Επικαιρότητα

Νέα μέτρα λιτότητας ζήτησε από την Ελλάδα η Μέρκελ

Νέα μέτρα λιτότητας σε βάθος τριετίας ζήτησε από την Ελλάδα, η  Γερμανίδα Καγκελάριος, πριν δώσει το “πράσινο φως”, για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Σε δηλώσεις της η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Νωρίτερα πάντως και μετά από σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών, με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων για το ίδιο ζήτημα, αποφασίστηκε η ταχεία κατάρτιση ενός νομοσχεδίου βάσει του οποίου θα χορηγηθεί βοήθεια προς την Ελλάδα πριν από τις 19 Μαΐου. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι αρνητικές φωνές για την στάση της κ. Μέρκελ στο ζήτημα.

“Μέτρα για αποδέσμευση της βοήθειας”

Συνεχίζει την κωλυσιεργία η Γερμανία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε νέα μέτρα λιτότητας, σε βάθος τριετίας για να δώσει την έγκρισή της για την αποδέσμευση του ποσού που θα διαθέσει προς βοήθεια της Ελλάδας.

“Το λέω ξεκάθαρα, η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα αν πληρούνται οι προϋποθέσεις”,σημείωσε η καγκελάριος και υπογράμμισε ότι έχει “εμπιστοσύνη” στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς, όπως είπε, αυτές θα καταλήξουν στο πρόγραμμα οικονομικών μέτρων που απαιτεί το Βερολίνο.

“Η Γερμανία θα ξεκινήσει τη διαδικασία παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, μόλις αυτή ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της”, συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι εφόσον“η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί αυστηρά μέτρα, όχι μόνο για ένα αλλά για αρκετά χρόνια, θα έχουμε τότε μια καλή ευκαιρία για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ”.

Η κ. Μέρκελ απέδωσε την εμμονή της για ένα πλήρες και καλά προετοιμασμένο πρόγραμμα στις ανησυχίες των πολιτών της Γερμανίας, ενώ απέκλεισε την υπόθεση για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο, στο οποίο αναφέρθηκαν διάφοροι στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες, “δεν αποτελεί επιλογή” και το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να προκαλεί ανησυχία στις αγορές.

Συνάντηση Σόιμπλε με τα πoλιτικά κόμματα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας για να συζητήσει την ταχεία κατάρτιση ενός νομοσχεδίου βάσει του οποίου θα χορηγηθεί βοήθεια προς την Ελλάδα πριν από τις 19 Μαΐου.

Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι “ουσιαστικά έτοιμα να βοηθήσουν την οικονομικά δοκιμαζόμενη Ελλάδα”, δήλωσε ο Σόιμπλε μετά τη σύσκεψη και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για τη χορήγηση περίπου 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, μέσω κρατικής τράπεζας.

Ο κ.  Σόιμπλε δήλωσε ότι η ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει στις 19 Μαΐου το ευρω-ομόλογο ύψους 8,5 δισ. ευρώ θα είχε “απρόβλεπτες συνέπειες” και υπογράμμισε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τη σταθερότητα του ευρώ και επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ ως το Σαββατοκύριακο.

Στη σύσκεψη  ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης για τη βοήθεια προς την Ελλάδα ως τις κρίσιμες εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στις 9 Μαΐου.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία σκοπεύει να στηρίξει το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, καθώς το μέλλον του ευρώ έχει τεθεί σε κίνδυνο. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το δημοσιονομικό της έλλειμμα, πρόσθεσε.

“Είπαμε ότι θα βοηθήσουμε αν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ευρώ, τώρα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, πρώτα πρέπει να ελέγξουμε προσεκτικά ότι η Ελλάδα προχωρεί στις περικοπές του ελλείμματός της. Πρέπει να βοηθήσουμε αλλά οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, δεν πληρούνται ακόμη.”, τόνισε ο Φόλκερ Κάουντερ, σε δήλωσή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο Σόιμπλε την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον γενικό διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ οι οποίοι θα έχουν συνομιλίες και με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων.

Στα ύψη τα spread

Tο spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε νωρίτερα έως τις 663 μονάδες βάσης από 588 μονάδες βάσης που έκλεισε την Παρασκευή.

Η νέα εκτίναξη των spreads στην αγορά ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών να κλείσει σε νέα χαμηλά έτους στις 1.804,91 μονάδες με πτώση 2,86%

Στη νέα διεύρυνση συνέβαλαν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, ο οποίος άφησε ανοιχτό το θέμα της παροχής οικονομικής βοήθειας από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ότι η Γερμανία δεν έχει δεσμευτεί ακόμη να παράσχει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και επανέλαβε, αιτιολογώντας την πάγια θέση της Γερμανίας, ότι μια οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα αυτή την χρονική στιγμή θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης προς την Αθήνα για λήψη αυστηρών μέτρων προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

H κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση μπορεί να είναι οποιαδήποτε. Προσφέροντας χρήματα πολύ νωρίς θα εμπόδιζε την Ελλάδα να κάνει αυτό που πρέπει με την απαιτούμενη επιμέλεια και πειθαρχία“, τόνισε.

Αλφατάζ: “Δεν υπάρχουν προθεσμίες”

Φειδωλός στις δηλώσεις του ήταν ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλφατάζ.

Ερωτηθείς πότε θα είναι έτοιμη η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ο Κ.  Αλφατάζ , τόνισε ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες και υπενθύμισε τη δήλωση των κρατών μελών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου, κατά την οποία δεσμεύονται να στηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα, αν χρειαστεί, με σκοπό να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Αλφατάζ τόνισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την κατάσταση της Ελλάδας με κοινό μέτωπο, χωρίς ρήξεις.

Σαρκοζί – Μπαρόζο: Απαραίτητη η άμεση και αποφασιστική δράση κατά της κερδοσκοπίας

Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο σύνολο της ευρωζώνης, εμποδίζοντας τις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών με μεγάλα ελλείμματα.

Ο Ιταλός Υπουργός εξέφρασε επίσης την ανησυχία του η κρίση στην Ελλάδα να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ανησυχούμε πολύ. Πιστεύω ότι εάν ο κίνδυνος της Ελλάδας επεκταθεί σε άλλες χώρες -η Πορτογαλία έχει αναφερθεί- αυτό θα σημαίνει ότι πρέπει να διασώσουμε την κοινή επιχείρησή μας“, επισήμανε.

Ο κ. Φρατίνι δέχθηκε το επιχείρημα της Γερμανίας ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ελλείμματος που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της της ευρωζώνης, αλλά επέμεινε ότι “η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός” για να βοηθήσει σ΄αυτό.

Έτοιμη δηλώνει η Αυστρία

Υπέρ της ταχείας ενεργοποίησης της βοήθειας προς την Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης τάχθηκε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ,επισημαίνοντας ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να ενδιαφέρονται, ώστε να παραμείνει σταθερό το ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, τόνισε ότι η χώρα του μπορεί να δράσει αμέσως, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλους τους όρους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι για τον Αυστριακό φορολογούμενο δεν θα προκύψει κάποιο κόστος, καθώς, όπως σημείωσε, η βοήθεια θα είναι σε μορφή δανείων, που θα αποπληρωθούν με την καταβολή τόκων.

Βέβαιος ο Χέρμαν βαν Ρομπέι ότι ΕΕ και Ελλάδα θα ξεπεράσουν την κρίση

Πεπεισμένος ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τη σημερινή κρίση και ότι η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ θα διαφυλαχθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι.

“Η εντύπωσή μου είναι ότι, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματά μας απέχουν πολύ από το να έχουν τελειώσει, είμαι πεπεισμένος ότι θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον φοιτητών του πανεπιστημίου του Κόμπε, στην Ιαπωνία.

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση, η οποία δεν είχε προβλεφθεί όταν ορίσθηκαν οι κανόνες της νομισματικής ένωσης. Αλλά, βήμα-βήμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα θα ξεπεράσουν την κατάσταση“, είπε.

Κ. Λαγκάρντ: “Επιβάλλεται ταχύτητα, αλλά η δημοκρατία θέλει χρόνο”

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη ρύθμιση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά επιβάλλεται επίσης να γίνουν σεβαστές οι δημοκρατικές διαδικασίες και η ανάγκη για συζήτηση, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ

.

Η ταχύτητα επιβάλλεται, αλλά οφείλουμε όλοι να δώσουμε προσοχή στις διαδικασίες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας“, δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη, η οποία είχε διοργανωθεί από το βρετανικό κέντρο ερευνών Chatham House.

Η επίδειξη θέσεων και η δημόσια συζήτηση είναι απαραίτητη για την εγχώρια κοινή γνώμη“, σημείωσε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη όπως φαίνεται στο προεκλογικό πλαίσιο στη Γερμανία, χωρίς ωστόσο να την αναφέρει ονομαστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *