Επικαιρότητα

Όλα ακριβότερα από σήμερα λόγω ΦΠΑ

Ακριβότερα είναι τα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες λόγω της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ που τέθηκε σήμερα σε ισχύ και είναι η δεύτερη αύξηση μέσα σε τρεισήμισι μήνες. Ο βασικός συντελεστής αυξάνεται από 21% σε 23%, ο χαμηλός συντελεστής από 10% σε 11% και ο πολύ χαμηλός από 5% σε 5,5%.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης μέσα σε μια μόλις ημέρα ξεπέρασε το 1, 50 ευρώ το λίτρο ενώ 2 με 2,5 λεπτά το λίτρο είναι η επιβάρυνση στο ντίζελ κίνησης, με την μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στο 1,33 ευρώ το λίτρο.

Στο 11% αυξήθηκε ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής όπως στο ψωμί, στα γαλακτοκομικά, στο κρέας και στα λαχανικά. Έτσι, η επιβάρυνση ξεκινά από το καλάθι της νοικοκυράς και επεκτείνεται στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, εισιτήρια μεταφορικών μέσων.

Σε 23% από 21% αυξάνεται ο ΦΠΑ σε ένδυση, υπόδηση, έπιπλα, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, κινητή τηλεφωνία και αυτοκίνητα.

Λόγω της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ αυξημένες είναι από σήμερα οι τιμές των διοδίων στις εθνικές οδούς και την Αττική Οδό, και το κόμιστρο των ταξί.

Παράλληλα επεκτείνεται ο ΦΠΑ σε μια σειρά υπηρεσιών όπως αυτές που παρέχουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

“Η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι ό, τι καλύτερο, αλλά είναι αναγκαίο και πρέπει να γίνει”, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ105,8 ο γγ του Υπουργείου Οικονομικών,Δημήτρης Γεωργακόπουλος και τόνισε “πως η αγορά, θα τιμωρήσει όσους επιχειρήσουν να ”παίξουν” εις βάρος των καταναλωτών”.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως με τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί και σιγά-σιγά υλοποιούνται, θα απελευθερωθεί η αγορά και θα σταματήσουν και οι τεχνητές αυξήσεις του ΦΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *