Επικαιρότητα

Μέχρι το 2013 ο σημερινός ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης


Με την παρούσα του μορφή έως το 2013 θα παραμείνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, όπως συμφώνησαν ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Ωστόσο, η τελευταία επιμένει ότι ο μηχανισμός που θα τον διαδεχτεί θα πρέπει να προβλέπει ανάληψη μέρους του κόστους του -επομένως και του ρίσκου- από ιδιώτες επενδυτές, κάτι που η Μέρκελ θεωρεί ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια προστασίας του ευρώ. Στο μεταξύ η ιρλανδική Κυβέρνηση αναμένεται ότι θα απολέσει σήμερα Παρασκευή, μετά τις επαναληπτικές εκλογές, δύο έδρες από την ήδη αδύναμη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Ωστόσο ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών είναι πεπεισμένος ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί ο επίμαχος προϋπολογισμός λιτότητας, παρά τη λαϊκή δυσφορία, μετά τις επαφές που είχε με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και με άλλους πολιτικούς. Αναφορικά με την Πορτογαλία, οι Financial Times Deutschland υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης την πιέζουν να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Στόχος της πίεσης θεωρείται πως είναι να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση η Ισπανία, ωστόσο μέχρι στιγμής η Λισαβόνα αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής. Την ίδια στιγμή στη Μαδρίτη, ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ισπανίας υποστήριξε ότι η δυσπιστία των αγορών μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση της χώρας, μολονότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι διαφορετική από αυτήν της Ιρλανδίας ή της Ελλάδας.

Μιλώντας σε συνέδριο, που διοργανώθηκε από τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να διατηρήσει ένα ισχυρό ευρώ, που θα στηρίζεται σε σκληρές περικοπές στους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης. Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει ένα ισχυρό ευρώ, που θα στηρίζεται από σκληρές περικοπές στους προϋπολογισμούς των κρατών της Ευρωζώνης. Η Καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε ότι δεν ζητά να γίνουν αλλαγές στο υφιστάμενο ταμείο διάσωσης, αλλά θέλει την είσοδο ιδιωτών στο νέο σύστημα, που θα λειτουργήσει μετά το 2013.

Οι δηλώσεις της Μέρκελ έγιναν λίγες ώρες αφότου η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Αλιότ-Μαρί συντάχθηκε με τη γερμανική άποψη για την ανάγκη ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη. Οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού έγιναν στη διάρκεια επίσκεψής της στο Βερολίνο, όπου πάντως απέφυγε να υποστηρίξει ανοικτά το αίτημα του Βερολίνου για συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στον μηχανισμό αποτροπής χρεοκοπίας χωρών της ευρωζώνης

Οι συζητήσεις αυτές γίνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, όπου οι ηγέτες αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες για τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, που θα διαδεχθεί από το 2013 το υφιστάμενο σύστημα στήριξης.

Την ώρα που το Ευρώ δέχεται πιέσεις και οι αγορές ανησυχούν για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ο πανίσχυρος κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Άξελ Βέμπερ έκανε παρέμβαση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. «Πρέπει να βλέπουμε το ευρώ ως ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα», ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung ο κ. Βέμπερ. Επέμεινε δε ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συγκροτήθηκε για τη στήριξη των μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα

Οι παρεμβάσεις της Μέρκελ και του Βέμπερ είχαν στόχο να καθησυχάσουν τις αγορές, ότι δεν υπάρχουν κι άλλα μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα λόγω χρέους. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και ο Γκουίντο Βεστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, που επέκρινε τη φημολογία για τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης χρέους στην Ισπανία και την Πορτογαλία, λέγοντας ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες.

Ο Βέστερβελε εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η ιρλανδική Κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την έγκριση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας που ανακοινώθηκαν με στόχο να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που χρειάζεται το Δουβλίνο για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα.

Ιρλανδία: Δύο έδρες χάνει σήμερα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Η ιρλανδική Κυβέρνηση αναμένεται ότι θα δει σήμερα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της να μειώνεται στις δύο έδρες, μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών για την πλήρωση μιας κενής έδρας στη Βουλή. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει σίγουρος ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός λιτότητας, παρά τη λαϊκή δυσφορία. Το αποτέλεσμα της επαναληπτικής εκλογής, που θα γίνει επισήμως γνωστό το απόγευμα, είναι σχεδόν βέβαιο. Όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις την έδρα στην περιφέρεια Ντόνεγκαλ, θα κερδίσει το εθνικιστικό, αντι-ευρωπαϊκό κόμμα Sinn Fein.

Έτσι η κυβερνητική πλειοψηφία θα περιοριστεί σε δύο έδρες, τις οποίες μάλιστα κατέχουν ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο καταψήφισης του προϋπολογισμού λιτότητας. Εάν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός θα επιδεινωθεί η οικονομική κρίση. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν δήλωσε «ικανοποιημένος» από τις επαφές με είχε με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και με άλλους πολιτικούς. «Υπάρχει πλειοψηφία για τον προϋπολογισμό και θα εγκριθεί», δήλωσε ο Λένιχαν.

Η Κυβέρνηση παρουσίασε ένα τετραετές πρόγραμμα λιτότητας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει δραστική μείωση των δαπανών και αύξηση της φορολογίας, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής μέχρι να γνωστοποιηθούν λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Fine Gael, το οποίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έχει δηλώσει ότι δεν δεσμεύεται από τους όρους του τετραετούς προγράμματος λιτότητας, αλλά συμφωνεί με το στόχο για περικοπές.

“Οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Πορτογαλία να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης”

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης πιέζουν την Κυβέρνηση της Πορτογαλίας να ζητήσει με τη σειρά της βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times Deutschland.

«Μολονότι οι πορτογαλικές τράπεζες δεν θεωρούνται υπερχρεωμένες, όπως οι ιρλανδικές, εξαρτώνται και αυτές από τα ρευστά διαθέσιμα της ΕΚΤ για τις δραστηριότητές τους”, σημειώνει η εφημερίδα, που δεν επικαλείται κάποια συγκεκριμένη πηγή για όσα γράφει

Η πίεση που ασκείται στην Πορτογαλία έχει ως στόχο να αποφευχθεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση η Ισπανία. “Εάν η Πορτογαλία χρησιμοποιήσει το σχέδιο βοήθειας, αυτό θα είναι επωφελές για την Ισπανία”, ανέφερε πηγή του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι στιγμής πάντως η πορτογαλική Κυβέρνηση αρνείται ακόμη και να σκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. “Η χώρα δεν έχει ανάγκη από καμία βοήθεια”, επανέλαβε την Δευτέρα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες.

Το έλλειμμα της Πορτογαλίας έφτασε το 2009 το ποσοστό-ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να το μειώσει στο 7,3% φέτος και στο 4,6% το 2011, λαμβάνοντας σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως μείωση των μισθών και αύξηση των φόρων.

Από τη μεριά του ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Μάλο δε Μολίνα, υποστήριξε το βράδυ της Πέμπτης ότι η δυσπιστία των αγορών μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση της χώρας, μολονότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι διαφορετική από αυτήν της Ιρλανδίας ή της Ελλάδας.

«Στην παρούσα εξαπλούμενη κατάσταση αυτό που συμβαίνει είναι ότι, μολονότι η ισπανική οικονομία δεν παρουσιάζει κανένα από τα αδύναμα στοιχεία της ελληνικής και της ιρλανδικής οικονομίας, οι απλές προσδοκίες των αγορών μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση της Ισπανίας», είπε ο Μάλο δε Μολίνα μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη μιας συζήτησης που οργάνωσε η εμπορική σχολή IESE της Μαδρίτης.

«Όταν υπάρχουν φαινόμενα υποψίας και μετάδοσης οι οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αν και διαφορετικού εύρους και φύσης, μπορεί να υποστούν τις συνέπειες διότι στις αγορές ορισμένες προσδοκίες κάποιες φορές γίνονται αυτοεκπληρούμενες προφητείες», πρόσθεσε ο Μάλο δε Μολίνα. «Για την Ισπανία, που εξαρτάται από τη συγκέντρωση εξωτερικών πόρων, η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη», υπογράμμισε, επιμένοντας στο γεγονός ότι οι ισπανικές αρχές «αντέδρασαν όπως τον Μάιο» (σ.σ. μετά τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα) υιοθετώντας μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας για να καθησυχάσουν τις αγορές.

Ο Μάλο δε Μολίνα διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται να προστρέξει σε βοήθεια και ζήτησε από όλους τους οικονομικούς παράγοντες να εργαστούν και να δείξουν στις αγορές ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *