Κόσμος

Οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Επίθεση κατά του διεθνούς “Στόλου της Ελευθερίας” που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα πραγματοποίησε  το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Επίσημη ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για 10 νεκρούς και 60 τραυματίες. Ωστόσο, σε 16 ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων, ισραηλινός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ενώ άλλα μέσα κάνουν λόγο για δεκαεννέα νεκρούς. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας Έλληνας.

Υπό κατάληψη βρίσκεται και το πλοίο  “Ελεύθερη Μεσόγειος“, με 34 Έλληνες. Μονάδα χειρισμού κρίσεων, ενεργοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών και έδωσε στη δημοσιότητα τη τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210- 3681730 για τους συγγενείς όσων συμμετέχουν στην αποστολή.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ισραηλινά πλοία προειδοποίησαν τους περίπου 700 ακτιβιστές να  φτάσουν στο λιμάνι Ασντοτ και να ξεφορτώσουν εκεί τους 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, την οποία θα μετέφεραν οι Ισραηλινοί.

Την Κυριακή το Ισραήλ είχε δηλώσει πως είναι αποφασισμένο να σταματήσει τα πλοία αγνοώντας το τίμημα, ενώ χαρακτήρισε όλους τους επιβάτες υποστηρικτές της “τρομοκρατικής” Χαμάς.

Μονάδα διαχείρισης κρίσεων

Στην Αθήνα ενεργοποιήθηκε αμέσως η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβιβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές ενώ ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, επικοινώνησε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε άμεση ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που επέβαιναν στα σκάφη.

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από το Ισραήλ” τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Πηγή: ΕΡΤ

Δείτε ζωντανά ανταποκρίσεις εδώ

Οργή στην Τουρκία

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα συγκαλείται στην Τουρκία.

“Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του”, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, ο Ισραηλινός Πρέσβης, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη επίθεση.

Στην Κωνσταντινούπολη, έξω από το ισραηλινό προξενείο, συγκεντρώθηκαν δεκάδες Τούρκοι διαδηλωτές επιχειρώντας να εισβάλουν στο κτήριο.

Οι διαδηλωτές, που πετούσαν πέτρες στο προξενείο, συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CZl_aSxYRP8[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=s_n_1VSlg_A[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Gg-Gv7jlcA4&feature=player_embedded[/youtube]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *