Αθλητικά

Μουντομπάσκετ: Ήττα της Εθνικής από τη Ρωσία με 73-69

Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ τελείωσε με ήττα τις υποχρεώσεις της στη φάση των ομίλων του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, καθώς έχασε με 73-69 στην Άγκυρα από τη Ρωσία και τερμάτισε στην τρίτη θέση του τρίτου ομίλου και περιμένει τον βραδινό αγώνα Γαλλίας-Ν. Ζηλανδίας για να μάθει αν θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία ή την Ισπανία στο νοκ άουτ παιχνίδι της φάσης των «16» το Σάββατο το βράδυ (21:00).
Κακή στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα η εθνική μας ομάδα βρέθηκε να χάνει ακόμη και με 20 πόντους διαφορά, κατάφερε πάντως να μαζέψει το σκορ στο τελευταίο δεκάλεπτο και να μετριάσει τις άσχημες εντυπώσεις.
Νωθρά μπήκε στο ξεκίνημα του αγώνα η εθνική μας ομάδα με κακές επιλογές σε άμυνα και επίθεση με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να πάρουν από νωρίς τα ηνία του αγώνα και να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη διαφορά στο σκορ με αιχμές του δόρατος τους Καούν , Μοζγκόφ και Μπίκοφ.
Ήδη από το έκτο λεπτό η Ρωσία με δύο συνεχόμενα καλάθια έκανε το 9-2, επικρατώντας με άνεση στις προσωπικές μονομαχίες απέναντι στους διεθνείς μας μέσα και έξω από τη ρακέτα.
Ένα περίπου λεπτό πριν την λήξη της πρώτης περιόδου η Ρωσία με δύο καρφώματα απέναντι στην αποδιοργανωμένη ελληνική άμυνα έφτασε στο +12 (20-8) για να κλείσει τελικά το πρώτο δεκάλεπτο με 20-10 χάρη σε καλάθι του Περπέρογλου.
Ίδια περίπου γεύση και στο 2ο δεκάλεπτο για την εθνική μας ομάδα που προσπάθησε να τρέξει στην επίθεση και να κλείσει τους διαδρόμους στην ελληνική ρακέτα, κάτι που επέτρεψε στην Ελλάδα να μειώσει με τρίποντο του Καϊμακόγλου σε 22-17, 5:34΄΄ πριν την λήξη του ημιχρόνου.
Η καλή περιφερειακή άμυνα άρχισε να αποδίδει πλέον καρπούς και με κάρφωμα του Σχορτσιανίτη ύστερα από ριμπάουντ η Ελλάδα πλησίασε για πρώτη φορά σε απόσταση βολής (22-20), όμως ο Καούν στην επόμενη κιόλας επίθεση αύξησε και πάλι σε +4 πόντους την διαφορά (24-20).
Ένα λεπτό πριν την λήξη του αγώνα ο Καϊμακόγλου με ωραίο μπάσιμο και λέϊπ απ μείωσε σε -1 την διαφορά (28-27), και ο Ζήσης με γκολ-φάουλ ισοφάρισε για πρώτη φορά σε 30-30 που ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Στο δεύτερο ημίχρονο ένα γρήγορο 4-0 των Ρώσων «απάντησαν» οι διεθνείς μας με τους Σπανούλη και Τσαρτσαρή ισοφαρίζοντας εκ νέου σε 34-34.
Ο Γιάννης Μπουρούσης με τρίποντο έδωσε για πρώτη φορά προβάδισμα στην εθνική μας ομάδα με 37-36 στα 6:36΄΄ πριν το τέλος της 3ης περιόδου, όμως οι Ρώσοι με ένα δίλεπτο «ξέσπασμα» ανέβασαν και πάλι την διαφορά στο +7 (44-37) στα 5:05΄΄.
Το πρόβλημα της εθνικής μας κάτω από τα καλάθια ήταν εμφανές και ο Μπορόνοφ με χαρακτηριστική άνεση και λέϊ απ «εκτόξευσε» τη διαφορά στους +9 πόντους (46-37), και όσοι πίστευαν ότι θα σταματούσαν κάπου εκεί οι Ρώσοι διαψεύστηκαν αφού λίγο αργότερα στα 3:15΄΄ ο Μοζγκόφ με έμμεσο τρίποντο (καλάθι και φάουλ) έφτασε το σκορ στο 49-37.
Τίποτα δεν φαινόταν να λειτουργεί σωστά στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με μοναδικό ελαφρυντικό ίσως ότι οι διεθνείς μας είχαν το μυαλό τους από τώρα στην επόμενη φάση των «16».
Με εντυπωσιακό κάρφωμα του Βορόντσεβιτς στα 10 περίπου δευτερόλεπτα του τρίτου δεκαλέπτου οι Ρώσοι έκαναν εν μέσω επευφημιών το 59-43 αγγίζοντας το +16.
Και σαν να μην έφτανε αυτό αλλά με καλάθια των Πονγκρασόφ και Μόνια η διαφορά στρογγύλεψε στα +20 (63-43)  για τους «αφηνιασμένους» Ρώσους που έτρεχαν την ώρα που οι διεθνείς μας περπατούσαν στο παρκέ.
Ο Σχορτσιανίτης ήταν η μοναδική όαση στην εθνική μας και με δικό του καλάθι μείωσε σε 63-45, 8,5 περίπου λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, ενώ ήταν αυτός που με γκολ-φάουλ περιόρισε σε 64-51 την διαφορά στα 6:11΄΄ πριν το τέλος.
Με τον Νίκο Ζήση λίγο αργότερα η Ελλάδα έριξε τη διαφορά στο -13 (66-53) αρχικά και στο -11 (66-55) στη συνέχεια με αντεπίθεση και καλάθι του Διαμαντίδη στα 4:34΄΄ πριν το φινάλε της αναμέτρησης, βελτιώνοντας παράλληλα αισθητά την άμυνα.
Ο Διαμαντίδης με δικό του τρίποντο κατέβασε μετά από πολύ ώρα την διαφορά στους -8 πόντους (66-58), όμως ο Φριτζόν «απάντησε» με τρίποντο για να φέρει και πάλι την διαφορά στους 11 πόντους (69-58).
Ο Ζήσης με ωραία προσπάθεια μείωσε την διαφορά σε -7 πόντους (69-62) στα 2:44΄΄  πριν το τελικό σφύριγμα της κόρνας της γραμματείας δίνοντας ουσιαστικά το έναυσμα για την ύστατη προσπάθεια για ανατροπή του αγώνα, μια ανατροπή που δεν ήρθε όμως ποτέ αφού κάπου εκεί ανασυντάχθηκαν οι Ρώσοι και με δύο συνεχόμενα καλάθια ανέβασαν και πάλι την διαφορά στους +10 (73-63).
Με δύο τρίποντα στο τελευταίο λεπτό των Διαμαντίδη και Σπανούλη η εθνική μείωσε σχεδόν σε απόσταση βολής τη Ρωσία, όμως ο χρόνος που απέμενε ήταν πια πολύ λίγος για την ανατροπή.
Το τελικό 73-69 για τη Ρωσία στέλνει τους Ρώσους στη 2η θέση του 3ου ομίλου και την Ελλάδα στην 3η θέση εν αναμονή του βραδινού αγώνα Γαλλίας – Ν. Ζηλανδίας το αποτέλεσμα του οποίου κρίνει αν θα αντιμετωπίσουμε τη Γαλλία ή την Ισπανία το βράδυ του Σαββάτου στο νοκ άουτ παιχνίδι για τη φάση των «16».

Διαιτητές: Πουκλ (Σλοβενία), Μαράνιο (Βραζιλία), Ρότσα (Πορτογαλία)

Τα δεκάλεπτα: 10-20, 30-30, 43-59, 69-73

ΕΛΛΑΔΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Μπουρούσης 5 (1), Ζήσης 11, Σπανούλης 8, Καλάθης 3, Πρίντεζης 4, Περπέρογλου 4, Τσαρτσαρής 3, Διαμαντίδης 8 (2), Καϊμακόγλου 7 (1), Σχορτσιανίτης 16

ΡΩΣΙΑ (Ντέιβιντ Μπλατ): Βορόντσεβιτς 10 (2), Κολέσνικοφ, Μπίκοφ 4, Φριτζόν 8 (2), Καούν 8, Ζουκανένκο 6, Πονκρασόφ 4, Μόνια 6, Κβοστόφ, Βορόνοφ 9, Μοζγκόφ 18

Πηγή: ΕΡΤ

Μια σκέψη για το “Μουντομπάσκετ: Ήττα της Εθνικής από τη Ρωσία με 73-69

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *