Επικαιρότητα

Νίκες Καμίνη, Μπουτάρη, Μιχαλολιάκου και Δημαρά

Οι μεγάλες νίκες του Γιώργου Καμίνη στο Δήμο Αθηναίων και του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη με διαφορά μερικών εκατοντάδων ψήφων, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών. Στον Πειραιά εξελέγη ο Βασίλης Μιχαλολιάκος και στην Πάτρα ο Γιάννης Δημαράς. Σημειώνεται οτι οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης αλλάζουν χέρια, από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ ή σε πρόσωπα υποστηριζόμενα από το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από 24 χρόνια.

«Η Αθήνα μπορεί να διοικηθεί με κανόνες διαφάνειας και δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Καμίνης, που συνεχίζοντας δήλωσε «μας προβληματίζει η μεγάλη αποχή και το πρώτο στοίχημα είναι να τη μετατρέψουμε σε ενεργή συμμετοχή».

«Οι πολίτες της πόλης κρατούν την τύχη της πόλης στα χέρια τους», συνέχισε ο κ. Καμίνης, που είπε πως θα ζητήσει συνάντηση με τον κ. Κακλαμάνη για να ενημερωθεί για το Δήμο.

Η πλήρης δήλωση του κ. Καμίνη:

«Κερδίσαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την Αθήνα, είναι μια νίκη των πολιτών της Αθήνας. Θέλω να ευχαριστήσω όσους πίστεψαν και αγωνίστηκαν για τον συνδυασμό μας, τις κινήσεις πολιτών και τις πρωτοβουλίες των νέων, τους εθελοντές, τα κόμματα και τις οργανώσεις. Θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες αυτών που δεν μας ψήφισαν στον πρώτο γύρο αλλά μας ψήφισαν στον δεύτερο, αλλά και στις προσδοκίες όσων δεν μας ψήφισαν ούτε στον πρώτο ούτε στον δεύτερο γύρο. Τις τελευταίες 10 εβδομάδες συναντηθήκαμε άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ μας, αλλά με έναν κοινό, συλλογικό στόχο, να κάνουμε την Αθήνα χώρο ευθύνης και αλληλεγγύης, πόλη ασφαλή και φιλική. Η Αθήνα πρέπει να διοικηθεί με κανόνες διαφάνειας και Δικαιοσύνης. Ενεργοποιήσαμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πόλης, κινητοποιήσαμε την πλειοψηφία των πολιτών που θέλουν να αλλάξουν την πόλη γύρω τους. Το πρώτο στοίχημα είναι να μετατρέψουμε τη μεγάλη αποχή σε συμμετοχή. Ο αγώνας μας είχε ένα αποτέλεσμα που στην αρχή πολλοί δύσκολα το φαντάζονταν. Μια νέα δημοτική αρχή θα αναλάβει τη διοίκηση της πόλης την 1η Ιανουαρίου. Εντός των ημερών θα ζητήσω συνάντηση με τον Νικήτα Κακλαμάνη για να ενημερωθώ. Απευθύνομαι στους εργαζόμενους του Δήμου και τους λέω “μαζί θα δώσουμε τη μάχη”. Είναι δική μας η ευθύνη για το μέλλον της πόλης μας. Πρέπει να  αποδείξουμε ότι θα αλλάξουμε την Αθήνα. Δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε, παρά μόνο τον φόβο για το μέλλον και το άγνωστο».

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι:

«Στις δύσκολες στιγμές που έρχονται για την Ελλάδα και για την Αθήνα, μαζί με τα συγχαρητήριά μου στον κ. Γιώργο Καμίνη, θέλω να του ευχηθώ καλή επιτυχία και δύναμη προκειμένου να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο που τον περιμένει. Στον βαθμό που θα χρειαστεί τη βοήθειά μου κατά την προσεχή τετραετία, είναι αυτονόητο ότι θα του την προσφέρω γιατί δεν θα πάψω ποτέ να αγαπώ την πόλη μου. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, κατ’ αρχήν, στους εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια έκαναν το καλύτερο δυνατό για την πόλη μας. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τους εθελοντές που βοήθησαν τα τέσσερα αυτά χρόνια να γίνει ένα πολύ σημαντικό έργο. Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν είναι κάτι που με χαροποιεί, πλην όμως αυτό δεν θα με εμποδίσει, από το να πω επίσης ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο περίπου 50% των συμπολιτών μου που για μία ακόμα φορά με τίμησαν με την ψήφο τους».

Στον Πειραιά

Ο νέος Δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος, δήλωσε: «Όταν πριν από δύο μήνες ανακοίνωσα στον Πειραϊκό λαό την απόφασή μου να είμαι υποψήφιος δήμαρχος, είχα πει ότι δεν υπάρχουν αντίπαλοι ούτε ως συνδυασμοί ούτε ως πρόσωπα. Αντίπαλοι ήσαν τα προβλήματα της πόλης μας και η νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας. Είχα επιδιώξει να φτιάξουμε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό και να τον αποτελούν πειραιώτες και πειραιώτισσες που τους χαρακτηρίζει το πάθος για τον Πειραιά.

Ευτύχησα να έχω ένα τέτοιο πολύ ισχυρό συνδυασμό. Από άξιες και από άξιους. Και τους οποίους αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω στην πρώτη μου δήλωση. Μαζί πολεμήσαμε. Σήμερα ψήφισε ο Πειραϊκό Λαός. Και ανταποκρίθηκε στο όραμά μας. Θέλω να τονίσω ότι η επιδίωξή μας η πρωταρχική θα είναι αυτή την δημοτική πλειοψηφία να τη διευρύνουμε.

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Γιάννη Μίχα να με επισκεφτεί και να με συγχαρεί και να με διαβεβαιώσει ότι μαζί θα πολεμήσουμε. Είναι κάτι που το επιθυμώ πολύ έντονα. Θέλω επίσης να συμπληρώσω ότι θα επιδιώξω να δω και τους άλλους συνδυασμούς και να διαβεβαιώσω τον Πειραϊκό λαό ότι θα επιχειρήσω τη μεγίστη δυνατή συναίνεση, πριν από κάθε απόφαση, τη μεγίστη δυνατή διαβούλευση με όλους τους συνδυασμούς και με τους φορείς της πόλης.

Αισθάνομαι ότι σήμερα κέρδισε ο Πειραιάς. Ξαναβρίσκει την ελπίδα του. Ξαναβρίσκει την αισιοδοξία του. Ξαναβρίσκει την αυτοπεποίθησή του. Θα συνεργαστώ ασφαλώς με το σημερινό δήμαρχο τον Παναγιώτη Φασούλα και θα επιδιώξω πριν από τις γιορτές να έχουμε ξεβρομίσει τον Πειραιά από όλα τα σκουπίδια. Και θα επιδιώξω να έχουμε ένα στολισμό στην πόλη μας, άξιο της ιστορίας μας. Και από την αρχή του 2011 η υλοποίηση του οράματός μας.

Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, το μονάκριβο παιδί μου, που γιορτάζει κιόλας σήμερα. Να μου επιτρέψουν οι συγγενείς μου, να αφιερώσω αυτή τη μεγάλη στιγμή στη μνήμη των γονιών μου.

Μας περιμένει σπουδαίο έργο. Θέλω να συμπληρώσω, επίσης, ότι θα επιδιώξω να συναντηθώ και γω και οι συνεργάτες μου με εκείνο το ποσοστό των πειραιωτών που εξακολουθούν να είναι θυμωμένοι με όλους και απέχουν. Θέλω και μαζί τους να κάνουμε τη μεγάλη συνάντηση. Χρωστάμε στον Πειραιά την αρχοντιά που του στέρησαν. Και έχω δεσμευθεί να υλοποιήσω το όνειρό μου. Μετά από είκοσι τρία χρόνια τα εγγόνια μου να λένε αυτά τα έργα έγιναν επί δημαρχία του παππού μου».

Ο Γιάννης Μίχας επισκέφτηκε τον κ. Μιχαλολιάκο και τον συνεχάρη για την επιτυχία του.

Δήλωση Γ. Μίχα:

«Είχαμε απευθύνει έκκληση και είχαμε καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε ο νέος δήμαρχος του Πειραιά να είναι προϊόν της θέλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενεργών πολιτών της πόλης μας. Δυστυχώς ο νέος δήμαρχος του Πειραιά είναι ένας δήμαρχος μειοψηφίας.
Αυτό δεν αμφισβητεί ουδόλως τη νίκη του κ. Μιχαλολιάκου τον οποίο και συγχαίρω.
Πρέπει όμως να προβληματίσει όλους μας. Και κυρίως εμάς τους πειραιώτες που περισσότερο από κάθε άλλη πόλη έχουμε ανάγκη την ενότητα των δυνάμεών μας για να αντιμετωπίσουμε τα απαράδεκτα για τους κατοίκους προβλήματα του Πειραιά.
Πρότεινα στους πειραιώτες μια καθαρή συμφωνία για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Τους υποσχέθηκα ότι ό,τι λέμε θα γίνει. Προσωπικά όπως είχα πει είμαι αποφασισμένος να επιδιώξω να συνεργαστούμε εφόσον αυτό καταστεί δυνατόν όλοι μαζί για να βγει ο Πειραιάς όρθιος από την πολύπλευρη κρίση.
Ευχαριστώ όλους εκείνους που με τη συμμετοχή τους διατράνωσαν τη θέληση των ενεργών πολιτών για την αναγέννηση της πόλης μας.
Ευχαριστώ όσους με ψήφισαν για την εμπιστοσύνη τους. Ευχαριστώ και όσους δεν με ψήφισαν αλλά συμμετείχαν.
Απευθύνομαι όμως τώρα κυρίως σε αυτούς που επέλεξαν το δρόμο της αποχής, του λευκού και του άκυρου και τους καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να κάνουμε την απογοήτευσή μας θέληση για μια καλύτερη πόλη. Θέληση για μια ενεργητική και δυναμική συμμετοχή που θα ξαναζωντανέψει την ελπίδα στο μεγάλο λιμάνι της χώρας.
Ο καθένας σ΄αυτή τη μάχη ανέλαβε τις ευθύνες του και από δω και πέρα οφείλουμε όλοι μας να αναλάβουμε τα μερίδια που μας αναλογούν για το γεγονός ότι η νέα δημοτική αρχή δεν είναι η δημοτική αρχή που αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία του πειραϊκού λαού».

Στην Πάτρα

Σε δήλωση που έκανε ο νικητής των εκλογών στον Δήμο Πατρέων Γιάννης Δημαράς, τόνισε:

«Ο Δήμος Πατρέων βρίσκεται στα χέρια των πολιτών του, με εντολή της κοινωνίας. Σήμερα έγινε η μεγάλη αλλαγή: Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Δήμο Πατρέων αναλαμβάνει η κοινωνία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι πίστεψαν, στη μεγάλη ανατροπή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του Πατρινούς και τις Πατρινές. Αυτή η νίκη είναι δική τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου και στις συνεργάτιδες μου για τον μεγάλο και ωραίο αγώνα που δώσαμε. Δεσμεύομαι ότι ο Δήμος Πατρέων θα βρίσκεται στο πλευρό κάθε συμπολίτη. Θα βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που μαστίζονται από τα σκληρά οικονομικά μέτρα. Θα βρίσκεται στο πλευρό κάθε πολίτη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό της νέας Πάτρας μας».

Σε άλλους Δήμους

Εκλέγονται ο Ηρακλής Γκότσης (Νέα Ιωνία Αττικής) και ο Παντελής Βλασσόπουλος (Ηράκλειο Αττικής), που διαδέχονται τους Γιάννη Χαραλάμπους και Σταύρο Γεωργόπουλο, αντίστοιχα. Ήδη οι απερχόμενοι Δήμαρχοι έκαναν σχετικές δηλώσεις, συγχαίροντας τους νικητές. Επίσης ο Μ. Καρπέτας εκλέγεται στο Δήμο Μεταμόρφωσης, διαδεχόμενος τον Δ. Τζίτζιφα.

Στο Δήμο Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνος, με αντίπαλο τον Χαράλαμπο Τομπούλογλου, εκλέγεται η Ευτυχία Αποστολάκη -Γαϊτανά, που διαδέχτηκε τον αποβιώσαντα τη Δευτέρα, σύζυγό της Γ. Αποστολάκη, απερχόμενο Δήμαρχο Ν. Χαλκηδόνας, που είχε προκριθεί στο δεύτερο γύρο.

Αλλάζει χέρια ο νέος Δήμος Ικαρίας, με το Γ. Σταυρινάδη να διαδέχεται τον Σ. Σταμούλο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Σημαντικό προβάδισμα του Ν. Χαρδαλιά στο Δήμο Βύρωνα. Ο Χ. Κορτζίδης νικητής στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Στα Ανώγεια εκλέγεται ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης. Στη Σύρο ο Γιάννης Δεκαβάλλας. Στις Σέρρες ο Πέτρος Αγγελίδης. Στα Χανιά ο Μανόλης Σκουλάκης. Στη Ζάκυνθο ο Στυλιανός Μποζίκης. Στην Ηγουμενίτσα εκλέγεται ο Γιώργος Κάτσινος. Στην Καστοριά εκλέγεται ο Εμμανουήλ Χατζησιμεωνίδης. Στο Δήμο Τρικαίων ο Χρήστος Λάπας. O ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος εκλέγεται στο Δήμο Στυλίδας. Ο Κ. Τσίρος κερδίζει εκ νέου το Δήμο Γαλατσίου.

Στο Δήμο Πλατανιά ο Γιάννης Μαλανδράκης. Στο Δήμο Κισάμου, ο Γιώργος Μυλωνάκης. Στο Δήμο Κανδανου -Σελίνου ο Γιώργος Δερμιτζάκης. Στο Δήμο Αποκορώνου δήμαρχος εξελέγη ο Γρηγόρης Μαρκάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *