόσον αυτό απαιτείται, στην έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27 Σεπτεμβρίου 2010.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *